De fiecare dată când ești în căutarea unui apartament de închiriat, se trece printr-o adevărată dramă existențială. În marile orașe, timpul estimat de valabilitate al unui anunț este cuprins între 6 și 12 ore. Cele mai multe dintre locuințele amplasate în zone centrale sau intens circulate sunt locuințe vechi, în timp ce apartamentele noi tind să fie construite mai la periferie. Chiar și așa, tinerii sunt mai dornici să aleagă apartamente noi, în ciuda apartamentelor construite înainte de anii ‘90.

Persoanele din tech și specialiștii caută mai ales apartamente de două sau trei camere NOI. Preferința către apartamentele noi, vine mai ales pe fondul facilităților precum loc de parcare, sală de fitness sau locuri de joacă pentru copii.

Locul de muncă influențează alegerea locuinței

Cele mai multe persoane din marile orașe caută apartamente care să fie relativ aproape de locul de muncă. Dacă în marile orașe precum Cluj sau București, distanța maximă ar fi de circa o oră între casă și locul de muncă, în orașele mai mici, distanța măsurată în timp parcurs până la locul de muncă, ar fi de aproximativ 15-30 minute.

Analiștii explică:

“Petrecem în medie cam 9-10 ore la birou. Timpul pentru sine se micșorează considerabil. Ultimul lucru de care ai nevoie în aceste condiții, este să petreci ore în șir pe drum până acasă, de unde și căutarea proximității în raport cu locul de muncă.”

Locul de parcare decide

S-ar părea că pe lângă gradul de amenajare al viitoarei locuințe, un alt reper luat în considerare de viitorii chiriași este locul de parcare. Explicația pentru această preferință ține tot de lipsa de timp. Apoi mai este și faptul că de foarte multe ori, mașina este a doua cea mai mare investiție făcută de români, de unde și nevoia de a ne ști investiția în siguranță. Atunci când ajungi acasă, dorești să te simți în siguranță și să...fii pur și simplu acasă. Un loc de parcare asigurat înseamnă mai puțină frustrare și mai multă siguranță a mașinii.

Investiția imobiliară și trendul închirierii

Atunci când doriți să faceți o investiție imobiliară, luați în calcul și aceste “trenduri imobiliare‘. Știind ce caută viitorii chiriași, veți fi mult mai capabili să vă amortizați investiția imobiliară și să vă găsiți chiriași dispuși să va plătească chirii adesea peste prețul pieței. Nu vă aruncați la prețul cel mai mic al pieței, ci gândiți-va la evoluție și la modul în care investiția v-ar putea ajuta pe termen mediu și lung.