După mulți ani de așteptări, s-ar părea că piața imobiliară din România este în sfârșit fruntașă la ceva în Europa și inclusiv în Uniunea Europeană. Conform noii pagini de pe portalul Eurostat, România a înregistrat o scădere majoră a prețurilor pentru apartamentele noi la nivelul anului trecut.

Conform noii pagini a portalului interactiv Eurostat, prețurile apartamentelor noi au scăzut în al treilea trimestru al anului 2016, asta în timp ce la nivel european, prețurile pentru locuințele noi au avut o tendința crescătoare.

România s-ar afla într-un trend de scădere a prețurilor, care este raportat și la nivelul unor țări precum Letonia, Croația sau Italia.

House Price Index sau Indicele Prețurilor Locuințelor

Indicele prețurilor locuințelor măsoară schimbările de preț ale locuințelor și a proprietăților rezidențiale pentru o anumită perioadă de timp pe un anumit segment de piață. Acest indice poate fi calculat ca o medie simplă, sau poate fi interpretată că o regresie hedonică, însemnând că indicele este raportat la cerere și la valoarea produsului.

În acest caz, indicele surprinde variațiile de preț ale proprietăților rezidențiale achiziționate de proprietari individuali (apartamente, case, case, terase, etc.), proprietăți noi. Numai tranzacțiile care au fost incluse pe piață sunt considerate, locuințe construite pe cont propriu fiind excluse din statistică. De asemenea, componenta de teren a proprietății rezidențiale este inclusă. Toți indicii la nivel european, au fost furnizați de Institutele Naționale de Statistică, în timp ce statistica la nivel european este calculată și furnizată de Eurostat.

România în sfârșit fruntașă pe piața imobiliară din Europa

Prețul a scăzut, la fel și numărul investițiilor imobiliare

Aceeași statistică a Eurostat ne spune și că la nivelul numărului de investiții în construcții, România a înregistrat în 2016 o scădere de 26,7%, ocupând un loc fruntaș, un clasament de această dată mai puțin fericit. Cel mai probabil instabilitatea de pe piața imobiliară și din mediul politic din ultimul an a dus la această scădere a investițiilor în dezvoltarea imobiliară.

“Volumul lucrărilor de construcții a scăzut, ca serie brută, cu 27,7%. Pe elemente de structură s-au  înregistrat scăderi la toate categoriile: lucrările de reparații capitale cu 41,0%, lucrările de construcții noi cu 33,3% și la lucrările de întreținere și reparații curente cu 0,5%.” - sursă insse.ro

Cum veștile pe sfârșit de 2016 venite din partea Guvernului au fost mai mult decât îmbucurătoare, am putea spera că totuși următoarea statistica privind dezvoltarea imobiliară va clasa România, dacă nu în topul clasamentului, măcar undeva în zona unei creșteri relative.

“Volumul lucrărilor de construcții a crescut, ca serie brută, cu 6,4%, creștere evidențiată la lucrările de reparații capitale chiar cu până la 37,4% și la lucrările de întreținere și reparații curente cu 12,3%. Scădere a avut loc la lucrările de construcții noi cu 2,1%.” - sursă insse.ro

Scăderea prețului pe piață imobiliară din Sibiu

Piața imobiliară din Sibiu pare să meargă în acest trend semnalat de Eurostat. În 2016, s-a înregistrat o scădere a prețului apartamentelor noi de aproximativ 2%, asta după ce la jumătatea anului au semnalat o ușoară creștere, care a fost mai apoi restabilită pe sfârșit de an.

De asemenea, se vede și o creștere a interesului față de apartamentele noi. Principalii factori care cresc interesul față de aceste apartamente sunt pe de-o parte facilitățile adaptate unui public tânăr, și pe de altă parte, prețul ușor mai redus al acestor locuințe noi și procentul mai mare de garantare. Printre facilitățile apartamentelor noi enumerăm, parcarea, care este fie gratuită, fie inclusă în preț, sau zonele de relaxare cu spațiu verde, ideale pentru copii.

Dacă te gândești să cumperi un apartament nou în Sibiu, WOLF Imobiliare vine cu o ofertă variată de garsoniere, apartamente 2 sau 3 camere, cu 0% comision, direct de la dezvoltator.

Contactează-ne acum pentru o vizionare!