Sunt câteva zile pe an când mai toată lumea se înghesuie la ghișeele autorităților competențe pentru a plăti impozitele. Dat fiind că peste 97% din populația activă a țării deține minim un imobil, cel mai cunoscut impozit este impozitul pe locuință. În 2018, în perioada 2 aprilie și 1 octombrie, milioane de oameni se vor îngrămădi să-și plătească impozitele. Înainte de a plăti impozitul pe locuință, ar trebui să citiți acest articol.
Modificările impozitului pe locuință în 2018
De la începutul anului 2016, impozitul pe locuință diferă de la o clădire la alta, depinzând de scopul sau destinația locuinței. După această nouă reprezentare, avem înscrise clădiri rezidențiale (sau locuințe) și clădiri nerezidențiale (sau acele spații folosite în scop economic). Ar mai fi și o a treia situație în care un imobil are o destinație mixtă, însemnând că este folosit ca sediu social și ca locuință, dar deja la această categorie sunt cele mai multe probleme. În multe cazuri, în cazul imobilelor mixte, proprietarii tind să plătească la cotă de spațiu nerezidențial sau la o mică diferență față de aceasta. De aici pleacă nemulțumirea a sute de pfa-uri sau firme mici la început de drum.
Cum se calculează cota impozitului pe clădiri
Dacă până în 2016, impozitul se calcula bazându-ne pe calitatea persoanei ce deținea imobilul, Codul Fiscal din 2016 a propus ca impozitul să se calculeze folosind destinația oferită clădirilor. La calculul impozitului pe locuință se folosește așa-numita “cotă de impozitare pe clădiri”. Aceasta este cuprinsă între 0.08% și 0.2% pentru locuințe și între 0.2 și 1.3% pentru clădirile sedii sociale. Cota diferă în funcție de locație și este decisă la nivel de Consiliu Local.
Acum vine partea grea pe care mai nimeni în afară de câțiva aleși, nu o înțelege: valoarea impozabilă a clădirii se determină prin înmulțirea suprafeței construite desfășurate a acesteia, exprimată în metri pătrați, cu valoarea impozabilă corespunzătoare, exprimată în lei/mp din tabelul prevăzut de Codul fiscal.
De asemenea, valoarea impozabilă se ajustează în funcție de rangul localității și zona în care este amplasată clădirea, prin înmulțirea cu un coeficient de corecție.
Dacă ați mai plătit impozitul în anii trecuți, vă puteți ghida după valoarea impozabilă folosită la acel moment pentru calculul impozitului. În mare parte, impozitul va fi cam același și în anul trecut, cu singura condiție ca rangul localității nu s-a schimbat în ultimele 12 luni. Cu alte cuvinte, dacă locuiești într-o comună ce a devenit oraș peste noapte, este posibil să plătești mai mult.
Cum se plătește impozitul pe locuință
Mai întâi de toate, impozitul se plătește anual, dar poate fi achitat și în două tranșe. De regulă, marea parte a persoanelor, tind să plătească valoarea integrală pentru a scăpa de o grijă.
De încasarea acestui impozit se ocupă direcțiile de taxe și impozite ale primăriilor. Unele primării oferă chiar și posibilitatea de plată online, dar cele mai multe păstrează încă sistemul vechi de plată la ghișeu, de unde și cozile de la început de an. Perioada de plată pentru impozitul pe locuință în 2018 este cuprinsă între 2 aprilie și 1 octombrie.
Impozitarea clădirilor care nu au destinație de locuință
Înainte de a achita acest impozit este recomandată o discuție cu un expert contabil care să vă spună la ce să vă așteptați. În cazul clădirilor sedii sociale, impozitul se calculează prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,2 și 1,3% (în funcție de decizia consiliului local) asupra
- valorii finale a lucrărilor de construcții, în cazul clădirilor noi, construite în ultimii cinci ani anteriori anului de referință
- valorii rezultate dintr-un raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat în ultimii cinci ani anteriori anului de referință. În acest caz, raportul va trebui depus la organul fiscal însărcinat cu calcularea și colectarea taxelor. În lipsa unui raport de evaluare, cota se va fixa la valoarea maximală (2%)
- valorii care rezultă din actul prin care se transferă dreptul de proprietate, în cazul clădirilor mai noi de cinci ani (dobândite în ultimii cinci ani).
Atenție, căci pentru clădirile nerezidențiale utilizate pentru activități din domeniul agricol, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote de 0,4% asupra valorii impozabile a clădirii.
Reducere pentru plata anticipată a impozitului pe locuință
În 2018, Codul Fiscal acordă o bonificație de pană la 10% celor care plătesc anticipat impozitul pentru tot anul, până la 31 martie. Reducerea este acordată prin hotărârea consiliului local, astfel că această poate fi și mai mică, de exemplu 5%.
Dacă aveți întrebări sau nelămuriri, nu ezitați să ne scrieți în secțiunea de comentarii de mai jos, iar noi vom încerca să venim cu un răspuns, cât mai curând posibil.
Adaugă un comentariu