Un nume cu extrem de multă greutate în lumea arhitecturii de pretutindeni, o femeie de un geniu incomensurabil, Zaha Hadid, arhitecta de origine irakian-britanică, câștigătoare a sute de premii din domeniu, a trecut în neființă ieri, 31 martie 2016.

Orașele ar trebui să investească într-o organizare a spațiului care să aibă un impact, mai degrabă decât să caute cea mai ieftină variantă.

Vestea ne-a căzut că o bomba. Nicicând nu a existat un arhitect cu atât de multă ingeniozitate și grijă pentru detalii. Cariera a început-o la Londra. Orașele ar trebui să investească într-o organizare a spațiului care să aibă un impact, mai degrabă decât să caute cea mai ieftină variantă, așa cum vedem mai pretutindeni - spunea cu ocazia unui interviu de acum câțiva ani. Printre altele, a fost prima femeie care a obținut Premiul Pritzker (2004) si a care primit medalia de aur decernată de Institutul Regal al Arhitecților Britanici (RIBA). Pentru realizările sale a fost ridicată la rangul de Doamna al Ordinului Imperiului Britanic (DBE) în 2012.

Nu am frustrări. Dacă vrei o viață ușoară, nu deveni arhitect, iar asta puteți întrebă pe oricine din biroul meu. Trebuie să muncești în permanență, iar dacă vrei să mergi la un job de 8 ore, după care să vii acasă, pur și simplu nu o fă…nu te apucă de asta sau lasă-te.

Nu există cuvinte suficiente pentru a descrie această pierdere atât pentru lumea arhitecturii, cât și pentru lumea designului în general. Am vrut să găsim o modalitate de a onora acest nume al arhitecturii și designului mondial, așadar iată câteva dintre designurile ei care o vor face să rămână veșnic în amintirea noastră:

Zaha Hadid Heydar Aliyev Centre, Baku

Heydar Aliyev Centre, Baku Zaha Hadid

Zaha Hadid design arhitect

zaha hadid interior design arhitect

zaha hadid interior design arhitect

Glasgow Riverside Museum of Transport Zaha Hadid

zaha hadid design arhitect yacht

Zaha Hadid design arhitect  London Aquatics Centre

Photo Souce: dezeen.com, e-architect.co.uk, architectureartdesigns.com