Atunci când te decizi să amenajezi baia, aceasta este poate prima întrebare ce apare pe buzele tuturor. Ce ar trebui să facem cu vechea cadă? Cei mai mulți aleg by default să meargă pe varianta de schimbare. Unii mai curajoși, au reușit chiar să transforme vechea cadă într-o canapea foarte drăguță, așa cum vă vom arăta într-un articol viitor.
Totuși, în unele situații, schimbarea nu este alegerea cea mai bună.
Cada de fontă, de exemplu, ar trebui păstrată și prețuită. O astfel de cadă nou-nouță este destul de scumpă și greu de găsit, iar avantajele sale sunt de necontestat. Sunt puține cazurile în care o astfel de cadă ar trebui schimbată, așadar mare atenție să nu fiți luați prea tare de valul de renovări și schimbări.
Oamenii au folosit căzi de mii de ani. De fapt, descoperirile arheologice au arătat că oamenii au folosit cada începând cu anul 3300 ien. Cada așa cum o știm noi azi, a început să ia cu asalt casele oamenilor abia prin secolul XIX și a ajuns un element aproape indispensabil pentru oamenii de pretutindeni.
Așadar, ce facem? Înlocuim sau păstrăm cada?
Ce trebuie să știm atunci când înlocuim o cadă
Înainte de a vă lăsa purtați de valul schimbării și al aruncării, trebuie să știți că schimbarea căzii presupune mai mult decât simpla achiziționare a acesteia. Atunci când schimbați cada va trebui să aveți în vedere:
- Prețul căzii
- Prețul racordării căzii la țevile aferente
- Prețul finisajelor din jurul căzii
- Eventuale modificări pentru potrivirea noii căzi
În timpul amenajărilor de baie, am văzut zeci de invenții și inovații ale meșterilor români care au dus la costuri suplimentare de sute sau chiar mii de lei. Adesea, odată cu schimbarea căzii, va trebui să mai puneți câteva rânduri de gresie sau să schimbați faianța, așadar calculați și aceste costuri.
Unii s-au trezit forțați să schimbe întreg sistemul de țevi, căci acestea nu se mai potriveau la nouă cadă. Mare atenție și la dimensiuni. Căzile diferă foarte mult ca lungime. Astfel, vă puteți trezi că noua cada fie nu intră în spațiul desemnat, fie este prea mică și că vă rămâne un spațiu prin care se va infiltra constant apă.
Când este indicat să schimbăm cadă
Cel mai indicat ar fi să schimbăm cada fie la nevoie, fie la amenajarea băii. Dacă dintr-un oarecare motiv cada prezintă spărturi, fisuri sau alte defecte majore, aceasta ar trebui schimbată imediat pentru a preveni eventualele probleme cu infiltrațiile și mucegaiul.
Dacă, în schimb, este vorba numai de o cadă neîntreținută, atunci aceasta poate fi curățată sau recondiționată la prețuri cu mult mai mici decât o cadă nouă.
Schimbarea căzii duce la un mare deranj în baie. De fapt, este posibil ca baia să fie impracticabilă pentru câteva zile în momentul schimbării, așa că ar trebui să luați și acest aspect în calcul atunci când luați decizia de a schimba cada. Am văzut chiar căzi tencuite, caz în care, din nou, va fi nevoie de foarte multă muncă pentru a face schimbarea.
Dacă, de exemplu aveți o cadă de fontă sau din oțel, iar aceasta nu a mai fost întreținută pentru o perioadă mai lungă, trebuie să știți că există și posibilitatea aplicării unui strat proaspăt de email, care o va face să arate ca nouă. Specialiștii în domeniu pot să facă această procedură atât la domiciliu, cât și la sediul acestora. Partea bună este că în acest caz, țevile vor trebui schimbate numai dacă sunt prea vechi și nu din cauza căzii.
Cadă de fontă - ce facem
Cada de fontă este recunoscută pentru proprietatea de a păstra căldura pe o perioadă mai îndelungată ca o cadă modernă de acril. De fapt, aceasta este soluția perfectă pentru cei ce adoră să stea în apă caldă timp de ore. Este mult mai bună și din punctul de vedere al curățeniei, aceasta putând fi curățată mult mai ușor și fără riscul de zgâriere al căzilor de acril.
În zilele noastre cele mai multe căzi sunt făcute din acril sau din oțel, materiale ce permit un schimb mai rapid al căldurii cu mediul înconjurător, de unde și răcirea mai rapidă a apei.
Acrilul tinde să se zgârie mult mai repede și să aibă și alte probleme, precum topirea la atingerea unor puncte de temperatura ridicata. Oțelul, pe de altă parte, în ciuda costului ușor mai ridicat, este o soluție mult mai indicată. Acest oțel este emailat și are proprietăți asemănătoare vechilor căzi de fontă.
Astfel, dacă aveți o cadă de fontă, sfatul nostru ar fi să nu o aruncați cu prima ocazie. O soluție de recondiționare a unei astfel de căzi este cuprinsă între 200 și 700 de lei, aici intrând curățarea, îndreptarea și aplicarea unui nou strat de email. Din nou, unii experți pot să facă această procedura și la domiciliu, iar alții o fac într-un spațiu dedicat. În cazul în care aplicarea stratului e email se face la domiciliu, trebuie știut că acesta trebuie lăsat să se usuce pentru minim 48h, timp în care spațiul trebuie aerisit pe deplin pentru a evita orice posibilitate de intoxicare.
Specialiștii mai recomandă și o perioadă de pauză de cam o săptămână, urmată de o curățare ușoară a căzii, După această perioadă, ar fi indicat să lăsați cam o zi niște apă fierbinte în cadă, pentru a fi siguri că și restul substanțelor toxice au fost înlăturate. Nici o grijă, căci specialiștii vă vor spune exact ce și cum trebuie și nu trebuie să faceți.
Dincolo de orice sfat, mare atenție la infiltrații, țevi și mucegaiuri. Cu cât mai multă grijă veți avea în timpul renovării băii, cu atât mai puțin va trebui să investiți în viitor.
Restul...ține mai mult de o decizie personală.
Adaugă un comentariu