Ce faci atunci când te apucă dorul de povești? Încerci să evadezi. De obicei încercăm să prezentăm locuri faine din orașul Sibiu, iar de data aceasta ne-am depărtat un pic și vizităm un loc minunat din județul Sibiu, un loc unic în România și în lume și anume, Castelul de Lut Valea Zânelor.

Când eram mică (și nu, pe vremea aceea nu ne jucam cu dinozauri), părinții mă trimiteau vara la țară ca să stau cu bunicii, și aproape în fiecare vară venea vremea de “reparații”. Pregăteam var și paiantă sau cob și ne apucam de reparat, de îndreptat și, mai ales, de murdărit. Acel miros și acele texturi nu le-am mai regăsit până de curând. Aparent îți dai seamă că îți lipsea ceva abia atunci când îl regăsești. Și le-am regăsit, în zona turistică Porumbacu de Sus, sub forma unui castel de lut.

În locul ce este numit de localnici “Valea Zânelor”, nume dăruit pe bună dreptate am putea adăuga, se înaltă acum un castel parcă inspirat din poveștile cu zâne și prinți.

Castelul de Lut Valea Zânelor

La câțiva kilometri de Sibiu am găsit o minune care l-ar face chiar și pe Walt Disney să exclame de plăcere și încântare. Am pornit înspre Făgăraș, iar după vreo jumătate de oră am ajuns în Porumbacu de Jos. Acolo ne-am adus aminte că auzisem ceva despre o așa-numită “Valea Zânelor”, așadar am căutat un pic pe Facebook, i-am găsit. ne-am abătut de la drum, iar după vreo 15 minute, am ajuns în sfârșit la Castelul de Lut Valea Zânelor. Probabil numai norocul a făcut să prindem o zi foarte însorită și să putem vedea castelul în toată splendoarea.

Nu știu dacă este vorba de designul clădirii sau de atmosfera mirifică specifică munților, dar cert este că ceva acolo te face să scrutezi orizontul așteptând să vezi câțiva pitici, o prințesă și măcar câteva zânuțe vesele zburând din floare în floare.

De îndată ce ajungi simțurile ți se dezmorțesc...aer proaspăt, miros de iarbă cosită și lemn, plăcerea a atinge din nou pereți din cob și de a vedea (după foarte mulți ani) acoperiș de șindrilă, care te îmbie să-l atingi și să te minunezi.

Locuri care pun Sibiul pe hartă: Castelul de Lut Valea Zânelor

Căutând puțin, am aflat că această bucată de poveste adusă la realitate, este opera lui Răzvan Vasile și a familiei sale. Acești bucureșteni au lăsat capitala pentru a aduce la realitate această poveste minunată. Designul a fost făcut de doamna arhitect Ileana Mavrodin, o pionieră în arhitectura verde din România, care a venit atât cu designul, cât și cu toată experiență sa în materie de construcții din cob.

Totul a fost gândit în cel mai mic detaliu, de la amplasament, până la materialele și formele folosite, iar asta se vede din prima secundă, chiar dacă momentan castelul nu este încă terminat.

Poate cel mai impresionant aspect al acestei construcții este acoperișul din șindrilă, ce aduce aminte de crestele munților. Totul pare făcut manual și uitându-te la acest castel modern numai din cauza anului construcției, simți un fel de mândrie ciudată la vederea realizărilor acestor oameni. Micile imperfecțiuni ale cobului, diferențele dintre șindrile și lipsa muchiilor face totul să pară viu și perfect integrat în spațiul natural, ceea ce nu am mai văzut până acum.

Locuri care pun Sibiul pe hartă: Castelul de Lut Valea Zânelor

Castelul ce este de fapt o pensiune de poveste va cuprinde un total de zece camere, fiecare cu un design și specificații diferite. La mai puțin de o oră cu mașina de Calea Cisnădiei din Sibiu, acest loc ni s-a părut absolut impresionant. Așadar, vă invităm cu mare drag să-l vizitați măcar o dată în viață. Tariful de vizită este de numai 5 lei, așadar nu există scuză pe lumea această ca să nu vizitezi Castelul de Lut Valea Zânelor.

Acesta este într-adevăr un loc care te face să te bucuri că ești în Sibiu, și la care promitem să revenim oricând cu foarte mare drag.

P.S. Dacă v-am convins să mergeți să-l vizitați, nu uitați să ne spuneți cât de mult v-a plăcut in secțiunea de comentarii de mai jos….și nu uitați sa cumpărați măcar o bucățică absolut delicioasă de turtă dulce!

Link: www.valeazanelor.ro