Tot plimbându-ne prin magazine, am observat o ușoară limitare când vine vorba de scaune și de designul de scaun din România. Presupun că este vorba de veșnica și nelipsita coordonare dintre cerere și ofertă care ne dictează de câțiva ani alegerii în materie de mobilier. Oricum ar fi, adevărul este că scaunul, această piesă nelipsită, întâlnită în aproape orice casă, face parte din viața noastră.

La muncă stăm pe scaun, la masă stăm pe scaun, unii chiar și când se uită la tv sau citesc ceva stau pe scaun...chiar și în faimosul Game of Thrones ai un scaun pe care toată lumea și-l dorește. Mai pe scurt, scaunele sunt peste tot, în diferite mărimi, culori și modele, așa că de ce ne-am limita la un simplu scaun pliant și nu am analiza problematica mai bine?

Un pic de istorie a scaunului

Scaunul a fost folosit încă din antichitate, reprezentând un semn de autoritate și putere. Membrii unui consiliu stăteau pe scaune, sfătuitorii regelui stăteau pe scaun, membrii academiei ocupau un scaun...pe scurt, privilegiații aveau un scaun. Abia după sute de ani, undeva prin secolul al XVI-lea scaunul a început să fie folosit că un obiect de uz zilnic în casele familiilor bogate, obicei preluat la scară mai redusă și de familiile sărmane.

Americanii au fost în schimb cei ce au popularizat scaunul la nivelul la care îl știm azi. În cultura americană s-a creat o legătura dintre masă și scaun, mai ales dintre cină și statul pe scaun. Apoi s-a trecut la importanța scaunului în educație și în școli. După revoluția industrială, scaunele au devenit chiar mai accesibile, ajungând la nivelul de obiect comun găsit în mai toate gospodăriile din lume.

Câte tipuri de scaune există?

Extrem de multe. De fapt, orice formă de mobilier pe care o singură persoană ar putea sta, se poate numi scaun. Această idee a dus la anumite degenerări și reinterpretări moderno-artistice aproape imposibil de folosit, dar și la câteva variante foarte interesante.

Interesant este că și fotoliul este considerat un scaun de multe culturi. Românii, spre deosebire de anglofoni, au mers mai mult pe împărțeală franceză, de unde și ideea de fotoliu ca extensie a canapelei. Ne cerem scuze, dar după definiție, și fotoliul tot scaun este.

Scaunele pot fi clasate după materialele folosite, după uz, după gradul de confort, după formă etc. Astfel, există câte un scaun pentru fiecare persoană, cameră sau buget, așadar de ce ne-am limita la veșnicele scaune pliante pe care le găsim chiar și in unele supermarket-uri?

Există viață și după scaunul pliant. Astfel, încercăm să vă prezentăm câteva tipuri generale de scaune folosite în prezent în gospodarii:

Scaunul pliant este ușor de depozitat

Acesta este cel mai comun tip de scaun. Cele mai multe familii au măcar două scaune pliante. În timp ce unii le țin strict pentru oaspeți, sunt și familii care le folosesc ca scaune de dining. Sunt ușor de transportat și de depozitat, așa că cei mai mulți le preferă. Sunt perfecte pentru tinerii mereu în mișcare, dar și pentru casele și camerele de mici dimensiuni. Aceste scaune vin într-o multitudine de forme, culori și mărimi. Unele sunt făcute de metal, iar altele din lemn, unele sunt tapițate, în timp ce altele nu. Din nou, opțiuni sunt foarte multe.

scaun pliant tipuri de scaun

Scaunul de dining pentru mese de neuitat

Aceasta este reprezentarea cea mai clasică a unui scaun. Este forma standard de scaun așa cum o știm. Aceste scaune vin în completarea meselor de dining și adesea împrumută din forma și culoarea mesei la care urmează să fie așezate.

Mare atenție la înălțimea scaunelor de dining. De multe ori sunt făcute să vină în completarea unor anumite mese. Atunci când plecați la cumpărarea acestor scaune, uitați-vă mai ales la înălțimea picioarelor și a pernei...altfel vă veți trezi că fie sunteți prea sus și scaunul nu intră sub masă, ori că sunteți prea jos și vă chinuiți să mâncați.

Tocmai pentru a putea intra sub masă, scaunele de dining nu au mai niciodată mânere, această fiind și cea mai importantă trăsătură a acestui tip de scaun. Pe parte estetică, aceste scaune pot fi folosite că accente colorate, dar pot să rămână și la simplul nivel de scaun de masă.

scaun de dining fara maner

Modelul Parson – un scaun de dining cu stil

Scaunele Parson sunt o variațiune a scaunelor de dining. Modelul a fost creat la New York de Parson’s School of Design. Este un scaun destul de simplu și elegant. Ca și în cazul celorlalte scaune de dining, nici acesta nu are mânere. Fiind destul de confortabil, scaunul poate fi folosit atât ca scaun de dining, cât și ca scaun de accent. Este un pic mai robust și mai greu ca celelalte tipuri de scaune de dining, dar efectul vizual este garantat.

scaune parson tipuri de scaune

Scaunul club, sau tot ce îi trebuie unui gentleman

Aici am avea două variante. Este vorba de scaunul tipic de bar cu picior înalt și o oarecare siluetă. Totuși, acesta este mai mult scaun de bar și mai puțin scaun de club, așa că mare atenție la ce cereți.

În majoritatea cazurilor, scaunul de club vine de pe vremea gentilomilor și a cluburilor pentru bărbați. Sunt scaune extrem de confortabile și masculine. Parcă te și închipui după o zi de muncă, stând pe acest tip de scaun, cu un trabuc și un pahar de whisky, discutând informații despre bursă.

Sunt scaune joase și au mânere mari, iar cel mai adesea vor fi scaune de piele folosite pe post de accent. Acest scaun va fi găsit de multe ori și sub numele de fotoliu și poate fi însoțit de un otoman pentru un plus de confort.

scaun club barbatesc

Scaun extensibil - confortul la cel mai înalt nivel

A nu se confunda cu scaunele pliante. Acestea sunt scaune care se extind permițând un maximum de confort. Practic poți să și adormi în aceste scaune, să te joci, să citești, sau să faci aproape orice.

Multe variante de scaun club vor fi și extensibile, dar adesea, vor costa mai mult. Variantele moderne de scaune extensibile sunt chiar foarte drăguțe și merită investiția, așa că vă recomandam să nu le excludeți.

scaun extensibil tipuri de scaune

Sper că informațiile de mai sus vă vor ajuta în alegerea scaunului perfect. Vom reveni cu un articol care să vă dea mai multe informații și despre alegerea picioarelor de scaun și tipurile de picioare de scaun.

Până atunci, citește și:​ Cele 7 scaune moderne care au făcut istorie sau ​Proiect de DIY cu scaune vechi: Cum readucem la viață scaunele vechi în doar 3 pași

P.S. Pentru orice idee de articol, sau nedumerire, nu ezitați să ne contactați în rubrica de comentarii de mai jos.