Sfârșitul primului trimestru al anului 2017 vine cu noi clarificări în privința aplicării programului Prima Casă pe anul 2017. Decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea OUG 97/2016 pentru modificarea și completarea art. 1 din OUG 60/2009 privind unele măsuri în vederea implementării programului 'Prima casă', a fost promulgat de președinte la data de 11 aprilie 2017, ceea ce înseamnă că în scurt timp apartamentele noi se vor bucura de un procent mai mare de finanțare prin programul Prima Casă.

Analiștii imobiliari, dar și cei ce doresc să-și achiziționeze un apartament în anul 2017 au urmărit cu sufletul la gură evoluția din ultimele luni ale reglementărilor programului de finanțare. Acest moment încheie seria de speculații și îngrijorări privind stare și evoluția programului.

Astfel după semnarea decretului de către președintele Klaus Johannis, OUG 97/2016 nu mai poate fi atacată și cel mai sigur va intra în aplicare în următoarele zile, cel mult o lună.

Principala modificare a programul vizează apartamentele noi. În sfârșit, există o definiție clară a ceea ce înseamnă apartament nou. De asemenea, pentru a încuraja construirea și cumpărarea de apartamente noi, statul vine cu o finanțare mai mare pentru apartamentele noi și eventual cu dobânzi mai mici pentru apartamentele noi.

Principala modificare a programul vizează apartamentele noi

În următoarele luni ne așteptăm la o creștere a cererii pentru apartamentele noi, fiind vorba de o diferență de 10% pe plafonul de garantare. Asta înseamnă că, pentru un apartament 3 camere de 40.000 euro, am ajunge la o diferență de 4000 euro. In traducere liberă, o persoană al cărei profil indică un plafon maximal de 39.000 euro, ar putea acum să împrumute 40,000 pentru un apartament nou și numai 36,000 pentru un apartament vechi.

Ce înseamnă această diferență de garantare pentru apartamentele noi

Diferența se traduce prin posibilitatea de a accesa apartamente cu până la 10% mai scumpe față de apartamentele vechi și la o posibilă creștere a numărului de apartamente noi cumpărate în 2017.

Această diferență de 10% este de fapt partea de garantare din partea statului, care, după aceste modificări va fi de 40% pentru apartamentele încadrate ca vechi și de 50% pentru apartamentele noi.

Pentru și mai multe detalii legate de schimbările aduse de OUG 97/2016 citiți și Care sunt noile norme metodologice de implementare ale programului „Prima casă".

Pentru un apartament nou în Sibiu, disponibil la gri sau la cheie în 2017, contactați dezvoltatorul imobiliar WOLF Imobiliare. Apartamentele sunt intabulate și pot fi accesate și prin Prima Casă. Contactați-ne acum!