Atunci când îți cauți canapeaua perfectă pentru o anumită cameră ajungi inevitabil și la această întrebare: "Care sunt tipurile de canapea" sau "Câte tipuri de canapele există pe lumea asta?". Dincolo de vestita canapea extensibilă sau de canapeaua click-clack pe care mai toată lumea o știe, există o selecție de canapele la furnizorii de alte canapele din țară care vor schimba totalmente designul unei camere. Cheia este să știi ce să îi ceri furnizorului, celor care îți fac mobilă la comandă, sau ce să cauți în motorul de căutare.

Mai întâi de toate trebuie să știi că există zeci de tipuri de canapele, dar în cele ce urmează le vom enumera numai pe cele mai folosite, care există și pe piața din România.

Apoi trebuie spus că toate canapelele sunt frumoase, dar numai unele sunt potrivite pentru un spațiu restrâns, ca de exemplu pentru sufrageria unui apartament.

În cele ce urmează vom folosi termenul Loveseat, care este de fapt o canapea cu două locuri, special creată pentru a invita la discuții și la convivialitate. Acest tip de canapea poate să vină în orice model, dar adesea va avea o lungime de sub 1.5m, așadar nu sunt cele mai potrivite pentru a te întinde și a moțăi câteva ore.

Nu uita: Regula de aur a spațiilor mici este evitarea formelor rotunde, a înfloriturilor excesive ori a unei piese de mobilier greoaie. In schimb, o piesă înflorată, dar potrivită ca dimensiune poate fi inserată în designul unui spațiu mai mic. Dar gata cu generalul și hai să trecem la principalele tipuri de canapele:

Canapeaua modulară

Aceasta este o canapea formată din mai multe piese, care la nevoie se pot extinde sau micșora. Acum câțiva ani colțatele modulare erau destul de căutate de amatorii de decorațiuni interioare și design de interior. De obicei o canapea modulară în adevăratul sens al cuvântului este formată din 3 sau 5 piese. Există o varietate de materiale, culori și modele...practic se poate găsi în aproape orice model, textură sau culoare.

De obicei o vei găsi în formă de L sau de U. Formă de U este mai potrivită pentru o cameră mai spațioasă, în timp ce o canapea în formă de L este perfectă pentru o sufragerie mai mică.

Preferata noastră și recomandarea pentru un apartament ar fi o canapea modulară formată din 3 piese care include și un otoman pe care să-ți pui picioarele după o zi plină la muncă.

Canapea modulara moderna

Canapea Chesterfield

Această canapea este epitomul stilului și rafinamentului britanic. Canapeaua Chesterfield sau canapeaua capitonată este ușor de recunoscut datorită butonilor clasici și a confortului aferent. Este extrem de prezentă în designul zilelor noastre mai ales pentru a crea impresia de seriozitate și rafinament.

Adesea va fi făcută din lemn masiv și va cuprinde și unul sau două fotolii în același model capitonat. Poate veni în orice culoare și cu orice material, dar de cele mai multe ori vei găsi această canapea cu o tapițerie de imitație piele sau de piele naturală.

Canapea Chesterfield din piele

Canapea tip Lawson

Aceasta este o canapea foarte confortabilă care se distinge prin pernele pufoase și liniile ușor pătrățoase. Este perfectă pentru un apartament mic mai ales datorită picioarelor și a faptului că nu stă direct pe podea. Cum am mai menționat și cu alte ocazii, podeaua la vedere dă senzația de spațiu, spațiu de care avem mare nevoie într-o locuință mică.

canapea tip Lawson confortabila si moderna

Modelele Mid Century

Aceste modele de canapele vin cu o simplificare a formelor. Este vorba de revoluția în designul de interior manifestat din anii ‘40 până în ‘70. Vorbim de un trend de amplificare a elementului vizual, de multe ori prin compromiterea gradului de confort.

În ultimul timp foarte mulți designeri de interior au căutat să integreze aceste modele în amenajările interioare. Stilul minimalist, lipsa curbelor și ridicarea de la sol fac ca o canapea Mid Century să fie perfectă pentru sufrageria unui apartament.

Atenție căci aceste canapele nu sunt chiar atât de confortabile ca alte modele prezentate anterior.

Canapea Mid Century moderna

Camel Back sau canapea cu spate de cămilă

Este o canapea destul de rafinată caracterizată de o umflătura a spătarului canapelei. De foarte multe ori această canapea va veni cu inserții și decorațiuni lemnoase. Acest model de canapea are o istorie foarte bogată, datând de sute de ani. Designerii au readus-o la viață în ultimii ani prin materiale simpatice și o extindere a confortului.

Atenție căci pe cât de elegantă este această canapea, nu este și cea mai confortabilă și este posibil ca liniile curbate să mănânce din spațiul locuibil.

Canapea tip spate de camila sau camel back

Canapea de inspirație franceză: Canapeaua Cabriolé, Canapé, Chaise Longue și Divanul

Cabriole

Această canapea rotunjită este perfectă pentru un spațiu de așteptare și datează din timpul Rococo-ului sau de dinaintea domniei lui Ludovic al XV-alea. Cabriolé emană eleganță, stil și rafinament. Canapelele de tip cabriolé sunt caracterizate de continuitatea rotunjimii spătarului care se prelungește și la brațe. Este o canapea continuă și fluidă, care se potrivește perfect pentru a da un aer vintage unei încăperi.

Canapea Cabriole eleganta

Canapé

Adesea veți mai auzi și sintagma canapé. Nu, vânzătoarea nu a uitat limba română și nici nu vrea să te impresioneze cu ale sale cunoștințe de franceză. Canapé este un tip mai mic de cabriole...un așa-numit loveseat sau o canapea mai mică; dar la fel de elegantă pe care pot sta două persoane.

canape canapea de origine frantuzeasca

Chaise longue

Această struțo-cămilă a designului de interior este o combinație între un scaun, un fotoliu și o canapea. Este o piesă elegantă care impresionează prin formele neobișnuite și funcționalitate. Este perfect pentru un spațiu de lectură sau pentru a te relaxa după o zi plină la muncă.

Chaise longue canapea sofa

Divanul

Am auzit cu toții de expresia cu Ivan și al sau divan. Probabil că te-ai întrebat de sute de ori ce este un divan. Divanul sau patul de zi este o canapea perfectă pentru moțăit. Spre deosebire de un Chaise longue, divanul nu are mereu brațul de sprijin și este posibil să aibă și spații de depozitare.

Divanul vine fără un spătar, așadar va trebui să îi adaugi perne pentru a-l face mai confortabil. În schimb, ai avantajul versatilității și a designului plăcut al acestor piese.

divan modern canapea tip divan

Canapele extensibile

Probabil că acestea sunt preferatele românilor. Adesea acestea vin cu un spațiu de depozitare și cu posibilitatea de a oferi un pat comod prietenilor sau membrilor familiei care se adăpostesc la tine.

Canapeaua extensibilă clasică

Canapeaua extensibilă clasică este cea de tip click-clack. Mecanismul este extrem de ușor de folosit, și de obicei este însoțit de o ladă în care se pot depozita pături, perne sau alte obiecte. Nu mai punem imagini, căci în ultimul timp sunt pe toate drumurile.

Futon

Termenul de “Futon” vine din japoneză și desemnează salteaua tradițională japoneză care se derula pe jos pentru a dormi. Europenii au reinterpretat acest tip de pat japonez și l-au transformat într-o versiune perfectă pentru o sufragerie mică.

Futon canapea extensibila

BunkBed sau canapelele care se transformă în pat supraetajat

Este un obiect relativ recent pe piața din România, asta deși în afară este folosit de ani de zile. Numărul relativ redus de producători de astfel de canapele convertibile, rezultă într-un preț care nu este pentru buzunarul oricui.

Partea cea mai bună a acestei canapele este că se transformă într-un pat supraetajat, perfect pentru copii, dar și pentru adulți.

Bunk bed sau canapea supraetajata

Acestea sunt numai câteva tipuri de canapele. Am încercat să le găsim pe cele mai renumite și populare. Aceste canapele pot fi găsite pe piața din România la diverși producători și pot aduce apartamentului tău acea notă personală pe care mereu ai căutat-o. Pentru și mai multe detalii, informații sau întrebări legate de canapele, nu ezitați să ne scrieți în secțiunea de comentarii de mai jos.

Photo source: www.kellyhomedesign.com, pinterest, www.houzz.com, ikea.com