Ce se va întâmpla cu Prima Casă în 2018? Această întrebare este pe buzele tuturor celor ce sunt în căutarea unei locuințe. În mod normal, conform Memorandumului pentru Strategia Programului ”Prima casă” pe 5 ani, programul de creditare Prima Casă, ar trebui să existe până în 2021. Dar chiar și așa mulți se tem că alocarea de fonduri se va termina înainte de această dată, și că nu vor reuși să-și achiziționeze un apartament.

Fondul Prima Casă în scădere

Programul va continua, dar va avea o serie de schimbări, prima fiind valoarea totală a creditelor. Astfel, dacă la nivelul lui 2017 vom avea un total de 2.5 miliarde de lei, în perioada 2018-2020, plafonul va scădea la 2 miliarde de lei, culminând cu minim de 1.5 miliarde de lei la nivelul anului 2021, acesta fiind și ultimul an al programului.

Pentru a încuraja cumpărarea de locuințe noi, procentul de garantare pentru un apartament nou sau consolidat rămâne la 50%, în timp ce pentru un apartament vechi procentul va fi de 40%.

Nu se știe dacă nu se va mai modifica acest procent de garantare, așadar rămâne să vedem ce se va întâmplă în următorii ani.

Prima casa 2018

Prima Casă - pastila minune a creditelor imobiliare

Cu toții știm că acest program se va încheia la un moment dat. Numai că nu știm exact când. Programul Prima Casă a apărut ca un adjuvant și nu ca o soluție definitivă. Această soluție de criză vizează relansarea sectorului imobiliar. Este cam ca atunci când murea bateria la Dacie si trebuia împinsă pentru a porni.

Ar trebui să vedem acest program ca pe un set de roți ajutătoare la bicicleta unui copil, și nu ca pe bicicletă în sine. Atunci când piața dă semne de redresare, programul nu își mai are rostul, sau cel puțin așa s-ar dori.

Dacă programul își va atinge scopul sau nu, asta vom vedea abia în 2021 și în anii de după.

Chiar dacă tot mai mulți români nu mai văd Prima Casă ca pe singura modalitatea de a cumpără o casă, sunt totuși mii pentru care Prima Casă rămâne singura opțiunea. În contextul creșterii prețului activelor imobiliare, cel mai probabil numărul românilor pentru care achiziționarea unei case rămâne un vis, va crește, de unde și o necesitate de a continua programul.

Momentan, sfatul nostru ar fi să profitați de prezent și să încercați să faceți demersurile necesare pentru achiziționare chiar acum.

În următoarele luni și probabil și în 2018, prețurile imobilelor vor mai crește, iar plafonul Prima Casă se va diminua. Așadar, acesta s-ar putea să fie cel mai bun moment pentru a cumpăra o casă.