Stând de vorbă cu designerii din echipa noastră de design de interior, ne dăm seama că există câteva greșeli pe care mai toată lumea le face în momentul în care se purcede la decorat și amenajat.

Nu arătăm cu degetul...departe de noi acest gând, în schimb evidențiem aceste greșeli că să le poți remedia ori înainte de amenajarea propriu-zisă, ori înainte să se adune prea multe și remedierea să devină o povară.

1. Pleci la cumpărături fără să măsori camera

O mare parte din persoanele care trebuie să amenajeze un apartament, trec printr-un moment de “energie maximală” și de îndată ce intră în magazine de mobilă se grăbesc să cumpere primul mobilier care li se pare mai interesant, asta desigur fără a se gândi că poate showroom-ul este mult mai mare decât apartamentul sau decât camera pe care vor să o amenajeze. Acest tip de avânt este poate cel mai dăunător pentru estetica apartamentului sau a camerei tale.

Vrei să adaptezi mobila astfel încât să se potrivească stilului și conformației apartamentului, nicidecum vice-versa. Nu uita că nici pereții și nici piesele de mobilier nu pot fi ajustate asemeni unei rochițe pe care ai luat-o cu un număr mai mare. Când vine vorba de mobilă, un număr mai mare este sinonim cu lipsa spațiului sau chiar cu un inevitabil retur. Am avut clienți care au cumpărat mobilă ce nu le intră pe ușa din față și care au fost obligați să o returneze. Din nou, nu ne referim la o bluză sau la ceva ușor, ci la piese de zeci de kilograme.

Fă-ți măsurătorile înainte de a purcede în propria aventură în țara designului și a mobilierului. Regula de aur spune că la dimensiunea fixă a unei piese se adaugă de la 0.5 m până la 1.5 m de jur împrejur spațiu liber. Și această regulă de aur poate avea modificări, dar în genere 0.5m ar fi minimul acceptat pentru a păstra un oarecare grad de confort și un aspect cât mai plăcut.

2. Vrei să cumperi tot într-o zi

Gata! Au intrat zilele-n sac și trebuie să iei absolut tot într-o zi. Te recunoști? Dacă da, ia o pauză, bea un ceai și calmează-te. Lumea nu a fost făcută într-o zi și nici tu nu vei putea face chiar totul într-o zi. Chiar dacă ai destul de puțin timp la dispoziție, încearcă să iei lucrurile pe rând și să le combini cam mai bine posibil.

De asemene, ferește-te de piesele standardizate, care sunt mult prea mari sau mult prea complexe. Tu nu ești un număr într-un catalog, ci un om cu preferințe, dorințe și idei...nu le distruge din fașă, oferind ca motivație lipsa de timp. Designul unei camere se face treptat și în funcție de restul pieselor de mobilier sau a accesoriilor folosite în design.

Fii inovativ și ieși un pic din tipar...asta desigur, dacă vrei să-ți transformi apartamentul sau casa în propriul centru de comandă și propriul refugiu.

Un alt dezavantaj al ideii de a cumpără tot într-o zi, este faptul că te ajunge oboseala și pe ultima sută de metri vrei ca totul să se termine cât mai repede, așadar vei face alegeri nu tocmai prielnice designului apartamentului tău. Când ești obosit, capacitatea de negociere a creierului tău va scădea și se va ajunge la cumpărarea unor articole destul de neinteresante, dar care erau în buget. Dacă-i întrebi pe designeri, de cele mai multe ori, aceștia sunt bani aruncați pe fereastră.

3. Paturi fără tăblie

Multe persoane cumpără paturi fără tăblie, gândindu-se că o eventuală tăblie le-ar îngreuna camera. Un alt avantaj al unui pat fără tăblie ar fi prețul o idee mai redus pentru păturile fără tăblie.

Tăblia patului a fost inițial introdusă dintr-un scop practic. Strămoșii noștri foloseau tăblia pentru a se proteja de maleficul “curent” și pentru a oferi un strat izolant, care avea a păstra mult mai bine căldură. O să spuneți că azi avem izolații mult mai bune, dar studii făcute mai ales folosind camere cu infraroșu au arătat că păturile cu tăblie încă mai au ce proteja.

Ca un plus, fără să ne dăm seamă, în somn ne mișcăm destul de mult...și nu, nu suntem cu toții niște zombie somnambuli. Dăm din mâini, împingem, zgâriem, ne ridicăm perna pe perete, ne punem spatele pe perete, toate acestea fără să ne dăm seama că toate aceste gesturi involuntare duc în timp la o degradare a vopselii și a aspectului general al camerei.

Tăblia a fost introdusă atât pentru a proteja perete, cât și pentru a proteja beneficiarul de eventuale lovituri la cap, răceli șamd. Mai apoi au venit și designerii de interior care i-au reafirmat importanța, de această dată pe plan vizual.

Din punct de vedere estetic, tăbliile oferă un punct focal...un centru pe care ochii se concentrează. Această piesă dă echilibru designului de dormitor, precum și un aspect extrem de plăcut care face că designul să fie mult mai apreciat.

Așadar, gândiți-va la o tăblie...iar dacă aveți nenorocul să fi achiziționat un apartament fără această piesă, internetul abundă de soluții DIY, care nu-ți vor face o gaură în buget.

4. Accesorii multe și mici

Colecțiile de suveniruri de pe unde ai fost sau de surprize kinder. Acesta este cel mai negru coșmar al designerilor și al curățeniei în general. Accesoriile mici și fără o funcționalitate precisă nu numai că distrug designul unui apartament, dar pun în pericol și sănătatea. Sfatul nostru ar fi să rămâi la câteva piese mai importante și mai mari de un deget și să le folosești din plin.

Același lucru se aplică și pentru pernițe decorative. Să ai câteva este una, dar să nu mai ai loc pe canapea sau pe pat din cauza lor, este cu totul altceva. Așadar, moderația este cheia pentru un design cât mai interesant.

5. Tablouri și dulapuri până în tavan

Mai toți designerii se plâng de această realitate. Dacă nu sunt niște enormități grele și urâte până în tavă, atunci sigur găsești ceva cutii pe dulapuri sau măcar o geantă de voiaj. Sfatul nostru ar fi să nu optați pentru aceste cabinete extrem de lungi și late. Dacă totuși o faci și nu este nici o altă soluție, încearcă măcar să le temperezi cu ajutorul unor oglinzi ori a unui spațiu gol. Nu opta pentru mobilă atât de lungă, care să mai fie și închisă la culoare sau prea lucioasă. Crede-ne că există și alte modalități de a salva spațiu și nicidecum sacrificarea designului nu este o soluție.

Același lucru se întâmplă și la nivel de tablouri. Cea mai mare greșeală pe care o vedem în casele oamenilor sunt tablourile agățate mult prea sus. Înțelegem că vrei să ai cât mai mult spațiu, dar tablourile ar trebui atârnate la nivelul ochilor, adică nu mai sus de 1.5m sau 1.6m înălțime.

Situația se schimbă un pic atunci când vrei să pui tabloul deasupra unui dulap sau a unei canapele. Distanță dintre tablou și tavan ar trebui să fie egală cu triplul distanței față de bază (asta mai ales în cazul canapelei). Din nou, asta depinde foarte mult și de înălțimea apartamentului și de dimensiune mobilei, dar în mare orice tablou care te face să-ți dai capul prea tare pe spate, nu ne dă pe spate și ar cam trebui mutat.

Cam aceste sunt greșelile mai comune. Tu câte ai contabilizat? Eu știu că le-am încercat pe toate la un moment dat, dar m-am îndreptat, așa că există speranța și pentru tine.

Photo Source: www.houseandgarden.co.uk, www.dailymail.co.uk, waterpointerealty.com