Anul 2017 vine cu o serie de schimbări pentru programul Prima Casă. Dacă o parte din schimbări fac parte strict din “jargonul” folosit de specialiști, altele nu sunt atât de fericite și pot schimba multe variabile pentru persoanele interesate de achiziționarea unui imobil prin acest program.

Prin Ordonanța de Urgentă a Guvernului nr. 97/2016, publicată la data de 27 februarie, ni se comunică pe site-ul Guvernului care vor fi schimbările programului pe anul 2017.

În primul rând, așa cum vă anunțam și cu alte ocazii, programul va continua pentru încă măcar 5 ani. Dacă pentru 4 ani din această perioadă nu garantăm, pentru anul 2017 situația pare destul de stabilă și de clară.

În 2017, programul va continua în aproximativ aceeași formă, și cu un plafon de garantare de 2,67 miliarde de lei. Din aceștia, 2,5 miliarde de lei este noul plafon pe 2017 și 175,5 milioane lei sunt parte dintr-un excedent bugetar, rămas din anul 2016, pe care îl menționam și la începutul anului.

Noi definiții în cadrul Programului Prima Casă pe înțelesul tuturor

Ce înseamnă locuință nouă pentru Prima Casă?

Aceasta este o clarificare destul de necesară. Spuneam și cu alte ocazii, că această ambiguitate a termenului “locuință nouă” crea adesea confuzii și lăsa locul la adevărate înșelătorii. De exemplu, de multe ori dădeam peste proprietari sau agenții care susțineau că imobilele construite după 1990 pot fi încadrate ca noi, asta în condițiile în care majoritatea acestor construcții au peste 20 de ani.

Acum, legea este destul de clară. Se consideră apartament nou, orice apartament sau “imobil cu destinația de locuință, care a fost dat în uz cu cel mult 5 ani înainte de solicitarea creditului”.

O noutate a definiției este că imobilele care au fost supuse unor lucrări de consolidare sau de reducere a riscului seismic, intră sub aceeași definiție ca un apartament nou.

“se reglementează că termenul de 5 ani aplicabil în cazul locuințelor noi și/sau consolidate să fie calculat în funcție de data efectuării recepției la terminarea lucrărilor, având că punct final data solicitării creditului garantat.”

Mai pe înțelesul tuturor, dacă de exemplu, un imobil a fost început în 2009 și terminat în 2010, fără a fi însă dat în folosință decât după 2013, în 2017 ar mai putea fi încadrat ca apartament nou.

De asemenea, dacă un apartament a fost consolidat anul acesta, atunci imobilul respectiv va avea același plafon de garantare ca un apartament sau un bloc de apartamente construit în același an.

Ce înseamnă „proporțional cu procentul de garantare

În cadrul programului Prima Casă, statul garantează creditul într-o proporție de 40-50%. Procentul de garantare rămâne de 40% pentru apartamentele vechi și 50% pentru apartamentele noi așa cum sunt ele definite mai sus. Raportarea creditelor se face de către bancă și este strâns legată de valoarea creditului și de profilul de stabilitate al persoanei. Pentru și mai multe informații, citiți și Comunicatul de presă oficial emis de Guvern.

Știm că achiziționarea unui apartament sau a unei case este un pas destul de important în viață multora. Tocmai de aceea încercam să va oferim toate informațiile de care aveți nevoie pentru a “cheltui” cât mai puțin timp cu procesul de acordare a creditului.

Unul dintre serviciile oferite de WOLF Imobiliare este și consultanță legată de programul Prima Casă. Oferim consiliere și ajutor în acordarea creditului, precum și partea noastră de acte necesare pentru primirea creditului. Contactează-ne acum!