Tot căutând idei de amenajare pentru apartamentele WOLF Best Estate, ajungem adesea să stăm de vorbă cu designeri de interior si cu arhitecți care (din fericire pentru noi) ne mai divulgă una alta despre trendurile și tendințele în designul de interior din țară și din afară. Tot așa am aflat că în 2017 designerii sugerează o mobilă colorată și plină de viață, dar...în două culori.

Adesea femeile (să recunoaștem că noi suntem alea un picuț mai indecise), dar uneori și bărbații, nu se pot hotărî ce culoare sau ce model să aleagă atunci când vine vorba de mobilierul de interior. Parcă ți-ar plăcea lemnul crud, dar mai că ai vrea și un accent roșu, verde sau roz în cameră.

Din disperare și din dorința de a termina cât mai repede amenajarea apartamentului, adesea luăm piese anoste într-o singură culoare și apoi rămânem cu gândul la alte culori pe care ni le-am fi dorit în casa noastră.

Dragilor, nu mai suntem singuri! Designerii de interior ne-au înțeles în sfârșit disperarea, durerea și greutatea de a alege o anumită culoare și au venit cu o propunere cel puțin inedită. Iată că anul acesta trendul în designul de interior este mobila colorată jumi-juma, sau așa-numit mobilă în două culori. Internetul abundă de idei și de modele, iar multe dintre ele sunt destul de ușor de făcut din piese de mobilier pe care le avem deja...un fel de upgrade al mobilei vechi prin culoare și textură.

Mobila în două culori diferite

Extrem de versatilă și potrivită oricărui interior, o piesă de mobilier cu două jumătăți de culoare, reprezintă șansa de nu renunța la o culoare preferată, ceea ce poate numai să ne placă și să ne încânte.

Această colorație a mobilei convenționale poate fi folosită fie ca o manieră de refacere a unei piese de mobilier, sau poate reprezenta acel suflu de care mobila ta sau designul tău de interior are atât de mare nevoie. Trendul durează deja de ceva timp, iar partea cea mai bună este că putem realiza și singuri o astfel de piesă de mobilier fără prea multă bătaie de cap.

Un astfel de proiect de DIY merge foarte bine pentru o piesă veche de mobilier, dar este ideal și pentru o piesă nouă de mobilier care are nevoie de un pic de viață.

Pentru a crea o astfel de piesă singuri singurei, citiți și Proiect de DIY cu scaune vechi: Cum readucem la viată scaunele vechi în doar 3 pași.

Singura diferență față de acest articol va fi că în loc de o cutie de vopsea, se vor lua două cutii. În cazul vopselei albe, se va lua o singură cutie de vopsea și apoi vom adăuga pigmenții pentru a colora vopseaua în orice nuanță.

De obicei dispunerea culorilor se va face pe orizontală, dar nu ar fi niciun motiv să nu facem această dispunere și pe verticală. Piesele noastre preferate intrate în acest trend sunt scaunele și măsuțele de cafea în două culori.

Atunci când alegem culorile folosite, nu ar trebui să uităm teoria culorilor complementare culori complementare. Dacă nu, o soluție ar fi să mergem direct pe o combinației standard de alb cu orice altă culoare drăguță. Să ne amintim un pic discul culorilor din clasele mici în care ne jucam combinând culorile și învățam ce culoare merge cu care. Culorile opuse pe cerc erau complementare...atât de simplu și totuși atât de complicat. 

Și anul acesta albastrul si galbenul ocupă un loc fruntaș în ochii designerilor de interior, alături de verde, alte pasteluri sau gri închis.

trend 2017 amenajare interior

amenajare interior 2017 mobilier

Pentru cei ce nu au timp să își facă propria piesă de mobilier în două culori, am găsit de exemplu la Jysk o serie de măsuțe de cafea într-o combinație de stejar cu alb, roz, gri sau albastru care ne-au plăcut foarte mult. Tot în aceeași combinație de culori se găsesc și scaune la magazine de tip ikea sau jysk.

Dincolo de aceste modele deja existențe pe piață, specialiștii în design de interior recomandă o întrerupere abruptă a culorii pentru un și mai mare impact. Acest efect se obține foarte  ușor cu o bandă adezivă de mascare la vopsit, aplicată înainte de a vopsi piesa.

Ce mă fac dacă acest trend nu este pentru mine?

Pentru cei cărora trecerea li se pare mult prea dură o trecere bruscă de la o culoare la alta, se poate încerca variantă unei mobile ombre. În cazul unei piese de mobilier ombre trecerea de la o culoare la alta se face gradual și nu brusc. Și această trecere graduală se poate face tot prin amestecarea vopselei de bază (alb de obicei) cu diverse cantități de colorant.

degrade culoare trend 2017

O astfel de trecere ni se pare foarte potrivită în cazul unui dulap cu mai multe sertare, dar poate fi făcută și pentru un scaun sau chiar o masă. Preferata designerilor este și trecerea de la o textură la alta, ca de exemplu de la o textură lucioasă la mat sau la o textură lemnoasă. Această trecere se poate face ca un proiect de DIY foarte relaxant și cu rezultate uimitoare pentru designul apartamentului sau a casei noastre...terapie și relaxare prin design de interior.

O astfel de mobilă colorată va reprezenta un accent de culoare pentru orice încăpere și va transforma o piesă de câteva zeci de lei într-o adevărată capodoperă, fără a îngreuna mult prea tare aspectul casei tale și fără a-ți face o gaură în portofel.

Dacă te-am convins, iată mai jos câteva exemple care mai mult că sigur că te vor inspira:

Mobila în două culori diferite trend 2017

trend 2017 mobila colorata

mobilier colorat amenajare interior 2017

scaune vopsite trend 2017

Photo source: pinterest, ikea, jysk