Prevederile fiscale anunțate în ultimele luni deja încep să își arate colții. Prima victimă pare a fi leul în fața monedei euro. Deprecierea leului trage după sine și o majorare a creditelor în euro, dar și o scădere a pragului prevăzut cu TVA 5%.

În momentul de față, dacă un apartament sau o casă depășește pragul de 450.000 lei, TVA-ul crește automat la 19%. Pragul se calculează în lei, dar prețurile imobilelor sunt încă exprimate în euro, ceea ce înseamnă că la o depreciere a leului si pragul se va deprecia în fața euro. De aici provine și această problemă.

Odată cu această devalorizare a leului, 450.000 este egal cu aproximativ 96.982, față de 98.901, preț înregistrat la nivelul lunii august. La un calcul simplu vedem că este vorba de aproximativ 1900 euro în minus. Momentan analiștii nu prevăd o oprire a fenomenului de depreciere, astfel încât am putea asista chiar la o valoare de 4,7 lei pentru un euro până la sfârșitul anului 2017.

În cel mai pesimist scenariu, dacă această depreciere se va accentua în următoarea perioadă, am putea ajunge chiar la o sumă de 95.000 euro sau mai puțin.

taxe in plus depreciere euro case

Deși inițial legea dorea ca orice tranzacție de peste 100.000 euro să fie taxată cu TVA 19%, iată că după devalorizarea leului, am ajuns în situația de a trebui să plătim o cotă de TVA nerealistă pentru o sumă sub acest prag.

“O casă la 100.000 sau 95.000 de euro nu este una de lux, ci este prețul pieței pentru multe zone. În unele orașe precum Bucureștiul sau Clujul pentru acest preț îți poți lua un apartament 3 camere în zona centrală, pe când în altele îți poți lua o casă. Nu este programul Prima Casă, dar nu este nici vorba neapărat de locuințe de lux ca să fie taxate astfel.” - Mara, specialist imobiliar.

Case la gri pentru TVA mai mic

Până la soluționarea crizei, o soluție găsită deopotrivă de cumpărători și dezvoltatori, este oferirea casei la gri (fără finisaje) pentru a mai micșora costurile și a se încadra în cota de TVA. Astfel, o casă se poate încadra într-o valoare sub cuantumul de 450.000 lei, rămânând la cota de 5%. La un calcul simplu, vedem că trecerea de la 5 la 19%, ar putea însemna o scumpire de peste 13.000 euro, o sumă incredibilă în contextul creditării și nu numai.

Case noi în Sibiu de la 89.000 euro

Happy City, cel mai nou proiect al dezvoltatorului WOLF Imobiliare, oferă case noi cu prețuri începând de la 89.000 euro. Proiectul cuprinde 10 case de aproximativ 150mp, construite în zona Calea Cisnădiei, la numai câteva minute cu mașina de principalele puncte de interes ale Sibiului.

Pentru mai multe detalii legate de această dezvoltare, completați formularul de contact sau sunați-ne la nr. de tel 0747.052.044!

Vă așteptăm!