Acest articol vine ca un răspuns la întrebările unei doamne foarte drăguțe ce ne-a contactat acum câteva zile, dorind să-și ajute fata plecată în străinătate să cumpere un apartament. Ne-am gândit că mai multe persoane se pot afla în același impas, așadar încercăm să venim cu informațiile de care aveți nevoie.
Statistica pe 2013 spune că ar fi peste 2 milioane de români plecați în străinătate….ca o comparație simplă, este mai mult decât toată populația Bucureștiului. În timp ce o parte din acești conaționali jură să nu se mai întoarcă niciodată în țară, alții visează la momentul în care se vor întoarce în sfârșit în țara lor, în locul în care nu mai sunt “ceilalți” sau “străinii”.
Dorind să se întoarcă la ceva sigur, unii români din diaspora își achiziționează case sau apartamente în țară, la prețuri mult sub media locuințelor din țările în care lucrează momentan.
În Franța, de exemplu, nu aș putea visa la o locuință sub 100,000 de euro. M-am întors în țară pentru câteva zile pentru a face formalitățile necesare. Momentan apartamentul va fi folosit de mama, iar după vom mai vedea… ne spunea acum câteva zile una din clientele noastre.
Cum în afară câinii nu mai aleargă de mult cu colacii în coadă, mulți din acești români cu gânduri de întoarcere în țară, sunt forțați să recurgă la credite imobiliare, de multe ori dispunând numai de avansul necesar pentru achiziționarea unui apartament ori a unei case pe tărâmul natal.
Prima casă pentru românii din străinătate
Românii care lucrează în străinătate cu forme legale au dreptul la accesarea unui credit prin Prima Casă. Înainte să vă indignați că vin cei din străinătate și iau banii celor din țară cu salarii mult mai mici, aflați că Guvernul a alocat un fond special pentru acest segment imobiliar. Din nou, românii din diaspora intră într-o categorie specială de acordare a acestui credit imobiliar, având și o serie de termene și condiții diferite față de cei din țară.
Nu toate băncile înscrise în programul Prima Casă, acordă aceste fonduri persoanelor din străinătate. Printre principalele bănci care s-au înscris în acest demers, menționăm BRD, UniCredit Țiriac Bank sau CEC Bank.
Înainte de a lua o hotărâre în acest scop, ar trebui să vă interesați dacă mai sunt fonduri disponibile sau dacă banca încă mai este înscrisă în acest program.
Condiții accesare Prima Casă și acte necesare
Persoanele plecate în străinătate trebuie să accepte o serie de condiții care sunt un pic mai stricte decât pentru cei din țară. Pentru a obține o finanțare prin Prima Casă, o persoană din diaspora ar trebui:
- Să aibă un contract de muncă pe perioadă nedeterminată, cu o vechime de minim 1 an
- Să găsească un codebitor pe teritoriul României
- Să constituie un depozit colateral la bancă la care se depun actele pentru Prima Casă. În cazul în care sintagmă “depozit colateral” nu vă spune mare lucru, aflați că această este de fapt garanția pentru apartament, dată sub formă de depozit bancar, adică exact garanția pe care ar trebui să dea și o persoană aflată pe teritoriul României pentru un apartament. Valoarea depozitului variază de la Bancă la bancă, variind de la 5% la 15% sau 25%.
Aceste condiții pot varia în funcție de bancă. Unele bănci, cer chiar și o ipoteca pe un imobil ce se află în proprietatea codebitorului, așadar cel mai bine ar fi să vă adresați unei bănci.
Atunci când va hotărâți să faceți acest împrumut, va trebui să prezentați un dosar complet cu o serie de acte traduse și legalizate. În timp ce unele bănci acceptă îndeplinirea tuturor acestor proceduri prin procură, altele cer prezența fizică a persoanei care face împrumutul.
Prima Casă: acte necesare românilor din străinătate
Diferența cea mai mare între actele necesare unei persoane ce se află pe teritoriul țării și una din afară țării, este mai ales legată de partea de traduceri legalizate și de dovezi ale locului de muncă și ale venitului. Astfel pentru ca un român din străinătate să acceseze Prima Casă, ar trebui să prezinte următoarele documente:
- contract de muncă
- carte de identitate
- certificat de căsătorie (dacă este cazul)
- permis de ședere emis de autoritățile competențe din țara respectivă
- permis de muncă emis de autoritățile competențe din țara respectivă
- adeverință de salariu
- extras de cont / fluturaș de salariu în original
- documente care să ateste plată impozitelor și taxelor sociale
- fișa fiscală (atât din țara în care persoană lucrează, cât și din România)
Pe lângă aceste documente unele bănci s-ar putea să vă ceară și o declarație la notar care să ateste că solicitantul nu are nicio locuință în proprietate, dar asta depinde de bancă.
Apartamentele prin Prima Casă
Atunci când găsiți un apartament prin Prima Casă, menționați faptul că doriți să-l achiziționați prin acest program. Pentru a înlesni procedura de primire a creditului, dezvoltatorul sau proprietarul apartamentului va trebui să vă furnizeze următoarele acte:
- precontract de vânzare-cumpărare sau precontract de construcție încheiat cu o firmă specializată
- actul de proprietate asupra imobilului/terenului pe care urmează să se construiască
- extrase din documentația cadastrală
Foarte mulți dezvoltatori imobiliari sunt receptivi la ideea de Prima Casă și oferă documentele înainte de a le cere. Ei au de cele mai multe ori experiență și vă pot chiar ajuta să obțineți mai repede finanțarea. Acesta este și cazul celor de la WOLF Imobiliare, care oferă sfaturi competente in domeniul finanțărilor imobiliare.
Wolf Imobiliare este un dezvoltator din Sibiu ce oferă apartamente noi, intabulate valabile și prin Prima Casă. Contactează-ne pentru a programa o vizionare a apartamentelor și hai să începem povestea ta imobiliară împreună!
Adaugă un comentariu