Luna octombrie ar putea să vină cu o serie de clarificări pentru toți ce își caută o locuință prin programul Prima Casă. Potrivit Ministerului Finanțelor Publice, în cursul lunii octombrie am urma să avem o hotărâre privind redistribuirea de sume între plafoanele de garanții pentru Prima Casă. Practic, se va decide exact ce bani se vor aloca în perioada imediat următoare.

După ce am asistat la o deblocare de fonduri în luna mai, am ajuns în aceeași situație ca și anul trecut. Astfel, pentru încă un an, fondurile alocate pentru Prima Casă se dovedesc insuficiente, iar sute de dosare își așteaptă cumințele soluționarea.

Între timp, sute de români se află în incapacitatea de a-și cumpăra un apartament

Un alt punct destul de interesant în comunicarea cu Ministerul și FNGCIMM (Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri) este numărul constant de 500 de dosare ce își așteaptă soluționare. Din lipsă de oameni și de fonduri, s-ar putea ca aceștia să mai aștepte până în luna ianuarie a anului 2018 sau chiar și după.

Deblocare de 500 milioane în iunie 2017

Pentru anul 2017 s-a prevăzut un total de 2.5 miliarde de lei finanțare pentru programul Prima Casă, urmând ca în 2018 să se mai aloce încă 2 miliarde de lei. Ultima deblocare a avut loc în luna iunie a anului 2017.

La un calcul simplu, am observa că până în prezent la nivelul anului 2017 a fost deblocat aproximativ 1 miliard de lei pentru Prima Casă. Următorul termen pentru deblocare ar trebui să fie în octombrie.

Prima casa in 2017

Sute de dosare Prima Casă încă în așteptare

La nivelul țării sunt sute de dosare încă în așteptare. Aceste dosare ar putea să fie rezolvate la următoarea eșalonare, dar cum mereu se mai depun dosare, este posibil să asistăm la un număr fix și constant de dosare rămase în așteptare.

Asistăm și la un fenomen mai puțin obișnuit, dar îmbucurător pentru bănci și dezvoltatori. Zeci de persoane care au încercat să aplice pentru program au decis chiar să meargă spre alte soluții de creditare imobiliară, tocmai din cauza perioadei de așteptare.

Așteptăm cu sufletul la gură să vedem ce se va mai decide și ce efecte vor avea aceste decizii asupra pieței imobiliare și asupra cumpărătorilor. Cum vom afla noutăți, vă vom ține la curent cu informații legate de Prima Casă și de piața imobiliară din România.