Uneori numit și cel mai de succes program guvernamental al României, iată că la sfârșitul anului 2016 fondul de garantare Prima Casă vine cu o serie de clarificări și cu o strategie derulată pe o perioadă de cinci ani.
Memorandumul pentru Strategia Programului ”Prima casă” pe 5 ani a fost aprobat de Guvern. Fiind o perioadă destul de îndelungată, acest memorandum vine să liniștească posibilii cumpărători și să încurajeze și mai mult investițiile imobiliare din România. Speculații privind încetarea programului datorită Dării în Plată au destabilizat piața în cursul anului 2016, iar acest memorandum vine să reafirme sprijinul Guvernului și viabilitatea acestui program pentru încă cinci ani de acum încolo.
Ce specifică acest memorandum?
Guvernul promite garanții de aproximativ 10 miliarde de lei, însemnând un total de aproximativ 100.000 de locuințe cumpărate prin acest program. Rata maximă a dobânzii rămâne la ROBOR+2%, iar avansul minim la 5% ca și până acum.
Totodată, acest memorandum confirmă și o serie de modificări pe care analiștii economici le-au anticipat deja.
Astfel, așa cum cititorii noștri știu deja, procentul de garantare al locuinței va depinde în primul rând de vechimea imobilului. Această modificare în program vine să încurajeze cumpărarea de apartamente noi, scăderea numărului de apartamente vechi cumpărate prin acest program, dar și creșterea numărului persoanelor ce vor să își consolideze locuințele.
După această modificare, procentul de garantare pentru un apartament nou sau consolidat rămâne la 50%, în timp ce pentru un apartament vechi procentul va fi de 40%.
Modificări ale plafonului de garanții
Același memorandum prevede și o serie de clarificări privind plafonul de garanții. Pe o perioadă de cinci ani, se va aloca un plafon total de 10 miliarde de lei eșalonați astfel:
- 2017 - valoare de 2,5 miliarde de lei
- 2018, 2019 și 2020 - valoare de 2 miliarde de lei
- 2021 - plafon în scădere la 1,5 miliarde de lei
Plafonul pe 2016 suplimentat
Vestea cea mai bună pe sfârșit de an este că plafonul anului 2016 a fost deja majorat cu un total de 250 milioane de lei, ca urmare a numărului crescut de cereri. Văzând această suplimentare pe sfârșit de an nu putem să nu ne întrebăm dacă, astfel de creșteri nu se vor întâmpla și în anii următori pe fondul numărului crescut de cereri.
Eficiența energetică încă un punct de luat în seamă
Această nu este neapărat o modificare, cât mai mult o reiterare a nevoii unui act ce adesea pune probleme persoanelor (din România sau din străinătate) care doresc să își achiziționeze un apartament prin Prima Casă. Este vorba de certificatul energetic al clădirii, un document care să stabilească clasă energetică a clădirii și a apartamentului.
Atenție căci toate contractele de vânzare-cumpărare ale locuințelor și de închiriere încheiate fără să existe un certificat energetic sunt supuse nulității relative și pot fi atacate în instanță, așadar oricare ar fi tipul de plată folosită pentru achiziționarea unei locuințe, va sfătuim să cereți și acest Certificat Energetic.
După cum v-am obișnuit deja, la orice schimbare din domeniul imobiliarelor, suntem alături de dumneavoastră și vă oferim toate noutățile de care aveți nevoie. Pentru și mai multe informații legate de programul Prima Casă urmăriți-ne blogul idei D design.
În schimb, dacă doriți să achiziționați un apartament prin programul Prima Casă în Sibiu, WOLF Imobiliare te poate ajuta cu un apartament nou de vânzare în Sibiu. Apartamentele pot fi luate atât prin programul Prima Casă, cât și printr-un sistem de rate de la dezvoltator.
Contactează-ne acum pentru o vizionare!
Adaugă un comentariu