Proiectul de lege privind darea în plată ocupă prima pagina a mai tuturor ziarelor în ultimele zile. Motiv de îngrijorare atât pentru dezvoltatori cât și pentru cei ce-și preconizau cumpărarea unui apartament în 2016, acest proiect de lege pare să afecteze mai ales persoanele ce până acum erau direct implicate în Prima Casă, adică dezvoltatorii de-o parte și cumpărătorii de alta.

Ce este legea Dării în plată?

Anumiți jurnaliști au numit-o simbolic legea „dai casa băncii și scapi de datorii” si, din păcate nu au fost departe de adevărul acestei legi atât de discutate mai peste tot. Pe scurt, lege prevede ca în momentul imposibilității de plată, debitorul să cedeze bunurile ipotecate creditorului, scăpând astfel de datorii. După aceea, banca se va ocupa de valorificarea bunurilor și de recuperarea investiției.

Această lege pe care nu prea mulți o înțeleg pare să fi pus Romania în două grupuri antagoniste, fiecare cu un set de explicații mai mult sau mai puțin pertinente și pare să implice mai toate forurile înalte ale României.

Darea în plată și Prima Casă

Cert este că efectele acestei legi aparent benefice pentru investitori par să fie mai curând nefaste și includ creșterea prețului chiriilor și a valorii avansului pentru programul Prima Casă de la 5% la 35%. Astfel, înțelegem motivele de îngrijorare atât din partea dezvoltatorilor ce-și văd investiția amenințată, cât și din partea miilor de tineri ce-și văd visul de a avea o casă în cel mai bun caz amânat, dacă nu distrus.

Banca Națională a solicitat chiar scoaterea programului Prima Casă din această lege, cerere ce până acum a fost respinsă, dar vă fi reluata în discuție după implicarea Camerei Deputaților și chiar a Președinției.

Dacă ne gândim că acest program salvator intitulat generic „Prima Casă”, a fost motorul de la baza menținerii economiei în perioada de criză și că mai bine de 91% din totalul debitorilor de credite imobiliare au obținut suma necesară achiziționării unei case prin acest program de discriminare pozitivă, măcar acum, în ceasul al 12-lea ar trebui ca Prima Casă să aibă un tratament special și să nu fie inclus în proiectul de lege.

La acest moment, Prima Casă este singurul program ce prevede un avans de numai 5% (ce după aprobarea legii vă ajunge la 35%), precum, și o marjă de dobândă de două puncte procentuale.

Când va intra legea în aplicare

Nu știm exact, dar de îndată ce vom ști vă vom spune. Cert este că va mai dura, mai ales datorită implicării tot mai multor părți. Momentan nu știm sigur nici măcar dacă această lege va avea un caracter retroactiv, iar majoritatea informațiilor din presă (în afară de puținele declarații oficiale) sunt pur speculative.

Ce ar trebui să facem?

Sfatul nostru ar fi să vă grăbiți, să găsiți un apartament care să vă placă și să adunați cât mai repede actele necesare pentru dosarul Prima Casă. Mitul conform căruia românul este că ciobănașul din balada Miorița trebuie desființat odată pentru totdeauna, iar toată această situație ar trebui întâmpinată cu un dosar gata de atac sau de depus la banca dorită.

In timp ce este adevărat că s-ar putea ca băncile să vă tergiverseze dosarul până după soluționarea situației cu legea dării în plată, s-ar putea totuși să aveți noroc și să reușiți să obțineți un credit care să se încadreze la condițiile actuale ale programului.

Daca sunteți din Sibiu și vă gândiți să achiziționați un apartament, vizitați un apartament nou de la WOLF Imobiliare, apartamente 2 sau 3 camere disponibile si prin Prima Casă. Programați o vizionare acum!