Pe 19 Februarie 2016 se serbează 140 de ani de la nașterea marelui artist Constantin Brâncuși. Emblemă națională și geniu creator, moștenirea lui Brâncuși în lumea artei internaționale nu are egal. Să fie numai fală de românaș, dar niciodată nu pot să spun că m-am simțit mai plină de mândrie pentru moștenirea tărișoarei, ca în momentul în care mi-am auzit colegii de facultate din Franța glorificând creatorii și creațiile românești. Sintagma pepinieră creatoare apare foarte des în cercurile mai înalte din afară și din țară, tocmai datorită unor nume precum Brâncuși, Enescu, Cioran sau Ionescu.

Uneori, din dorința de a-și apropia aceste valori, unor artiștilor români li se pierd rădăcinile și sunt transformați în embleme ale altor state, în mod special Franța, dar deja asta este alta discuție. Cert este că atelierul lui Brâncuși din Paris este un adevărat loc de pelerinaj inspirațional pentru toți cei ce vor să cunoască desăvârșirea în lumea sculpturii și a designului.

Pentru a-l onora pe maestrul incontestabil al sculpturii, Constantin Brâncuși, vă propunem o trecere în revista a câtorva designeri care s-au lăsat inspirați de opera marelui artist. De la designul vestimentar, până la amenajări de interior, influența lui Brâncuși se face foarte simțită chiar și azi, la 140 de ani de la nașterea sa. Mademoiselle Pogany, Pasările, Masa tăcerii sau Poarta sărutului insipă zeci de artiști în fiecare an. Iată câțiva:

Vlad Nancă

Un artist, de această dată autohton, care s-a lăsat sedus de gratia creației lui Brâncuși este Vlad Nancă, un adevărat creator ce readuce opera lui Brâncuși la viată și în atenția tuturor.

Design de interior inspirat de brancusi

Design de interior inspirat de brancusi

Design de interior inspirat de brancusi

Traian Tuță

Traian Tuță este designerul român care a creat Illustris, o lampă de lemn inspirată de stâlpii de susținere ai pridvoarelor caselor tradiționale, dar care ne aduce aminte de Coloana Infinitului.

Intenția nu a fost să reproduc coloana. Știu că sunt mulți cei care pot alege să reproducă Brâncuși, dar eu n-aș îndrăzni. Că primul gând e în direcția asta, este ok, deoarece ambele pornesc din motive folclorice și tradiționale.

Lampa se găsește în mai multe forme și dimensiuni. Preferata noastră este versiunea cu baza de ciment. Partea superioară este o bucată de lemn perfect finisată pentru a deveni o coloană de lumină și intră în contrast cu baza de ciment imprimat cu frunze de arțar.

Traian Tuță este designerul român care a creat Illustris

Traian Tuță este designerul român care a creat Illustris

Mario Botta

Unele dintre cele mai deosebite creații inspirate de opera lui Brâncuși îi aparțin lui Mario Botta, un arhitect de origine elvețiană care are o întreagă colecție de piese de mobilier inspirate de creațiile lui Constantin Brâncuși. Masa ciupercă face referință la Masa tăcerii, o opera arhicunoscută a sculptorului. Minimalismul este punctul cheie care dă și frumusețea acestei piese. O altă piesă cu un design inspirat de Brancussi, este taburetul din lemn, cu niște finisaje ușor grosiere. Acest taburet are la bază simplitatea formelor folosite de Brâncuși în mai toate operele sale.

Design de interior inspirat de brancusi

Design de interior inspirat de brancusi

Enrico Tonucci

Enrico Tonucci, un alt arhitect, de această dată de origine italiană, creează o masă de inspirație brâncușiană din lemn perfect finisat. Inspirând-se din Masa Tăcerii, designul este dus la o nouă extremă, până ajunge la acea frumusețe minimalistă tipică stilului artistului român.

Design de interior inspirat de brancusi

Cecilie Manz

Una din cuceririle mai contemporane ale lui Brâncuși, este daneza Cecilie Manz, care a creat o lampă intitulată simplu Brâncuși. Simplitatea și perfecțiunea sunt la ele acasă cu aceasta lampă de o simplitate atât de complexă și de perfectă.

Design de interior inspirat de brancusi

Lindsey Taylor

Ultima, dar sigur nu cea din urma este americanca Lindsey Taylor care s-a îndrăgostit de Brâncuși de la prima vizita a atelierului artistului din Paris. Ea militează pentru introducerea formelor brâncușiene în designul și amenajările de interior. După cum veți vedea mai jos, nu este doar gura de ea.

Design de interior inspirat de brancusi

Design de interior inspirat de brancusi

Design de interior inspirat de brancusi

Dacă vă gânditi să amenajați un nou apartament în Sibiu, WOLF Imobiliare vă poate ajuta. Programați o vizionare acum!

Photo Source: Pinterest