Iată care sunt sfaturile specialiștilor când vine vorba de puncte de bifat atunci când achiziționăm un apartament. Dacă la unele puncte cumpărătorii au avut aceeași părere ca și specialiștii, la altele nu prea le-au nimerit.

1. Blocul în care se află apartamentul (etaj, certificate, izolare, vechime)

Indiferent cât de ieftin ar fi apartamentul, dacă blocul nu este în parametrii și are probleme, vă puneți în pericol. Siguranța înainte de toate. O casă sau un apartament vechi, ambele sunt sinonime cu reconsolidarea. Dacă la casă reconsolidarea este una, la un bloc, povestea se schimbă radical.

Sfatul specialiștilor este ca înainte de orice, să verificați blocul în care se află apartamentul. Aici vorbim de vechimea imobilului, eventuale reconsolidări, izolația, dar mai ales ce ascunde respectiva izolație. Apoi, dacă blocul trece de inspecția inițială, se poate merge la etaj, renovări și utilități.

Atunci când cumpărăm un apartament, primul și cel mai important factor este reprezentat de riscuri. Un apartament sau o casă ar trebui să dureze minim minimorum 50 sau 60 de ani și cum, necum, orice proprietar ar trebui să fie sigur că nu se va trezi sub dărâmături sau fără casă.

Citește și: Blocurile vechi si riscul de cutremur

În cazul apartamentelor noi, verificați avizele de construcție, situția financiară a dezvoltatorului, eventuale litigii și probleme legale. Eventual, găsiți persoane care au mai cumpărat de la respectivul dezvoltator...un pic de muncă de detectiv vă poate scăpa de eventuale dezamagiri și probleme.

De obicei traiectoria clienților in lista factorilor decizionali este:

zona (cu toate caracteristicile ei) → preț apartament → bloc → apartament:

sau

dimensiuni și compartimentare → preț apartament → alte specificații apartament → zonă

Nu spunem că nu sunt importante, ci că în ordinea importanței, starea blocului ar trebui să fie primul lucru la care ne uităm.

Citește și: 5 lucruri D stiut când cumperi de la dezvoltator

la ce sa ne uitam cand cumparam un apartament

2. Costurile aferente sau investițiile ulterioare în apartament

Înainte de a vă uita la prețul apartamentului, uitați-vă mai ales la bănuții care vor trebui investiți după aceea. Degeaba vă bucurați că un apartament este cu 10.000 de euro mai ieftin decât un altul. Dacă lucrările de amenajare ale respectivului apartament vor costa 15.000 de euro sau mai mult, prețul devine irelevant. La plusul de probabil mii de euro, se va adăuga și oboseala, munca și deranjul de a renova apartamentul în cauză.

Aici vorbim mai ales de partea de amenajare. Un apartament mai vechi de 30 ani, va avea nevoie de schimbări și renovări, cea mai importantă fiind probabil instalația electrică și partea de instalații sanitare. Se mai adaugă și centrala, parchetul, îmbunătățiri suplimentare, pereți dărâmați și reconstruiți. Probabil cel mai bine ar fi să vă găsiți o firmă de renovări care să vă facă un estimat de preț pentru renovarea apartamentului înainte de a-l cumpăra.

Citește și: Care sunt costurile de amenajare ale unui apartament?

La acea estimare mai adăugați între 1000 și 5000 de euro în funcție de mărimea apartamentului și abia apoi veți avea un preț cât de cât apropiat de investiția finală.

Apoi vedeți și parcarea.

Mulți proprietari cer bani în plus pentru parcare (asta dacă există, desigur). Cel mai sigur ar fi să optați pentru un apartament nou, căci de obicei blocurile noi vin și cu locurile de parcare.

Vedeți cât costă un astfel de loc de parcare. Unii dezvoltatori, precum WOLF Imobiliare din Sibiu, îl oferă gratuit, în timp ce alții cer de la 1000 la 5000 de euro.

cat de importanta e zona pentru un apartament

3. Apropierea apartamentului de locul de muncă, școli șamd

Petrecem un minim de 9h la muncă, 8h le dormim (sau așa ar trebui), ceea ce înseamnă că mai avem cam 7h pentru restul treburilor. Acum, dacă facem 2h până la muncă și 2h înapoi, asta înseamnă că ne mai rămân cam 3h pentru orice altceva. Dacă mai rămâi și un picuț la serviciu peste program ca să termini raportul ăla pe care trebuie să-l predai asap, vezi că rămâi practic fără pic de timp de petrecut în noul apartament.

Nu scoatem toate acestea în evidență pentru a crea un sentiment de angoasă, ci pentru a vă arăta cât de importantă este poziționarea apartamentului față de locul de muncă sau de principalele puncte de interes din viața voastră (grădinițe, școli, magazine, etc).

Locul de muncă ar trebui să fie la maximum 1h de casă. Dacă într-un oraș mai mic, este destul de ușor de obținut această constantă, în cazul unui oraș precum Bucureștiul, vorbim mai mult de un vis aproape de neatins.

Totuși, specialiștii spun că apropierea de căile de acces și de clădirile de birouri sunt un factor esențial de luat în seamă când alegem apartamentul în care vrem să trăim până la pensie and beyond.

4. Prețul adevărat al apartamentului

Abia după ce analizezi cele de mai sus, poți să treci la partea de preț, cel puțin în opinia specialiștilor. Într-o lume perfectă, prețul ar trebui să fie dictat de combinația dintre mărimea apartamentului, zona în care este localizat, și dotările apartamentului. De fapt, adevărul este că nu întotdeauna proprietarii pot fi atât de realiști și de obiectivi încât să își raporteze apartamentul corect și să îl alinieze la prețul zonei.

Cel mai greu a fost în timpul crizei. Apartamente de sute de mii de euro, valorau acum câteva zeci de mii de euro, iar parte din proprietari nu doreau sau nu puteau să accepte realitatea că respectivele apartamente pur și simplu nu aveau cum să mai valoreze sumele anterioare.

Chiar și după terminarea crizei, astfel de probleme se mai întâlnesc. Totuși, cei mai mulți revin cu picioarele pe pământ atunci când după o lună, nu primesc nici o ofertă pentru apartament.

Chiar dacă v-ați îndrăgostit de un apartament, priviți la rece dacă prețul reflectă într-adevăr prețul real al apartamentului, adică cel ce ar putea fi dictat de un evaluator în eventualitatea unui credit.

Citește și: Plătești prețul corect pentru apartamentul viselor tale?

5. Viitorul și gradul de dezvoltare al zonei

Nu ai bula magică de cristal, dar măcar pentru următorii 5 ani ar cam trebui să te interesezi în legătură cu zona și mai ales cu următoarele dezvoltări imobiliare din zonă. Aici ne gândim la noile cartiere construite în genere mai la marginea orașului. Când spunem dezvoltare ne gândim atât la partea de infrastructura, cât și la partea de beneficii conexe, să le spunem. Sunt acele mici lucruri pe care nu le vezi la început, dar de care te lovești inevitabil. Este vorba de apropierea de spital sau măcar un cabinet medical sau o farmacie, de accesibilitate, de baruri și locuri de ieșit cu prietenii, de grădinițe și școli. Atunci când alegeți să va îndepărtați de zgomotul orașului, vedeți care sunt planurile primăriei pentru zonă respectivă pentru următorii 5 ani și care este traficul pe arterele principale ce leagă blocul de principalele locuri în care trebuie să ajungeți.

Oricare ar fi lista priorităților, specialiștii recomandă apartamentele noi, desigur dacă dezvoltatorul și-a făcut treaba și apartamentele s-au construit la standardul de calitate impus.

Sperăm că informațiile de mai sus vă sunt de folos și că vă veți gândi la noi și la acest articol atunci când veți dori să vă achiziționați următorul apartament.

Citește și: Studiu: La ce se uită cumpărătorii români atunci când caută apartament