La începutul lunii decembrie a anului 2017, a fost aprobată și publicată Procedura, precum și criteriile de evaluare pe care plafoanele de garantare din cadrul programului “Prima Casa” vor trebui să le respecte în 2018. Conform declarației oficiale, aceste noi proceduri ar trebui să eficientizeze procedura de acordare a creditelor imobiliare prin programul Prima Casă în 2018.

Miercuri, 6 decembrie 2017, Ordinul ministrului Finanțelor Publice nr.3097/ 2017, a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 963. Prin acesta se aprobă Procedura și criteriile de evaluare anuală a modului de utilizare a plafoanelor de garantare de către finanțatorii participanți în cadrul programului 'Prima Casă'. Procedura va fi aplicată începând cu 1 ianuarie 2018 și nu afectează creditele deja obținute.

modificari prima casa 2018

Ce prevede nouă procedură pentru Prima Casă 2018

La o lectură rapidă a procedurii așa cum este ea înscrisă în Monitorul oficial, observăm că procedura este mai degrabă destinată Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii (FNGCIMM) și băncilor, decât persoanelor care doresc să acceseze programul.

Astfel, nouă procedura prevede o evaluare anuală a modului de utilizare a plafoanelor de garantare, evaluare ce va trebui trecută de toți cei înscriși în programul Prima Casă. Această evaluare se va face de băncile înscrise în program, urmărind trei rapoarte bine stabilite în noua lege.

Legea mai stabilește și etapele de urmat în vederea evaluării, etape ce vor trebui respectate de către toți finanțatorii înscriși în program.

Ce înseamnă modificările pentru cei ce doresc o casă

Absolut nimic ce nu se știa deja. Așa cum a fost aprobat în strategia pe 5 ani, la nivelul anului 2018, plafonul va scădea cu aproximativ 0.5 miliarde, ajungând la un total de 2 miliarde de lei.

Deși noile modificări doresc să eficientizeze procesul de acordare a creditelor, adevărul este că acestea vin ca o serie de acte și raportări în plus, ce vor trebui completate și predate. Este vorba de un timp pierdut, în care cel mai probabil se mai puteau rezolva vreo două dosare de creditare.

Care va fi rezultatul acestor modificări vom vedea în cursul anului 2018….