Pentru acest articol am mers tocmai până în Sao Paolo, Brazilia. Un oraș în care problema supra-aglomerării și a lipsei de spațiu face parte din cotidianul locuitorilor. Realitatea este că, în mai toate metropolele lumii, un apartament mai mare include o chirie și costuri pe care nu mulți și le permit. Chiar și în cazul persoanelor cu venituri peste medie, în orașele mari există posibilitatea de a nu găsi un apartament la dimensiunile dorite. Nu este o minciună și nici un secret, ci mai degrabă o situație reală pe care o resimt mai toți rezidenții marilor orașe din afară, dar și din țară.

Ca să revenim la povestea noastră cu design de interior, proprietarii unui apartament la ultimul etaj din Sao Paolo, Brazilia, dorind să-și extindă spațiul locuinței, au apelat la cei de la VAGA, un studio de design plin de tineri cu idei superbe.

Spațiu mic, idei de design mari

Văzând și simțind pe pielea lor neajunsurile lipsei de spațiu, cei de la VAGA design studio, au venit cu o soluție cel puțin inovativă pentru a aduce un plus de spațiu unui apartament micuț.

Clădirea propusă era destul de mică, singurul beneficiu real fiind că proprietarii stăteau la ultimul etaj. Soluția la acest neajuns a inclus crearea unei anexe care să extindă camerele deja existente, cu încă o baie și o punte pe acoperiș pentru petrecerea serilor călduroase alături de familie și prieteni.

Până aici nimic inovativ...se adaugă o cămăruța în prelungirea celor existențe. Inovația începe atunci când vii cu ideea de a crește spațiul pentru oaspeți prin amestecarea spațiilor sociale cu cele private numai și numai atunci când se dorește. În traducere liberă, la nevoie spațiul nefolosit din dormitor, sufragerie și chiar parte din baie, devine un salon perfect pentru a primi dublul numărului inițial de invitați.

Dacă vă sună cel puțin interesant, este pentru că, ei bine, așa și este. Pentru a asigura această versatilitate a spațiului, s-au instalat uși mari din lemn culisare care închid camerele atunci când este nevoie de intimitate, dar se deschid înapoi pentru întâlniri și momentele în care vin prietenii în vizită.

Să mai spunem oare că brazilienii sunt renumiți pentru ospitalitatea și petrecerile lor? Componenta socială fiind foarte importantă pentru brazilieni în general și pentru proprietarii apartamentului în particular, acest aspect a fost explorat și folosit la maximum de tinerii arhitecți de la VAGA.

Curtea interioară de pe acoperiș

În afară de mărirea spațiului de petrecere a timpului împreună, proiectul include și o punte interioară pe acoperiș. Aceasta este menită să ofere un spațiu adițional pentru relaxare, dar să și creeze sentimentul de oază urbană, de spațiu verde în deșertul de blocuri.

Accesul la zona de relaxare de pe acoperiș se face printr-o simplă scară verticală neagră. Ce ne place extrem de mult este aspectul simplu și ușor industrial, linie respectată în designul tuturor camerelor. Pricina pe care am găsit-o la această scară este și punctul cel mai interesant vizual: este o scară neagră de metal, ceea ce ar însemna că nu este cea mai potrivită în zilele călduroase de vară. Totuși, din punct de vedere vizual se încadrează perfect. Acordăm circumstanțe atenuante pentru că spațiul terasei este menit mai ales pentru serile răcoroase. Oh, și să nu uităm că puntea oferă o priveliște superbă asupra orașului atât din timpul zilei, cât și din timpul serii.

Finisaje industriale pentru a completa designul proiectului

Trecând peste designul spațiului exterior, în ceea ce privește partea exterioară, podelele din beton lustruit conferă spațiilor interioare o senzație modernă cu iz industrial, fiind în același timp practice pentru mediul deschis. Mai pe scurt, fie ploaie, fie vânt...petrecerea este în toi și poate continua, atât la interior, cât și la exterior.

Combinația dintre nuanța de gri a cimentului lustruit și maroul crud al lemnului ne place foarte mult, ca să nu mai spunem că este în tendințe deja de câțiva ani și nu pare să plece prea curând din imaginația designerilor.

Nu putem să nu remarcăm și minimalismul formelor și a elementelor decorative. În aproape toate domeniile artistice...less is more, așa că, din nou, băieții sunt o încântare. Minimalismul de sorginte nordică sau japoneză este la mare căutare și în acest an, fapt ce poate numai să ne bucure și să ne facă să sperăm că vom vedea din ce în ce mai multă simplitate și în locuințele românilor...dar deja această este altă treabă de abordat într-un alt articol.

Am vrea să știm care vă este părerea...cum vi se pare ce au făcut băieții? Nu ezitați să folosiți secțiunea de comentarii de mai jos pentru a vă exprima opinia.

idei amenajare spatiu mic brazilia

tearasa design

soluție cel puțin inovativă pentru a aduce un plus de spațiu unui apartament micuț.

aducem un plus de spațiu unui apartament micuț.

Photo source: Vaga design