Tot umblând prin diferite încăperi pentru a găsi designul perfect, am observat o tendința, fie de a omite cu totul elementul viu, fie de a-l înlocui cu plante de plastic. Găsim scuze pentru acest comportament, suprema scuză fiind lipsa timpului și mizeria.
„Dacă se varsă ghiveciul și se împrăștie pământul?” sau „Dacă plec în vacanță?” Ei bine, am dat peste câteva plante pentru care toate aceste scuze nu-și au rostul.
La Aerium, am găsit plante care nici nu au nevoie de ore de îngrijire, nici de vase cu pământ, așa cum vă va destăinui și Ramona Bejan, creatoarea Aerium, în cele ce urmează. Dragilor, acum nu mai aveți nici o scuză!
Pentru cei ce nu știu deja, câteva cuvinte despre Aerium. Ce este Aerium?
Aerium înseamnă plante aeriene, minimalism și lucrat manual în România. Din dorința de a aduce plantele aeriene în viața oamenilor, am creat primele produse de design, lucrate manual în România, cu plante aeriene. Accesorii decorative, pentru casă sau birou, cadouri pentru prieteni, rude sau colegi, plantele aeriene sunt considerate de unii oameni, “the next best thing” în lumea plantelor. Reinterpretăm natura și vrem să reinventăm modul de a privi plantele ambientale, într-un mod creativ.
Din dorința de a aduce plantele aeriene în viața oamenilor, am creat primele produse de design, lucrate manual în România, cu plante aeriene.
Când s-a făcut simbioza între design și biologie? Povestește-ne un pic despre partea designuită a Aerium.
Cea mai plăcută experiență pentru mine, a fost realizarea herbarului, în timpul practicii. După ce am cules plantele de pe munte, le-am ales pe cele mai interesante, urmând ca după presare și uscare, să le aranjez în planșă de herbar, cu cea mai mare grijă și răbdare din lume. Mutam, schimbam, modificam elemente. De fapt căutam îmbinarea stilului estetic cu natura, dar asta am conștientizat abia mai târziu, când am descoperit noțiunea de terarii decorative și după ce am început efectiv să le realizez.
Chiar există plante care să nu-ți ceară prea multă atenție, și care să reziste la un stil agitat de viață?
Da. Plantele aeriene oferă o experiență nouă atât prin elementul vizual cât și prin modul de a lua contact cu plantele ambientale. Se numesc aeriene pentru că nu au nevoie de pământ pentru a trăi, în natură fixându-se prin intermediul rădăcinilor de copaci, alte plante, pietre și nu numai.
Deși deosebite ca formă și personalitate, plantele aeriene sunt relativ nepretențioase, au nevoie de lumină indirectă și hidratare o dată de două ori pe săptămâna, prin scufundare 10-15 minute în apă stătută sau apă plată. Alternativ se pot pulveriza la nivelul frunzelor. De principiu tolerează mai bine lipsa de apă decât prea multă apă.
Sunt permisive ca grad de atenție pe care îl necesită și nu vor muri dacă se întâmplă să întârzii câteva zile de exemplu cu udatul acestora. Iar când mergi în vacanță, pur și simplu adaptezi durata de udare, de la 15 minute, la 40-60 de minute înainte de a pleca.
Secretul îngrijirii oricărui tip de plantă, nu doar a plantelor aeriene, este observarea acestora în mod constant.
Aerium în câteva cuvinte….etapele de creație parcurse pentru a ajunge la un produs finit?
În cazul terariilor, fiind forme de bază, niște schițe de mână au fost suficiente pentru realizarea lor. Un terariu este lucrat în întregime manual, fără matriță, din sticlă borosilicată, în condiții de temperatură foarte înaltă, apoi sunt introduse în cuptorul de recoacere timp de 5-7 ore.
Farmecul terariilor Aerium constă în unicitatea fiecăruia, dată de micile variații rezultate în urmă realizării acestora.
Plantele sunt alese de fiecare dată, pentru fiecare formă de terariu, în așa fel încât să se complimenteze între ele.
Pentru suporții geometrici din ciment, am lucrat împreună cu arhitect Ioana Streza, împreună cu care am ajuns la ideea de stânci în miniatură, minimaliste, deasupra cărora plutesc plante aeriene. Pentru acestea am avut nevoie de modelul 3D lucrat pe calculator, apoi realizate pozitivele și matrițele pentru ciment.
Divulgare de secrete și de muze colorate - sursa principală de inspirație?
În general gravitez înspre geometric și organic. Câteodată formele vin inclusiv ca obiecte în continuarea plantelor, în funcție de forma speciei. Câteodată te inspiră materialul.
Ce ți-ar plăcea să vezi în apartamentele noastre de toate zilele în materie de design, în afară de produse de la Aerium?
Fiecare persoană decorează conform personalității și preferințelor, nu am în minte un produs anume. Dar ca regulă generală, cred că mi-ar plăcea să văd mai puțin decât mai mult.
La ce lucrezi în momentul de față și care sunt proiectele viitoare?
Tocmai ce am lansat noul site Aerium - www.aerium.ro, ce conține un shop online, un blog unde povestim un pic despre plantele aeriene și nu numai, iar în viitor, un portofoliu cu cadouri corporate pentru clienții noștri-persoane juridice. Cel mai probabil produse noi vor apărea pentru sărbătorile de iarnă.
Photo Source: aerium.ro
Adaugă un comentariu