Într-o perioadă relativ instabilă, pe piața imobiliară din România apare această întrebare tot mai frecvent. Neîncrederea este oarecum justificată, căci doar ce începem să ne revenim dintr-o criză care a afectat poate cel mai tare domeniul imobiliar.

Deși știrile par nefavorabile, există pe piața imobiliară din România și vești bune. Tot mai multe persoane cumpără apartamente ca o formă de investiție sigură și relativ simplă. Să fie speranța la întoarcerea preturilor de dinainte sau un mod în care piața ne spune că nu se poate mai jos de atât…asta încă nu știm. Nu este prima oară când spunem că un apartament cumpărat este o adevărată investiție și probabil nici ultima. În contextul bancar românesc, și la dobânzile practicate de majoritatea băncilor, unul sau mai multe apartamente încă pot reprezenta o investiție în viitor.

De ce tot mai mulți investesc în imobiliare?

Câștigul relativ rapid și dorința de a plasa activele într-o formă cât mai sigură de investiție sunt principalele motive pentru care tot mai mulți români se reorientează către investirea în apartamente, locuințe și imobile destinate fie închirierii, fie turismului.

Deprecierea minimală în timp a valorii activelor de pe piață imobiliară este un alt criteriu de influență pozitivă. Un apartament sau o casă care au fost bine întreținute și păstrate, își mențin valoarea. În perioadă de boom imobiliar foarte mulți proprietari au făcut profit prin vânzarea apartamentelor la supra-preț. Acest episod s-ar mai putea repeta, spun analiștii...poate nu la aceeași amploare, dar cert este că prețurile apartamentelor au reînceput să crească și că s-ar putea ajunge la valori similare.

Partea cea mai bună la o astfel de investiție este că se adresează și persoanelor care nu au extrem de mulți bani, dar vor să investească în ceva pentru a nu pierde sau cheltui banii câștigați cu greu.

Cum se amortizează investiția în imobiliare?

Cea mai folosită variantă de amortizare este închirierea. Cum de exemplu în Sibiu, media chiriilor pentru un apartament este de 250 de euro, prețul unui apartament se amortizează în aproximativ 10 ani și mai puțin.

Aceasta este o veste bună, mai ales pentru cei ce au decis să-și cumpere un apartament printr-un împrumut bancar. Apartamentele sau casele cumpărate prin credit bancar încă mai pot fi profitabile. Nu te îmbogățești în primii ani, dar viitorul sună bine.

“Dacă nu mai merge închirierea sau vreau să plec, după ce termin de plătit creditul, pur și simplu vând...cred că ies destul de bine.”

ne spunea Marian, unul din clienții noștri care a decis să cumpere un apartament nou 2 camere.

Unii investitori în imobiliare văd investiția într-un apartament mai degrabă ca un depozit.

“Este destul de simplu. Dacă primesc în fiecare luna 200 de euro, o să-i cheltui pe diverse lucruri. Așa, cercul este închis. Chiriașii achită chiria direct la bancă, pentru a avea cât mai puțin contact cu mediul bancar, iar la încheierea creditului eu rămân cu un apartament pe care fie îl vând, fie îl folosesc pentru mine, fie continui să-l închiriez.”

ne spune și Eugen, un alt sibian care a decis să cumpere un apartament.

Se mai poate face profit din imobiliare?

Unde putem investi în imobiliare?

Favorizate sunt orașele în creștere și centrele universitare (București, Cluj, Brașov, Sibiu) care mereu vor avea o cerere constantă. De asemenea, orașele centre turistice profită de avantajul de a putea avea o piață imobiliară chiar mai flexibilă decât centrele universitare. În astfel de orașe se practică mai ales închirierea în regim hotelier, care poate aduce profituri chiar și cu 200% mai mari decât rata care ar trebui plătită la bancă.

De exemplu, un apartament 2 camere poate fi dat în regim hotelier pentru aproximativ 30 de euro/ noapte. Calculând la numai 25 de zile de închiriere (ideal realizabil în timpul sezonului turistic) ajungem la un total de 750 de euro. Se scade rata de 250 de euro și rămânem la 500 de euro. Scădem 100 de euro pentru întreținere și alte cheltuieli și tot rămânem la sfârșitul lunii cu 400 de euro, fără prea mare bătaie de cap. Într-adevăr, față de alte forme de închiriere, o chirie în regim hotelier necesită mult mai multă muncă, dar chiar și așa, este o activitate care ia în medie cam 2 ore pe zi, 50 ore pe lună. Așadar, în medie, pentru o săptămâna de muncă efectivă ați lua aproximativ 400 de euro...nu sună rău, nu-i așa?

Se mai poate face profit din imobiliare?

De ce nu alte forme de investiții?

Multe persoane aleg depozitele la termen că o variantă de economisire. Înainte de a face un depozit la termen, trebuie să știți că marea majoritate au o dobândă care se învârte în jurul valorii de 1%. De fapt pentru un cumul de 3000 de euro (însemnând chiria pe un an a unui apartament 2 camere), la cel mai avantajos depozit la termen, la scadență ai avea un profit total de 34 de euro. Adică după un an, iau cam cât aș lua după o singură zi de cazare în regim hotelier? Exact!

Apoi ar mai fi și bursa de valori. Experiența ne-a arătat cât de fragilă este bursa de valori în momentul de față. Dincolo de riscuri, în cel mai bun caz, după un an, ai putea avea un profit de aproximativ 8-12% pe an. Revenind la exemplul cu 3000 de euro, asta ar însemna cam 300 de euro pe un an, adică aproximativ profitul pe o lună al unui apartament închiriat în regim hotelier.

Problema în aceste investiții este că pentru a face un profit mai mare, ar trebui să investești mai mulți bani, iar mai mult ne conduce la zeci de mii de euro, bani pe care nu oricine îi are. Pe când în cazul imobiliarelor, de cele mai multe ori este vorba numai de avansul la casă care poate să ajungă până la 5000 de euro și apoi creditul propriu-zis care trebuie plătit lună de lună.

Dacă te gândești serios la o investiție în imobiliare, WOLF Imobiliare îți vine în ajutor. Oferim garsoniere și apartamente noi în Sibiu la cele mai bune prețuri. Contactează-ne acum!