Încet, încet devin persoana aia care spune pe vremea mea. Speram totusi să nu ajung la aceste vorbe măcar până ating 80 de ani, dar uite că în fiecare an, în preajma sfârșitului de octombrie am o tendință, posibil enervantă pentru colegii mei mai tineri, de a blama un pic importarea de tradiții.
Pe vremea mea, nu știam ce este acela Halloween, dar știam ce este Noaptea de Sânt Andrei. Abia pe la adolescență am aflat că Americanii ne-au copiat sărbătoarea, i-au schimbat data, au cosmetizat-o și transformat-o într-o chestie comercială.
Acum, mai ales dacă ai copii, nu ai cum să scapi de toată atenția acordată Halloween-ului. Nu sunt tradiții urâte și vreau nu vreau, trebuie să mă adaptez vremurilor și dorințelor copiilor. Așa că de anul trecut am decis să îmbin americanul cu românescul și cred că asta voi face și anul acesta. Am purces la decorarea apartamentului, impreuna cu cei mici. Partea cea mai bună e că, în această perioadă, te poți apropia de copii tăi, ceea ce e întotdeauna un plus.
Acum un an, convinsă mai mult de ideea de a petrece mai mult timp cu ai mei copii, ne-am înarmat cu baloane albe, niște tifon alb, borcane, hârtie neagră, ață, foarfece, un dovleac nici prea mare nici prea mic, și am purces.
Fiecare membru și-a ales câte un dovleac, am luat un cuțit și am atacat dovlecii. A fost destul de multă muncă, dar noi spunem că a meritat.
Din borcane pictate am creat câteva lanterne foarte simpatice, lucru pe care îl poți face și de Crăciun sau de Paște (cu alte culori și modele, desigur). Cert e că borcanele pictate pot fi oricând un cadou inspirat și un element simpatic de design.
Din hârtie neagră am decupat câțiva lilieci, iar din ață am făcut o frumoasă pânză de păianjen. Fantomițele se fac extrem de ușor cu un balon legat cu ață și un pic de pânză sau de tifon.
Mai apoi am intrat în bucătărie și am copt negrese pe care le-am pudrat cu zahar, iar fiul meu a făcut biscuiții fioroși de mai jos.
Ca să-mi fac și eu damblaua și să-mi aduc aminte de trecut, am luat câteva glastre cu pământ și am creat un concurs de semănat. Nu mai trebuie să spun că, atât copii mei, cât și pisica familiei, se uitau cu mare interes la plante, unde să mai pui că mai apoi am descoperit o sumedenie de beneficii ale grâului încolțit, dar asta este altă poveste.
Era să uit. Cu un ciorap, un pic de pământ, niște semințe de grâu și multă imaginație, l-am creat si pe domnul cu păr verde de mai jos. Poate va aduceti aminte de el...
Mai apoi am atârnat niște usturoi de ușă pentru a ne apăra de rele și ne-am pus la o cană de vin fiert (eu) și de ciocolată caldă (cei mici).
Cam asta am făcut noi pentru apartamentul nostru.
Dar tu? Cum serbezi Halloween-ul sau ce superstiții ai de Sânt Andrei? Suntem mereu în căutare de noi idei pe care să le încercăm și despre care să scriem, asadar nu ezita sa ne scrii.
Adaugă un comentariu