Când căldura este mai mult decât insuportabilă, nu putem să nu ne gândim măcar pentru o secundă la gazonul sau la florile din fața casei și la cum au de suferit curțile în această perioadă. Motivele pentru care curțile rămân uscate sunt diverse. Mulți se tem de facturile la apă, în timp ce alții nu știu ce și cum să-i facă.
Ei bine, în perioada caniculară, nu este musai ca gazonul și curtea ta să sufere. Nu-ți trebuie o diplomă în horticultură ca să ai o curte verde și poți face asta fără să încarci excesiv factura la apă sau la curent.
Tot ce ai nevoie este un pic de ingeniozitate și aceste sfaturi simple de urmat:
Udă grădina sau curtea dimineața
Acesta este primul pas în obținerea unei grădini de invidiat în perioada caldă, cu un minim de apă. Știm că îți este destul de greu să te trezești de dimineață, dar ce nu facem noi pentru o grădină verde și frumoasă.
Cel mai bine ar fi să uzi curtea înainte de răsăritul soarelui. În acest moment al zilei vântul și soarele nu bat la fel ca în cursul zilei. Vânturile calme asigură o distribuție uniformă a apei la nivelul plantelor și limitează evaporarea apei, de unde și un consum mai eficient al apei.
Colectarea de apă pluvială
De ce nu ai aduna parte din apa de ploaie pentru grădina ta?
Asta sigur îți va mai micșora facturile la apă sau la curent, în cazul în care extragi apa dintr-un puț cu o pompă electrică.
Bunicii noștri strângeau apa de ploaie pentru udat sau pentru animale, așadar, noi de ce nu am face la fel?
Această apă se poate folosi pentru udarea grădinii sau, în cazul unui incendiu, dar nu este recomandată pentru băut sau gătit. Un sistem de colectare a apei pluviale poate să ajungă la 2000 de lei sau chiar mai mult. Unele vin și cu sistem de filtrare, așa că apa se poate folosi și pentru uz casnic. In zilele de vară, sau în cazurile de urgență ar putea reprezenta o soluție viabilă pentru casa și grădina ta. O altă idee ar fi montarea unor simple butoaie în care să curgă apa de ploaie scursă în burlanele de pe casă.
Există chiar o estimare conform căreia, un astfel de sistem ar aduna până la 2 metri cubi de apă pe oră în timpul unei ploi moderate. Această apă poate fi mai apoi folosită pentru grădina ta.
O altă idee ar fi să folosiți din apa curată ce se pierde de obicei când lăsăm apa să se încălzească pentru duș sau alte activități. Dacă folosiți un detergent bio de vase sau de rufe, până și apa de clătire poate fi folosită la udat.
Sistem de stropitori sau sistem de udare prin picurare
Nu știu de câte ori am văzut stropitori care dădeau apa direct pe asfalt, fie că vorbim de un trotuar sau de prispa casei. Atunci când amplasezi sisteme de udare a grădinii pe bază de stropitori, verifică raza de udare a aspersoarelor și amplasează-le astfel încât să nu uzi zonele care nu au nevoie.
Dacă vrei să fii chiar high-tec instalează-ți un sistem automat de stropit și adaugă-i și măcar un senzor de ploaie, astfel încât să nu uzi grădina sau curtea atunci când plouă. Prețul unui astfel de sistem începe cam de la 1000-1500 de lei, dar în funcție de complexitatea sistemului și de mărimea grădinii în cauză, prețul poate varia.
Pentru o și mai mare reducere a prețurilor, se poate opta pentru un sistem de udare prin picurare. Acest sistem limitează pierderea apei prin evaporare și livrează apa direct la baza plantei, pentru un minim de apă consumată. Este perfect pentru o grădină mai mare, sau o grădiniță de flori, dar poate nu este chiar cel mai arătos sistem pentru o curte cu gazon.
Dacă ai un sistem de stropitori sau de udare prin picurare, verifică-l primăvara și repară eventualele defecțiuni care ar putea duce la pierderi de apă.
Mulci: mulcirea-ul previne evaporarea
Poate vă mai amintiți că bunicii puneau paie uscate sub plante și printre rânduri. Pe de-o parte acest procedeu se prevenea “rănirea” fructelor sau a legumelor, iar pe de altă parte se împiedica evaporarea apei. Deștepți tare bunici noștri, nu-i așa?
Acest procedeu se numește acum mulcire de la englezescu mulching.
Mulciul este un strat de material aplicat pe suprafața solului pentru a păstra umiditatea din sol, a îmbunătăți fertilitatea și a reduce creșterea buruienilor.
În curțile caselor, acest material are și rolul de a adăuga un plus elementului vizual. Acest mulci, pe care îl găsim în comerț chiar și pe la noi, este făcut de obicei din lemn de diverse culori, de la roșu sau alb, până la starea să naturală. Materialul se pune direct pe pământ printre plante și nu afectează în nici un fel plantele. Un sac de mulci costă de la 15 lei în sus și conține cam 50l de material, cantitatea ce ar acoperi cam 1m2 de grădină.
Pentru un și mai bun efect vizual se recomandă și montarea unei borduri ce previne împrăștierea mulciului în zonele imediat apropiate. Odată pus, mulciul poate fi lăsat fără probleme pe o durată nelimitată. Este recomandat ca în primăvară să amestecăm mulciul cu pământul de sub și să adăugăm un nou strat deasupra. Așa introducem un pic de aer în pământ și lăsăm și un pic de îngrășământ pentru plante. Poate să pară un pic cam multă muncă, dar rezultatele sunt minunate și merită fiecare minut petrecut și fiecare bănuț investit.
Grupează plantele în funcție de necesități
Aceasta este poate partea cea mai dificilă. După ceva căutări, îți vei da seama că nu este chiar atât de dificil, atâta timp cât ești organizat(ă).
Această parte este mai ușor de făcut dacă încă nu ai început să-ți gândești curtea, grădina sau grădinița de flori. Ce ar trebui să reții din acest punct este că plantele necesită cantități de apă diferite. Varza decorativă, portolacul, suculenții, verbina sau lavanda, pot rezista și cu apă mai puțină. Pe de altă parte, plante precum salata, crinii, iasomia, urechile de elefant sau monkey grass-ul au nevoie de mai multă apă.
Pașii de urmat pentru a grupa plantele din grădină în funcție de nevoia de apă:
1. Cel mai bine ar fi să-ți faci o schiță foarte rudimentară a grădinii. Nu trebuie să fii Picasso. Trebuie doar să trasezi un contur grosolan și apoi să faci cercuri sau pătrate pentru fiecare zonă.
2. Fă-ți o listă de plante și împarte-le în categorii, în funcție de rezistența la secetă/umezeală:
Plante rezistente la umezeală |
Plante rezistente la secetă |
Crin Hibiscus Banan Iris Iasomie, Ferigi Magnolii Salcie |
Verbina, Oleandru Lavanda Cactuși Suculenții Limba soacrei Portolac Pin |
3, În cazul în care îți montezi un sistem de stropire, montează mai multe în zona cu plante iubitoare de umezeală și mai puține în zona “aridă”
4, Alege și distribuie plantele pe care ți le dorești
5, Nu uita ca după plantare să adaugi mulci printre plante ca să păstrezi umezeala în sol
O să pari destul de control freak, dar vei câștiga atât timp de udat, cât și apă. Cel mai important, plantele tale vor trăi mai mult timp cu mai puțină apă.
Sperăm că articolul îți va fi de folos. Dacă ai nelămuriri sau întrebări, secțiunea noastră de comentarii te așteaptă mai jos!
Adaugă un comentariu