Atunci când cumpărăm o casă, suntem atât de presați de greutatea investiției financiare, că uităm partea de siguranță și toate responsabilitățile impuse de o casă. Poate fi intimidant pe alocuri. Mulți dintre cei ce decid să se mute la casă, se simt copleșiți în primele luni de numărul de lucruri ce trebui verificate, schimbate sau modificate.
Totuși, pentru a maximiza eficiența și a reduce costurile, toate acestea ar trebui făcute. Ar fi o idee bună să vă faceți chiar un calendar, un fel de TO DO, care să conțină toate modificările și lucrările de reparație sau mentenanță necesare casei. Unele lucruri se fac lunar, în timp ce altele trebuie făcute de la un anotimp la altul, sau anual. Cu un pic de organizare, putem să prevenim aglomerarea și costuri inutile impuse de astfel de modificări.
Mai ales dacă veniți de la un apartament și abia v-ați mutat la casă, ar fi indicat să citiți acest articol și apoi să încercați să bifați punctele principale. Dacă unele aspecte sunt lesne de ignorat, altele pot chiar să vă pună în pericol. Noi le-am grupat în funcție de frecvență, dar voi puteți să le grupați oricum doriți.
Mentenanța casei: aspecte lunare
Verificare și schimbare filtre
Specialiștii spun că filtrele ar trebui curățate lunar. Totuși, curățarea variază și în funcție de gradul de folosire. Dacă filtrul de bucătărie sau de aer condiționat ar trebui curățat măcar o dată la două luni, pentru filtru de ventilație poate ați vrea să acordați un picuț mai multă atenție și să îi faceți o revizie lunară.
Dacă un filtru nu este murdar luna aceasta, puneți un reminder să-l verificați și luna viitoare. În timp, vă puteți vedea gradul de înfundare și murdărire și va puteți crea propriul calendar personalizat de curățare a filtrelor.
Desfundarea țevilor
În funcție de sistemul de țevi montat, o țeavă înfundată ar putea însemna o refulare în altă parte și o eventuală inundație. Dincolo de mirosul neplăcut, este vorba și de neplăcerea și deranjul de a curăța apa din casă. Dacă aveți animale de casă sau multe persoane cu păr lung, este posibil să fie nevoie de o curățare lunară. Totuși, dacă vorbim de un grad de folosire mai redus, această curățare ar putea fi făcută chiar și la trei luni.
Localizarea stingătoarelor
Sunt puțini cei care respectă această lege nescrisă a statului la casă, dar un stingător este absolut obligatoriu. Puteți opta pentru unul mai mare sau pentru câteva mai mici, tip stingător de mașină, amplasate în puncte cheie ale casei. Stingătorul sau stingătoarele, ar trebui puse în locuri ușor accesibile. Mulți le pun sub scară, dar adesea în acest spațiu ajung să sfârșească tot felul de cutii și de lucruri inutile. Verificați ca accesul la stingător să nu fie blocat și puneți-l într-un loc accesibil. Aveți grijă ca stingătorul să fie poziționat într-un spațiu în care să nu poată fi lovit.
Acest mic detaliu va poate salva viața și casa, așadar nu trebuie ignorat.
Mentenanța casei: aspecte semestriale
Sursa de apă și rezervorul
O dată la câteva luni se verifică sursa de apă și sistemul de pompare al apei. La nevoie se poate aplica un tratament de dedurizare a apei. Unele case au sisteme complexe de dedurizare, în timp ce altele funcționează pe bază de sare. Duritatea apei poate duce la stricarea iremediabilă a țevilor și a electrocasnicelor, așadar acest pas este mai mult decât important, mai ales dacă nu sunteți conectat la rețeaua de apă.
Detectoarele de fum
Orice casă ar trebui să aibă un detector de fum. Acest mic device va poate salva viața, ca să nu mai spunem de munca de o viață. Cele mai multe case noi au astfel de sisteme. Aveți grijă ca detectorul de fum să funcționeze. O dată la câteva luni, verificați-i bateriile, ca să fiți absolut siguri că funcționează fără probleme.
Apa din băile sau bucătăriile nefolosite
Echipamentele nefolosite se strică. Dacă aveți băi sau bucătării care nu sunt atât de folosite, aveți grijă ca măcar o dată pe luna sau o dată la câteva luni să le porniți. De asemenea, pentru lunile reci sau pentru casele de vacanță, aveți grijă să nu lăsați apa în țevi sau rezervoare. Înghețarea apei din rezervorul wc-ului de exemplu, poate duce la crăparea acestuia, ceea ce se traduce prin cheltuieli în plus, cheltuieli ce pot fi ușor evitate cu un pic de prevenție.
Mentenanța casei: lucruri de verificat de două ori pe an
Curățenie generală și curățarea exteriorului casei
Știm că încerci să ții casă cât mai curată. Totuși, mai ales atunci când stai la casă, este indicat să faci o curățenie generală de două ori pe an. Curățenia înseamnă atât în interiorul casei, cât și la exterior. Se curață jgheaburile de pământ, frunze, praf și orice mizerie adunată în acestea. Dacă aveți scurgeri, șanțuri sau canale, acestea trebuie curățate, asigurându-vă că nimic nu le blochează. Se șterg geamurile, se șterge praful adunat în întreaga casă și se fac toate micile reparații de care casa mai are nevoie.
De asemenea, faceți o inspecție atentă. Uitați-vă după orice posibilă infiltrație sau fisură prin care v-ar putea intra în casă apă, frig sau insecte. Cu cât aceste mici imperfecțiuni sunt reparate mai repede, cu atât acestea nu se vor acutiza, ceea ce înseamnă o reducere a banilor dați.
Tratament împotrivă paraziților
Atunci când ne mutăm la casă, deparazitarea devine o problemă care lăsată nerezolvată, devine foarte greu de rezolvat. Carii, furnici, gândaci, șoarecii, șamd...toate acestea sunt realități ale locuitului la casă. Așadar, o deparazitare bi-anuală este necesară. Se pot folosi dispozitive electrice care să alunge astfel de dăunători, dar măcar o dată pe an se cere și o deparazitare pentru micile insecte.
Se aspiră orice urmă de praf
Măcar o dată la 6 luni aspirați tot praful din casă. Aici ne referim și la praful din spatele frigiderului, al aragazului și al altor zone în care de obicei nu prea ajungem să curățăm. Revenind la ideea de curățare a zonei din spate a frigiderului, acest mic detaliu vă poate scuti de plata a sute de lei în facturi de electricitate, așadar acest aspect nu ar trebui trecut cu vederea.
BTW, am trecut ceva cu vederea? Spuneți-ne în secțiunea de comentarii de mai jos și vom încerca să găsim un răspuns cât mai repede.
Adaugă un comentariu