Orice investiție făcută trebuie să aibă o amortizare. La cele mai mici investiții, aproape fără să vrem, stăm și calculăm amortizarea. Uneori o ignorăm și decidem să ne asumăm riscul și să cumpărăm respectivul produs. Totuși, în majoritatea situațiilor, calcularea amortizării face diferența dintre o afacere totalmente greșită și o oportunitate. Când vine vorba de investiții imobiliare, capacitatea de a amortiza investiția este imperios necesară. Adesea, investitorii imobiliari, ajung fie să nu își mai recupereze investiția, fie să o recupereze într-o perioadă mult prea îndelungată.

Amortizare scurtă, rentabilitate mare

Zeci de români, au decis să cumpere locuințe, numai pentru a le închiria mai târziu. Chiria apartamentului este adese cât rata pentru un apartament similar, la care se adaugă o sumă modică în plus. Astfel, practic apartamentul se plătește singur și fără prea mare bătaie de cap, pentru ca mai apoi să se poată intra pe profit.

Este vorba de o perioadă de câțiva ani, în care investiția stagnează, pentru ca mai apoi să genereze un venit pasiv. Un alt punct pozitiv al investițiilor imobiliare este reprezentat de creșterea valorii de piață a imobilului. Astfel, în câțiva ani prețul unui apartament se poate chiar dubla.

investitie imobiliara amortizare

Calculul riscurilor investiției

Așa cum menționam mai sus, prețul imobilului se poate dubla. Asta nu înseamnă că prețul nu poate descrește. Foarte multe persoane s-au trezit cu datorii în bancă și cu imposibilitatea plătirii acestora la începutul crizei economice de acum câțiva ani.

Văzându-se nevoiți de a vinde locuințele la licitație, aceștia nu au reușit să-și recupereze investiția și s-au trezit cu datorii de zeci de mii de euro.

Atenția sporită și urmărirea trendurilor este cheia către limitarea pierderilor în domeniul imobiliar. Astfel, în cazul în care faceți investiții imobiliare și observați destabilizarea pieței, regândirea strategiei ar putea fi o soluție care să vă limiteze pierderile.

În România, media de amortizare este de circa 15-20 ani

Pentru un apartament de 60.000 euro, cu dobândă variabilă și o perioadă de 15 ani, dobânda lunară este de circa 250 euro (adică aproximativ cât o chirie).

Asta înseamnă că, în acest caz, investiția se va amortiza după 15 ani, urmând ca apoi să se între strict pe profit. În cazul unui credit imobiliar mai mare, este foarte probabil ca investiția să se amortizeze abia după 20 sau chiar 25 ani.

Revenind la discuția de riscuri, luați în calcul și poziția apartamentului, accesibilitatea, investițiile preconizate pentru zona respectivă, și dezvoltările imobiliare ulterioare.

Chiriașul român nu se mai mulțumește chiar cu orice, devine mai pretențios și mai dornic de a-și procura nivelul de trai de care are nevoie. Cu alte cuvinte, chiriașul modern, deși este dispus să dea mai mulți bani, o face la un anumit nivel, pe care proprietarul imobilului va trebui să-l acopere dacă vrea să-și recupereze investiția.