De la apariția sa în anul 2009 și până în prezent, programul Prima Casă a stat la baza celor mai multe tranzacții imobiliare în rândul cumpărătorilor. Inițiat ca un program de relansare a pieței imobiliare, Prima Casă se voia mai mult un cremene care să creeze scânteia ce urma să alimenteze o repornire a pieței imobiliare.

Iată că după ceva ani, programul începe în sfârșit să-și îndeplinească rolul primordial și anume acela de catalizator al tendințelor pieței, sau cum îl mai numesc cei de la imobiliare.ro, de “cârjă”. Dacă previziunile sunt corecte, asta ar însemna că, în curând românii nu vor mai avea nevoie de astfel de “cârje”. Piața locuințelor dă în sfârșit semne de vindecare din ologie și de îndreptare. Zvonurile de pe piața imobiliară spun că în 5 ani există posibilitate ca programul să dispară cu totul sau să ofere o garantare de sub 30%. Totuși, momentan acestea sunt simple speculații.

Strategia cincinală a Guvernului prevede detașarea graduală de Prima Casă

Când a apărut în 2009, Prima Casă includea un avans de până la 5% și o garantare în proporție de 80% din partea statului. În ultimul an, garantarea a ajuns la 40-50% din valoarea totală a imobilului, în timp ce garanția a crescut la 10 sau chiar la 15% din valoarea apartamentului. O garanție de 15% este foarte apropiată ca valoare de un credit imobiliar standard, ceea ce înseamnă că ne apropiem de momentul în care diferența dintre Prima Casă și celelalte credite va fi de neobservat.

Astfel, printr-o creștere graduală a valorii garanției și o scădere a indicelui de garantare, putem preconiza că în curând Programul Prima Casă ar trebui să nu mai reprezinte principala sursă de încurajare a cumpărării a unui apartament, sau cel puțin asta se înțelege din ultimele strategii create și publicate de Guvern.

Nivel record în 2016, relaxare în 2017

Anul 2016 a înregistrat o creștere considerabilă a vânzărilor. Să fi fost creșterea nivelului de trai, frica născută din instabilitatea de pe piața imobiliară, ieșirea din criză sau o ușoară scădere a prețurilor...cert este că anul 2016 a înregistrat un număr record de apartamente vândute.

Dincolo de nivelul record de apartamente vândute prin Prima Casă în 2016, am asistat și la un nivel record de apartamente noi sau vechi achiziționate și prin alte forme de creditare în afară de Prima Casă. Cei mai mulți cumpărături aparțin sectorului IT sau sectoarelor conexe, domenii care înregistrează de obicei salarii peste salariul mediu brut. Conform studiilor, angajații cu un contract pe perioadă nedeterminată, și cu un salariu peste salariul mediu brut au mai multă încredere și sunt mai predispuși să acceseze un credit imobiliar, decât cei cu un salariu sub această cotă. Asta înseamnă că pentru acești clienți strângerea garanției nu mai este o problemă chiar atât de mare și că poate fi realizată într-o perioadă mai scurtă.

Un alt segment de reținut sunt cumpărătorii care preferă să acceseze un sistem de rate de la dezvoltator care să le asigure o reducere a prețurilor și o terminare mai rapidă a plătii apartamentului sau a casei.

Prima Casă nu mai este Prima opțiune de creditare

Unii cumpărători, încă legați de Prima Casă

Înainte de a ne arunca la cei care au posibilități materiale mai însemnate, trebuie să ne gândim și la cei care nu au această șansă și pentru care Prima Casă este singura ocazie sau oportunitate prin care își pot dobândi o locuința a lor.

În aceste condiții, Prima Casă devine un program mai degrabă social decât de importantă majoră pentru piață imobiliară din România. A nu se interpreta ca un ajutor social, ci mai degrabă ca un boost sau ca o încurajare pentru clasa de mijloc a României.

Mulți analiști șușotesc că în curând Prima Casă nu va mai fi numai un “motor de relansare” ci mai degrabă un program social care să ofere o soluție viabilă în achiziționarea unui apartament, persoanelor din clasa de mijloc. Această idee s-a vehiculat adesea încă de la începutul programului, dar momentan nu sunt dovezi clare că această ar fi situația reală a programului.

Dispariția Prima Casă și prețul apartamentelor

Principala critică a programului este legată de o menținere artificială a prețului apartamentului la un nivel nejustificat de mare.

“In momentul crizei, apartamentele sau casele ar fi trebuit să se vândă la un nivel comparabil sau măcar apropiat de prețurile apartamentelor vândute la licitații sau măcar cu o diferență de 15% față de prețul real al apartamentului. Ei bine, Prima Casă nu a oferit această șansa cumpărătorilor, alegând în schimb să limiteze pierderile proprietarilor și firmelor de construcții și să mențină totuși un început mai ușor pentru acestea în momentul relaxării ulterioare a pieței.”

În această perioadă de cinci ani suntem curioși să vedem ce se va întâmpla cu prețul apartamentelor și cu nivelul dezvoltărilor imobiliare din România. Dacă previziunile Guvernului sunt întemeiate, asta ar însemna că prețurile vor avea o creștere încetinită față de perioada de dinaintea crizei. Apoi, aceleași informații ar însemna că încet dar sigur românii vor avea din ce în ce mai puțină nevoie de astfel de programe de ajutorare și că România va reveni la tendințele înregistrate pe piețele imobiliare din restul țărilor europene.

Prima Casă în Sibiu și zonele adiacente

Cel mai sigur și la nivelul Sibiului se vor înregistra aceleași trenduri pe piața imobiliară. Momentan, prețurile au rămas cam la același nivel. Unele creșteri s-au înregistrat în centrul orașului sau în cazul apartamentelor localizate în cartierele mai aproape de centru. De asemenea, vedem creare unor micro-cartiere de tineri care se mută în apartamentele noi de la marginea Sibiului. Aceste apartamente sunt căutate datorită locului de parcare, a prețurilor ușor mai scăzute față de alte zone ale orașului, dar și a altor facilități care au fost incluse în ofertă acestor apartamente. Totodată, multe dintre apartamentele noi sunt cumpărate prin Prima Casă, dar procentul acestor apartamente nu depășește jumătate din numărul total de apartamente vândute.

Dacă ești în căutarea unui apartament nou în Sibiu, WOLF Imobiliare îți oferă garsoniere, apartamente 2 sau 3 camere noi în Sibiu. Toate apartamentele au fost construite de WOLF Imobiliare, folosind numai materiale de cea mai bună calitate.

Pentru un raport calitate-preț excelent, programează o vizionare acum!