Atunci când construiești o casă și mai ales o casă cu etaj, te lovești inevitabil de problema alegerii scărilor interioare. Probabil îți amintești în copilărie când prințesa apărea în capul scărilor de marmură și lăsa pe toată lumea cu gură căscată. Scara, dincolo de aerul princiar dat de filmele a la Disney, este indispensabilă unei case cu etaj și are rolul de a conecta dependințele și etajele casei, nicidecum să impresioneze vreun prinț sau vreo prințesă.

De obicei, atunci când construiești o casă, scările intră pe ultimul loc și adesea, mai ales în cazul scărilor interioare, aceste vin înainte de adăugarea detaliilor finale, precum gletul sau ferestrele, în funcție și de cerințele de design. In timp ce unii acceptă ce li se dă, alții mai inspirați, caută idei si inovații in materie de scări interioare pentru a-și ușura viața cât mai mult posibil.

O scară bine aleasă poate să facă diferență dintre o casă anostă și una modernă. Cum instalarea unei scări este destul de costisitoare, credem că ar trebui să știi câteva detalii înainte de a te decide la un anumit tip de scară. Acestea sunt numai câteva detalii ajutătoare și informații introductive în materie de scări interioare. La cerere, probabil vom reveni cu și mai multe informații.

Scări interioare - date generale

Scara se alege în funcție de locul unde urmează a fi pusă, de spațiu și de traficul ce urmează să fie în regiunea respectivă. Desigur, pentru a scară interioară, a unei locuințe de locuit, cel mai probabil traficul nu va reprezenta o problemă atât de mare, totuși, ar putea influența deciziile luate în legătură cu lățimea scării.

Lățimea

O scară ar trebui să aibă un minim de 80 de centimetri lățime și asta, desigur în cazul în care nu vorbim de o familie în care persoanele sunt mai musculoase. Românii adesea preferă scări de peste 1m lățime, în timp ce nordicii vor avea uneori trepte chiar sub 70cm. Adesea, ce depășește lățimea de 2m va avea nevoie de o protecție suplimentară.

Inclinația

Un alt factor de ținut minte este înclinația scării. Înclinația maximă pentru o scară interioară este de 42 de grade. În cazul scărilor de mansardă, înclinația poate să fie mult mai mare, de până la 81 de grade. Dat fiind că de cele mai multe ori se apelează la scări de lemn simple, cam ca cele pe care urcă bunicul să dea fânul jos, înclinația poate să fie destul de mare.
Cel mai nou standard în scările de mansardă sunt scările retractabile de mansardă. Fie că sunt de lemn sau din aluminiu, acestea vă vor ajuta să economisiți destul de mult spațiu, prin retragerea scărilor sub o trapă.

Treptele

Ultimul, dar nu cel din urmă, este numărul de trepte al scării. Numărul optim de trepte pentru o casă ar fi de 36 de trepte, depinzând de mărimea treptelor și al spațiului. Oricum ar fi, în cazul caselor numărul maxim de trepte între două podeste, ar trebui să fie de 16 trepte. După acest prag, va trebui să includeți în design și o schimbare de direcție de măcar 30 de grade. Dacă v-ați întrebat mereu de ce scările lungi au acel refugiu, acum aveți și răspunsul. Acest “refugiu” se numește “podest”, așadar acum nu vă veți uita strâmb la arhitectul ce vă sugerează această variantă. Podestul poate să crească durabilitatea și siguranță scărilor, dar poate să și schimbe direcția scărilor în cazul unei case mai mici. Înainte de a sări la gâtul arhitectului ce vă oferă această variantă un pic mai scumpă, gândiți-vă ca poate sârmanul sau sărmana a vrut doar să vă protejeze în caz de cutremur sau calamitate.

Tipuri de scări:

Scările drepte sau cu rampă dreaptă

Aceste sunt cele mai simple și mai ieftine. Pot fi făcute din diferite materiale, în funcție și de design și de buget. Multe case moderne folosesc cimentul pentru construirea scărilor, material deosebit de rezistent și de funcțional. Desigur, pentru o casă micuță, s-ar putea că cimentul să fie un pic prea mult, așadar se va folosi un alt material mai ușor și mai ieftin.
În România, adesea întâlnim scara din lemn, însoțită, desigur și de balustradă de lemn corespunzătoare. Totuși, în timp ce este foarte potrivită pentru o cabană de lemn, uneori nu se încadrează atât de bine in design, mai ales daca este vorba de o scară de acces creată pentru un etaj mai generos.

Tipuri de scări: Scările spiralate sau cu rampă rotundă

Multe blocuri vechi încă mai au acest tip de scări. Extrem de la modă acum mai bine de un secol, acestea sunt poate scările cele mai frumoase, dar și cele mai pretențioase.
În această categorie intră scările cu rampă rotundă, precum și cele cu trepte balansate. Uneori rampa poate să fie dreaptă, dar treptele să fie balansate (într-o formă ușor spiralată) pentru a economisi și mai mult spațiu.

Tipuri de scări: Scări cu trepte portante

Preferatul designerilor de interior și al unor arhitecți, sunt scările cu trepte portante. In acest tip de aranjare, scările sunt realizate din trepte (sau rampe) prefabricate, care mai apoi  au fost încastrate în pereți sau pe o structură. Deși deosebite, acestea s-ar putea să fie o idee destul de scumpă și nu sunt recomandate pentru clădirile cu aglomerări foarte mari de persoane. Totuși, din în ce mai multe persoane optează pentru acest tip de scară, datorită impactului oferit asupra designului de interior și mai ales datorită eliminării contra-treptelor ce vine adesea cu alte tipuri de scări.

Chiar știind aceste detalii, nu vă sfătuim să vă aventurați la o construcție proprie a scărilor. Dacă în cazul puținelor trepte de la intrare, nu avem nici o obiecție, în cazul scărilor interioare, o greșeală poate duce la accidente, timp și nu în ultimul rând, bani pierduți. Țineți minte că repararea unei scări este un proces anevoios care “paralizează” întreaga casă. Este o reparație costisitoare care necesită destul de mult timp, asta depinzând și de tipul de scară pe care o aveți deja. Cel mai bine ar fi să cereți părerea unor specialiști și să nu vă hazardați la primul venit ce vă face o ofertă. Eventual, cereți și părerea unui arhitect înainte de a purcede la amplasarea scărilor.

Pentru întrebări sau comentarii, nu ezitați să ne scrieți în secțiunea de comentarii de mai jos.