Dat fiind că vorbim de o investiție destul de mare, ne-am pus întrebarea în cât timp s-ar putea amortiza o astfel de plasare de capital. Pentru a putea fi cât mai veridici, am luat ca exemplu, un apartament 2 camere nou oferit de WOLF Imobiliare la 29.000 de euro (schiță mai jos).

În cât timp amortizezi investiția unui apartament

Pentru a vedea asta am luat două cazuri: cazul 1 sau cel ce se mută în Sibiu și cazul 2: cel care cumpără și închiriază apartamentul.

Cazul 1: chiria sau ne mutăm în Sibiu

Presupunem că ești din Sibiu sau dorești să te muți în Sibiu și cauți un apartament, eventual vrei să accesezi și programul Prima Casă. Acest exemplu merge mai ales în cazul tinerilor însurăței care după nuntă au reușit să strângă ceva bani pentru a plăti avansul la bancă, dar nu numai.

Te vei gândi mai întâi să apelezi la o chirie. De îndată ce vei începe căutarea, te vei prinde cu mâinile de cap, iar asta o spunem fără pic de răutate și în totală cunoștința de cauză.

Chiria pe luna variază undeva între 150 și 250 de euro pentru un apartament două camere în Sibiu, la care se adaugă și comisionul șamd. După cum am mai prezentat și în alte ocazii, chiria este mai scumpă decât cumpărarea unui apartament, iar la sfârșitul zilei nu rămâi cu absolut nimic.

La un calcul minimal vedem că printr-un credit imobiliar pentru apartamentul 2 camere prezentat mai sus se ajunge la o rată de aproximativ 220 de euro (rată calculată la cursul BNR pentru un credit pe o perioadă de 180 de luni sau 15 ani), preț care este exact cât chiria pe o lună. Așadar, în 15 ani vei putea avea propriul apartament, plătind practic prețul unei chirii. Sună bine?

Durată amortizare investiție: 15 ani.

Așadar, după 15 ani, ai putea fi proprietarul unei locuințe de care mai apoi poți să beneficiezi după placul inimii…sa o vinzi și să-ți iei banii înapoi sau să o închiriezi și vei ieși oricum ar fi pe plus. Ar fi ca și când ai pune banii la bancă, numai că dobândă ar fi mult mai bună.

 

În cât timp amortizezi investiția unui apartament

Cazul 2: regimul hotelier

Dată fiind poziționarea orașului și numărul de turiști ce-l tranzitează anual, Sibiul este locul excelent pentru a da un apartament în chirie în regim hotelier.

Prețurile pentru o noapte într-un apartament 2 camere variază între 100 și 175 lei/noapte. La un simplu calcul estimativ, asta ar însemna cam 25 euro/noapte. Un an are 365 de zile, din care presupunem că îl închiriezi undeva la 300 de zile, asta ar însemna undeva la 7500 de euro/ an.

Într-o astfel de ipoteză extrem de fericită ar rezultă că ai putea amortiza investiția în aproximativ 4 ani, după care urmează profitul. Preconizând și o eventuală investiție în promovarea apartamentului sau chiar în curățenie, în cel mai sumbru scenariu, investiția s-ar amortiza în maximum 8 ani

Durată amortizare investiție: între 4 și 8 ani.

Plusăm cu o altă ipoteză dar tot în contextul închirierii ăn regim hotelier: achiziționarea mai multor apartamente 2 camere în Sibiu.

Să spunem că ai achiziționa 3 apartamente 2 camere la o rată de 250 euro/luna per apartament pe o perioadă de 15 ani (750 euro/luna în total), din care:

  • 1 apartament dat în chirie în regim hotelier, însemnând 25 euro/zi și 750 euro/luna
  • 2 apartamente date în chirie la 250 euro/luna, însemnând 500 euro/luna

Observăm că banii obținuți din apartamentul dat în regim hotelier acoperă rata pentru toate celelalte apartamente și rezultă și un profit de 500 de euro pe luna, adică mai mult decât salariul mediu pe economie, iar asta in condițiile in care numai un apartament este închiriat in regim hotelier. Dacă ar fi toate cele trei apartamente date in regim hotelier, atunci s-ar ajunge foarte usor la peste 1000 de euro pe lună. Cum ar fi să ai un salariu în fiecare lună, iar după 15 ani să-ți recuperezi investiția inițială, și să rămâi cu 3 apartamente numai bune de vândut la prețuri mult mai mari decât prețul de pornire?

Aur curat și alta nu!

Desigur acesta este un calcul empiric, în care nu am ținut cont nici de impozite, nici de taxe, dar nici de fluctuațiile euro sau de eventualele efecte ale inflației, care ar putea adăuga sau scădea încă cel mult 100 de euro.

Dacă te-am făcut să iei în considerare un astfel de venit pasiv, nu ezita să contactezi WOLF Imobiliare. Apartamentele noastre pot fi investiția perfecta pentru tine.