Începând cu ultimul an de liceu și până la terminarea studiilor, am fost nevoită să stau în chirie. Sute de euro cheltuiți pe ceva ce, până la urmă, nu avea să fie al meu, apartamente schimbate anual sau chiar mai repede, o bătaie continuă de cap…toți cei ce au stat în chirie cunosc sentimentul.

Anii au trecut și la finele studiilor, am reușit să am un salariu care mi-a permis să aplic pentru Prima Casă și, deci să-mi pot achiziționa propria locuință. Un sentiment de eliberare și de mândrie. Acum nu mai plăteam cuiva, ci îmi plăteam mie, iar cu banii pe care îi dădeam pe chiria garsonierei, aveam un apartament de 2 camere în Sibiu AL MEU și numai al meu. Acest sentiment al proprietății, deși neîntâlnit în cultura occidentală este ceva, as zice tipic românesc, dar nu în sensul negativ. Cred și îmi asum spusele, că românul are nevoie de stabilitate, de un pământ prielnic în care să-și înfigă rădăcinile și să se dezvolte.

Însă, visul cumpărării unui apartament se poate transforma destul de repede într-un coșmar, și asta chiar de la primul contact cu piața. Miile de euro par să curgă prin anunțuri. Uneori cresc, uneori scad. Dacă nu ai informații cât de cât pertinente, toți acești factori te pot induce în eroare și, deși poate nu pare chiar atât de mult în contextul unui apartament, poți pierde foarte ușor 2000 sau 5000 de euro.

Daca te-ai hotărât ca în 2016 să-ți iei un apartament, iată câteva puncte cheie la care ar trebui să fii atent(ă) atunci când te uiți la prețul unui apartament:

Suprafața, numărul de camere

Nu cred că am uimit pe cineva. Suprafața și numărul de camere dictează prețul. Algoritmul este destul de simplu. Se iau prețurile a minimum 4 apartamente de vânzare relativ asemănătoare din zona dorită. Se elimină minimul și maximul (cel mai scump și cel mai ieftin apartament din grup) și apoi se face o medie pentru a afla prețul pe m2.

De exemplu, dacă aș căuta un apartament de 2 camere în zona Cisnădie din Sibiu, aș avea:

  • 24900 euro pentru 41,9 m2 rezultă 592 euro/m2
  • 29900 euro pentru 52,1 m2 rezultă 573 euro/m2
  • 30000 euro pentru 53,2 m2 rezultă 566 euro/m2
  • 33660 euro pentru 55 m2 rezultă 612 euro/m2

Eliminăm prețul minim și prețul maxim pe m2 și apoi facem media celor două care au rămas pentru a obține prețul pe m2. Mai apoi trebuie doar să înmulțim cu suprafața dorită.

In cazul nostru, făcând media obținem 582,5 euro/m2. Dacă aș vrea un apartament de 50 m2, atunci estimatul ar trebui să fie în jurul sumei de 29125 euro.

Modalitatea aceasta de calcul se poate folosi chiar și în cazul garsonierelor, al apartamentelor mai mari sau a caselor, atât pentru apartamentele noi, cât și pentru cele mai vechi.

Perioada de construcție

Acesta este un factor destul de delicat, mai ales datorită faptului că diferența de preț dintre un apartament nou și unul vechi va trebui reinvestită într-o revizie și chiar înlocuire a instalațiilor. Teoretic, apartamentele din blocurile mai vechi ar trebui să fie mai ieftine decât cele dintr-un bloc nou, dar în realitate, de multe ori, se întâmplă exact opusul. Cumpărarea unui apartament mai vechi de 1977 este deja considerată o punere in pericol inutilă. Ar fi de preferat să optați pentru un bloc nou sau pentru un ansamblu imobiliar nou. Astfel, nu vă veți risca siguranța și liniștea.

Zona

Un alt factor care privește siguranța, este zona seismică. Zonele seismice sunt clasificate folosind o scală bazată pe magnitudine și pe frecvența cutremurelor. La nivelul țării noastre, clasa de risc pornește de la moderat (5-6) și ajunge până la un grad ridicat de risc (8-9).

Harta zone de risc Romania

Tot din categoria zonă face parte și apartenența la un anumit cartier ori la o anumită regiune a orașului. Două apartamente de vânzare, care sunt absolut identice pot avea prețuri diferite, în funcție de zona din care fac parte. În majoritatea orașelor cea mai scumpă zonă este centrul sau zona centrală, iar prețurile scad odată cu depărtarea de aceasta.  Din nou, calculul prețului pe m2 se face că mai sus.

Cât de sus vrei să mergi sau etajul?

Prețul unui apartament de vânzare este influențat și de etajul la care se află imobilul. Preferabile sunt etajele intermediare. Familiile cu bătrâni sau copii vor alege etaje inferioare, în timp ce tinerii vor prefera înălțimile (atâta timp cât există și un lift). De obicei apartamentele la ultimul etaj au prețuri ușor mai scăzute, iar cele aflate la primul sunt puțin mai scumpe, dar asta depinde și de dotările apartamentului.

Compartimentarea apartamentului și confortul

Apartament decomandat, semi-decomandat, circular? Confort 1, 2 sau 3? Mult prea multe cifre abstracte care te pot induce in eroare. Partea de confort este un concept relativ și de cele mai multe ori rămâne la latitudinea proprietarului să-l stabilească, dar până la urmă, gradul meu de confort este diferit de al altcuiva.

Preferabil ar fi un apartament decomandat (accesul în camera se poate face fără a trece din una în cealaltă), sinonim cu un grad ridicat de confort sau confort 1. Un astfel de apartament va fi mai căutat și, deci, mai scump.

schita apartament decomandat exemplu

Un apartament semi-decomandat sau semi-decomandat circular (în aceeași zonă și la aceleași caracteristici) ar trebui să fie mult mai ieftin decât varianta să decomandată. Un astfel de apartament poate avea fie confort 1, fie confort 2, în funcție de dotările apartamentului.

schita apartament semidecomandat exemplu

Îmbunătățirile

In cazul în care nu doriți un apartament la gri (care ar fi cea mai buna soluție pe termen lung), ar trebui să știți că orice îmbunătățire creste prețul unui apartament. In afara de materialele de construcție (care influențează cel mai mult prețul final al apartamentului, mai ales în cazul apartamentelor noi), cele mai importante sunt părțile ce țin de tâmplăria specială exterioară, căci acestea vă vor influența factura la utilități, precum și temperatura apartamentului. După ce această problemă a fost rezolvată, vă puteți uita și la îmbunătățirile de pe interior (centrală termică, gresie, faianța, șamd).

 

In linii mari, dacă țineți cont de informațiile de mai sus, ar trebui vă puteți calcula prețul apartamentului dorit, eventual să negociați un preț mai bun și să economisiți bani, care mai apoi se pot reinvesti în amenajarea interiorului.

Dacă sunteți în căutarea unui apartament cu 2 camere sau a unui apartament cu 3 camere in Sibiu, nu vă hotărâți la un apartament până nu ați vizitat și ansamblul rezidențial South Residence dezvoltat de WOLF Imobiliare.

Programați o vizionare și sigur nu veți regreta!