Pentru piața imobiliară din Sibiu și din țară putem spune că 2016 a fost un an cel puțin interesant. Un an cu suișuri și coborâșuri, cu zvonuri și incertitudini, dar care spre sfârșit s-a dovedit a fi un an cel puțin interesant.

Ca la orice sfârșit de an, am decis să facem o listă a celor mai importante momente de pe piața imobiliară din Sibiu, momente care mai mult ca sigur că vor afecta și anul 2017.

NEPI face tranzacții de milioane de euro în Sibiu

După cum v-am spus nu demult, NEPI (New Europe Property Investments), unul dintre giganții ce stau în spatele celor mai mari mall-uri din România, s-a decis să facă o investiție majoră și în Sibiu. Ei au achiziționat Sibiu Shopping City de la Argo Group, pentru nu mai puţin de de 100 de milioane de euro, anunțând de asemenea și o investiție de 20 de milioane de euro pentru modernizarea actualului centru comercial.

Conform unui comunicat de presă emis de NEPI, Sibiul va avea curând cel mai mare parc comercial din țară.

NEPI au achiziționat Sibiu Shopping City de la Argo Group

Legea dării în plată: ciumă pentru unii, mumă pentru alții

Probabil că pentru mulți, anul 2016 va rămâne cunoscut ca anul Legii Dării în Plată. Au curs zvonurile încă de la începutul anului și desigur, piața imobiliară din Sibiu nu a rămas indiferentă la toate acestea.

Legea dării în plată părea să preconizeze și dispariția aproape automată a programului Prima Casă, fapt ce a dus, contrar așteptărilor specialiștilor, la o creștere a numărului de dosare depuse pentru Prima Casă. Pe baza legii de cerere-ofertă, prețurile apartamentelor în unele orașe au urcat și până la 10%.

Aceeași lege a condus și la o majorare a avansului la creditele ipotecare în lei, ajungându-se ca avansul să fie de 30-35%, față de 10-15%. Aceasta majorare era preconizată să atingă și programul Prima Casă, efect care momentan întârzie să apară.

Dat fiind că o astfel de majorare ar fi însemnat pentru mulți o așteptare de încă 3-5 ani (pentru a strânge banii de avans), nu este de mirare că posibilii cumpărători de apartamente s-au înghesuit să își găsească apartamente și să plătească avansul la cota anterioară.

Partea neplăcută este că mulți proprietari de apartamente, cu precădere apartamente vechi care aveau reputația de apartamente mai ieftine, au profitat de această conjunctură pentru a crește prețul apartamentelor, în unele cazuri chiar cu și 10%. Mai avantajați de aceste modificări au fost cei care au deci să cumpere direct de la dezvoltatorii imobiliari, căci aceștia au deci să păstreze prețurile cam la același nivel.

Avântul micilor dezvoltatori locali

Poate cel mai îmbucurător trend a lui 2016 este un relativ avânt al dezvoltatorilor locali ce caută să împlinească cerințele și necesitățile unui public tânăr. Principalele dorințe ale acestor cumpărători sunt bazate îndeosebi pe calitatea apartamentelor și a materialelor de construcție, dar și pe eventualele îmbunătăţiri precum parcările sau spaţiile verzi. Printre acești dezvoltatori, la nivelul Sibiului, Wolf Imobiliare a venit în 2016 cu o selecție de apartamente noi în Sibiu la prețuri mai mult decât rezonabile într-o zonă în continuă expansiune.

Pe lângă calitatea oferită, blocurile noi vin și cu o eficiență energetică superioară, cu locuri de parcare și chiar și cu spații verzi, ideale pentru familiile care au copii mici făcându-le extrem de dorite de tinerii Sibieni.

 au achiziționat Sibiu Shopping City de la Argo Group

Incertitudinile programului Prima Casă

Puternic influențat de speculațiile legii darii în plată, programul Prima Casă a fost ținta mai multor zvonuri. Abia pe sfârșit de 2016, am putut răsufla ușurați după ce Guvernul Cioloș a anunțat că programul va continua încă cinci ani, cu un total de 10 miliarde de lei eșalonați conform Strategiei Programului "Prima Casă".

Dincolo de această stabilitate relativă, programul mai are și câteva schimbări, principala schimbare fiind că apartamentele noi vor beneficia de o garantare de 50% din partea statului, în timp ce blocurile vechi vor rămâne la numai 40%.

Unii în glumă văd această nouă măsură ca pe o aplicare a legii karmice pentru perioada creșterilor nefondate ale prețurilor apartamentelor vechi la care am asistat in 2015 și 2016. Dincolo de orice glumă, acesta măsură a Guvernului este un răspuns la publicarea Strategiei Naționale a Locuirii care a dat câteva date destul de îngrijorătoare în ceea ce privește numărul extrem de ridicat al blocurilor vechi. Riscul seismic al acestora a indicat o nevoie stringentă de înlocuire a fondului locativ, pe care Guvernul speră să o reușească și prin acest vot de încredere acordat apartamentelor noi.

Un nou mall în Sibiu în locul Simerom

Pentru unii fabrica Simerom trezește amintiri legate de locul de muncă, în timp ce alții leagă locația mai degrabă de spectacolul “Faust” al Teatrului Radu Stanca din Sibiu. În curând, noile amintiri ale Sibienilor se vor lega de un nou mall.

După cum anunță Compania Primavera Development, în curând, în locul fabricii va apărea un nou mall. Cu o investiție de 70 milioane de euro, Festival Shopping Center va îngloba o suprafață închiriabilă de 42.000 de mp, cu un total de 160 de magazine.

După un 2016 destul de tumultuos, 2017 vine ca o promisiune a stabilității, atât pentru dezvoltatori cât și pentru cumpărători.

Dacă în 2017, vă hotărâți să achiziționați un apartament în Sibiu, WOLF Imobiliare vă stă la dispoziție cu o selecție de apartamente noi la prețuri extrem de avantajoase.

Contactează-ne acum pentru o vizionare!