Vă spuneam undeva prin luna mai că până la sfârșitul lunii mai și cel târziu începutul lunii iunie, Guvernul va aloca și a doua tranșă a finanțării pentru Prima Casă 2017. Iată că, după o lună de la acest zvon, se vehiculează încă o dată alocarea celei de-a două tranșe de garantare. Totuși, ca să vă calmăm, de această data s-ar părea că este vorba de ceva mai mult decât un simplu zvon și că este “the real deal”. Chiar și așa nimeni nu știe exact la ce dată se va da drumul la această tranșă.

Dacă sunteți în căutarea unui apartament, iată că avem o veste bună. Finanțele au anunțat deblocarea unei noi tranșe de bani pentru programul Prima Casă. Surse neoficiale spun că această tranșă ar putea fi de peste 500 de milioane de lei, ceea ce ar însemna un total de aproximativ 5000 de credite garantate.

Întârzierea de aproape o lună ar fi cauzată de volumul de muncă raportat de FNGCIMM, care în ciuda eforturilor făcute, tot reușește cu greu să facă față sutelor de cereri primite.

Nouă tranșă de finanțare prin Prima Casă 2017

După cum am mai spus și în alte articole, Prima Casă 2017 vine cu o mare diferență față de edițiile anterioare, printr-o finanțare diferențiată. Noutatea este că diferențierea se face pe baza vechimii apartamentului. Astfel, începând cu anul 2017, Guvernul s-a hotărât să încurajeze cumpărarea de apartamente noi printr-o diferență pozitivă de 10% la garantarea apartamentelor noi.

Astfel, un apartament nou, va avea o garantare de 50%, în timp ce un apartament vechi va avea o garantare de numai 40%. Depinzând de valoarea apartamentului, aceasta ar putea însemna o diferență de uneori chiar și 10.000 de euro.

În orice caz, dacă v-ați depus deja dosarul de Prima Casă, ar fi bine să vă interesați care este situația alocării pentru a reuși să luați banii în această tranșă. Dacă nu, cel mai probabil va trebui să așteptați tranșă următoare.

Dacă vă gândiți să accesați Prima Casă prin ING, aflați că aceasta este una dintre singurele singură bănci ce a decis să schimbe avansul de 5% și să-l ridice la 10%. Partea pozitivă, este că din cauza dublării avansului, mulți au fugit de această bancă, ceea ce ar însemna că, dacă aveți avansul necesar, ați putea avea o șansa mai mare de a obține un credit la această bancă.

Ce se întâmplă dacă aplic acum la Prima Casă?

Cel mai probabil nu veți reuși să luați finanțarea în această tranșă și va trebui să așteptați tranșa următoare. Chiar și așa, cum paza bună trece primejdia rea, există șansa de a obține finanțarea pe următoarele două tranșe. Asta ar însemna că ori în toamnă, ori cel târziu în iarna lui 2017, v-ați putea muta în casă nouă. Așadar, nu ar fi o idee rea să începeți strângerea actelor necesare pentru Prima Casă și a avansului chiar acum.

Ca de obicei, și ca niște adevărați dezvoltatori imobiliari, sugerăm întotdeauna să mergeți pe un apartament nou, chiar dacă adesea este un pic mai scump decât corespondentul mai vechi. Totuși, avantajele sunt destul de mari.

Pentru și mai multe detalii, citiți și Bloc nou sau bloc vechi: ce alegi?

Dacă sunteți în căutarea unui apartament în Sibiu, WOLF Imobiliare va poate oferi apartamente noi, cu parcare inclusă și fără comisioane de vânzare. Contactați-ne acum!