Este aproape imposibil de crezut că abia în 1970, cuptorul cu microunde a început să fie prezent în casele oamenilor de pretutindeni. Este mic, relativ portabil, nu necesită un racord la gaz și costă destul de puțin...probabil că acestea sunt principalele puncte care au făcut cuptorul cu microunde un item aproape indispensabil în casele a milioane de români.

Acest element aproape vital al bucătăriei secolului XXI a intrat în bucătăriile românilor de câțiva ani. Există sute de rețete care se pot face la cuptorul cu microunde și este un adevărat ajutor pentru a încălzi mâncarea, mai ales pentru studenți și familii tinere. În supermarketuri alimentele semi-preparate, care trebuie numai încălzite câteva minute, sunt din ce în ce mai prezente și mai diversificate, așadar acest cuptor poate fi folosit pentru a face aproape orice.

Totuși, folosindu-l aproape zilnic, urmele de folosire sunt aproape imposibil de evitat.

Cât de des ar trebui curățat cuptorul cu microunde?

Experții în curățenie ne spun că un cuptor cu microunde ar trebui șters după fiecare utilizare. Mai mult, acesta ar trebui curățat măcar o dată pe săptămâna, de preferință cu abur pentru a înlătura urmele de grăsime și posibilele mirosuri. Această durată depinde și de frecvența folosirii. Dacă folosești cuptorul cu microunde o dată pe lună și atunci pentru a încălzi un ceai, atunci, normal că nu va mai trebui să îl cureți săptămânal.

curatare cuptor microunde

Cum curățăm cuptorul cu microunde

Se recomandă ca măcar o dată pe lună, cuptorul cu microunde să fie curățat cu abur pentru a înlătura microbii acumulați înăuntrul acestuia. În cazul în care nu ai un apărat de curățat cu aburi, se pune o cană cu apă la cea mai mare temperatură, timp de două sau trei minute. Atenție la cană! Aceasta trebuie să reziste la microunde!

Aburul creat va înmuia mizeria și va face curățarea mult mai ușoară. Doar șterge mizeria cu o cârpă sau cu un prosop de hârtie. Pentru un efect și mai bun, amestecă o parte oțet cu două părți apă și șterge interiorul cuptorului cu acest amestec. Apoi șterge interiorul cu o cârpă curată pentru a înlătura orice urmă rămasă.

Dacă te deranjează mirosul de oțet, lasă câteva boabe de cafea pentru măcar o jumătate de oră înăuntru pentru a absorbi mirosul. Același truc magic de înlăturare a mirosurilor neplăcute, merge foarte bine și in cazul frigiderului sau a altor electrocasnice.

Curățenia zilnică a cuptorului cu microunde

Cea mai ușoară curățenie este cea de întreținere. Dacă ai încălzit ceva și observi că mâncarea a sărit pe pereții cuptorului cu microunde, ia o cârpă umedă sau o lavetă curată și șterge micile urme. Mizeria nefiind solidificată, îți va fi mult mai ușor să o cureți, decât dacă ai aștepta o săptămâna sau chiar mai mult.

cum curatam cuptorul cu microunde

Nu uita farfuria și spatele cuptorului

Pe farfuria din cuptorul cu microunde sunt cele mai mari pete și cea mai multă mizerie. Este și singurul loc în care de cele mai multe ori, mâncarea îți va atinge cuptorul, așa că ar trebui să ai maximă grijă când vine vorba de această parte a cuptorului cu microunde. Spălând farfuria la orice ocazie, îți vei salva familia de mii dacă nu milioane de microbi ce abia așteaptă să îți invadeze corpul. Farfuria se poate spăla în mașină de spălat vase, sau la mână ca orice altă farfurie, cu un pic de detergent de vase și apă.

Ca și în cazul frigiderului sau al cuptorului, și spatele cuptorului cu microunde trebuie aspirat și curățat de praf și mizerie. Nu uita să ștergi și exteriorul cuptorului de eventualele puncte de grăsime sau de praf pentru un plus de curățenie.

Sper ca cele de mai sus să te ajute să ai o casă cât se poate de curată. Vom continuă seria de cum să...cu și mai multe articole interesante. De asemenea, dacă ai vreo propunere de articol, nu ezita să folosești secțiunea de comentarii de mai jos.

În rest, spor la curățat!