Văzut că unică ocazie de a avea o casă de mai de toți tinerii din România, proiectul Prima Casă a fost atât de intens mediatizat, încât bârfe și informații nu atât de adevărate nu au întârziat să apară. Partea negativă e că sunt atât de multe, încât nici nu mai știi ce să crezi și foarte mulți se sperie. Noi vă oferim tot ce trebuie să știți înainte de a înfrunta Prima Casă!

Ce este Prima Casă?

prima casa 2016 cumparare apartament wolf imobiliare

Prima casă a apărut că o măsura anticriză și că un ajutor pentru tinerii ce erau obligați să rămână în chirie ani și ani, datorita condițiilor impuse de majoritatea băncilor la acordare unui credit. Vizând să relanseze sectorul construcțiilor și să faciliteze accesul tinerilor la credite ipotecare, programul garantează credite mai ieftine pentru cumpărarea ori pentru construcția unei case ori a unui apartament. Pe scurt, creditul Prima Casă este similar unui credit de nevoi personale și reprezintă o formă relativ rapidă de împrumut pentru a cumpăra o casă.

Prima casă – vârsta minima și condiții

prima casa 2016 cumparare apartament wolf imobiliare

Contrar opiniei generale, vârsta maximă pentru Prima Casă NU este 30 de ani. De fapt, în funcție de banca la care ne hotărâm să facem acest credit, vârsta minimă variază intre 18 și 25 de ani, iar vârsta maximă poate ajunge chiar și la 70 de ani.

Poate cea mai importanta condiție de eligibilitate ar fi legata de deținerea unui alt imobil la momentul acordării unui credit Prima Casă. Proprietatea în cauza trebuie să fie strict „Prima Casă”, însemnând că indiferent de tipul imobilului, la momentul depunerii actelor, persoanele în cauză nu trebuie să dețină o altă proprietate.

O altă problemă adesea pusă pe forumuri este cea a vechimii în muncă. In funcție de banca la care optați să vă deschideți creditul, puteți avea o vechime de la 3 luni până la un an, deci, din nou, va trebui să contactați banca.

Înainte de a va aventura, verificați condițiile băncii la care va înscrieți și aveți grija să puneți deoparte un avans de minim 5% din prețul de achiziție și un depozit cu 3 rate lunare de dobândă.

Tot banca vă va oferi și un calculator de credit, cu care vă puteți verifica valoarea ratei lunare, în funcție de prețul apartamentului pe care îl veți cumpăra.

Ce fel de apartament pot lua?

prima casa 2016 cumparare apartament wolf imobiliare

Prin Prima casă se pot lua atât apartamente noi, cat și apartamente vechi, dar, condițiile și valoarea creditului, se vor schimba în funcție de tipul locuinței în cauză:

  • Pentru locuințele deja finalizate, valoarea maxima a creditului este de aproximativ 57.000 euro;
  • Pentru locuințe nefinalizate sau care urmează să se construiască valoarea va fi de aproximativ 66.500 euro

Din nou, plafonul de acoperire variază de la o bancă la alta, așa ca nu ezitați să îi contactați.

Prima casă mă îngroapă în hârtii?

prima casa 2016 cumparare apartament wolf imobiliare

Nu chiar. Daca vă hotărați să aveți propria casă, procedura nu este chiar atât de anevoioasă pe cât ar părea, iar daca te gândești că la sfârșitul turului birocratic, ai șansa de a sta în propria casa, atunci chiar nu contează cât de mult timp petreci căutând hârtiile necesare.

Acte Prima Casă

prima casa 2016 cumparare apartament wolf imobiliare

Trebuie știut că fiecare banca își rezervă dreptul de a modifica actele necesare, iar condițiile diferă de la o bancă la alta (de exemplu, unele bănci cer un girant, iar altele nu), așadar acesta este numai un îndreptar, iar adevărata probă de curaj va fi să vă adresați băncii. Dar să începem…

Pentru a întocmi dosarul veți avea nevoie de:

  • Copie după certificatul de căsătorie (dacă este cazul)
  • Adeverință de venit
  • Copie după contractul de muncă sau după cartea de muncă (dacă este cazul)
  • Copie după fișa fiscală
  • Declarație la notar care să ateste că solicitantul nu are nicio locuință în proprietate. În cazul în care sunteți căsătorit, același set de acte se adresează și partenerului de viață.

In plus, pentru freelanceri și alte persoane care obțin venituri din chirii, dividende și activități independente, aceștia trebuie să prezinte documentele specifice care dovedesc obținerea acestor venituri.

In momentul în care căutați o casă sau un apartament de cumpărat prin prima casa, nu uitați să menționați faptul că-l achiziționați prin prima casă și să vânzătorului cereți următoarele documente:

  • precontract de vânzare - cumpărare sau precontract de construcție încheiat cu o firmă specializată
  • actul de proprietate asupra imobilului/terenului pe care urmează să se construiască
  • extrase din documentația cadastrală.

Pentru cei din Sibiu, sau ce care vor să se mute în Sibiu, Wolf Imobiliare vă pune la dispoziție o serie de apartamente la gri, valabile și prin Prima Casă.

Photo Source: gandeste-pozitiv.ro, wall-street.ro