Piața imobiliară este martora unei creșteri semnificative, atât la capitolul vânzări de apartamente și case, cât și la capitolul prețuri locuințe. Astfel, portalul Eurostat semnalează la nivelul României un indice de creștere a prețurilor cu mult peste media europeană.
În trimestrul al IV-lea al anului 2016, la nivelul Europei s-a înregistrat o creștere a prețurilor locuințelor de aproximativ 0.8%. România în schimb, în aceeași perioadă, a înregistrat o creștere de 1.7% la nivelul prețurilor locuințelor, procent ce clasează România pe un “onorabil” loc 9 în topul țărilor europene cu cea mai rapidă creștere a prețului locuințelor.
Ce înseamnă această creștere a prețurilor?
Mai întâi de toate, creșterea înseamnă că românii au dat mai mulți bani față de anii trecuți atunci când s-au decis să cumpere un apartament. Românii au plătit în medie cu 7% mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut, trend ce pare să se propage și pentru primul trimestru al anului 2017.
Ca o comparație, media de preț la nivel european a crescut cu aproximativ 4%, țările cu cele mai mari diferențe fiind Cehia (11%), Ungaria (9,7%) și Lituania (9,5%).
Analiștii imobiliari sunt mult mai liniștiți decât marea parte a cumpărătorilor atunci când văd datele Eurostat. În timpul crizei România a avut o scădere a prețurilor imobilelor mai accentuată față de alte țări din zona euro, de unde și creșterea de câteva procente a mediei investiției imobiliare.
Un alt factor de luat în seamă este și puterea financiară a românilor. Tot mai mulți români interesați de o eventuală investiție imobiliară decid să investească mai mult în apartamente tocmai datorită creșterii puterii de cumpărare și a unei relative stabilități economice. Astfel, românii care până mai ieri aveau un anumit profil de stabilitate care le permitea un împrumut bancar de o anumită sumă, acum pot împrumuta uneori chiar și cu 10-20% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut. Cum cererea stimulează oferta, iată că avem și o creștere a prețurilor la nivelul întregii țări.
Când este momentul perfect pentru o investiție imobiliară
Cel mai bun moment de investire a fost al doilea trimestru al anului 2009, când prețurile au atins un minim istoric. Al doilea cel mai bun moment este ACUM. Se previzionează o creștere considerabilă a prețurilor. Desigur că nu vom mai ajunge la nivelul 2006-2007, cel puțin nu acest an, dar piața europeană tinde să se apropie de prețurile acestei perioade. Există posibilitatea și se previzionează o creștere a prețurilor în următoarele trimestre ale anului 2017. O așteptare de un an vă poate duce la o creștere între 1000 și 10.000 de euro, în funcție de orașul vizat și de valoarea de piață a proprietății.
Dacă Bucureștiul sau Clujul vor avea o creștere chiar și de 10%, alte orașe ar putea să aibă o creștere de numai 1% în 2017. Cert este că niciun oraș nu va fi ocolit de creșterea prețurilor în 2017.
Sibiul, o investiție foarte bună în acest moment
Sibiul este un oraș în care creșterea prețurilor se resimte, dar fără să “facă ravagii”. Apartamentele noi au fost cele mai constante în termeni de variați de prețuri, în timp ce, la polul opus, apartamentele vechi au avut fluctuații mai semnificative.
Dat fiind fluxul constant de turiști și așezarea geografică, Sibiul a devenit o destinație îndrăgită și căutată de investitori, dar și de persoane care pur și simplu doresc să-și investească activele într-un apartament. Prețurile pentru o garsonieră în Sibiu, de exemplu, pornesc chiar și de la 19.000 de euro, iar un apartament 2 camere se vinde chiar și cu 23.000 de euro.
Dacă vă gândiți la o investiție în Sibiu, dezvoltatorul sibian WOLF Best Estate, vă stă la dispoziție cu o serie de apartamente noi finalizate în 2016, sau cu termen de predare în 2017.
Contactați-ne acum pentru a programa o vizionare și nu veți regreta!
Adaugă un comentariu