Din ce în ce mai multe persoane aleg să lucreze de acasă. Prezența la un birou 8 ore pe zi nu mai este un fapt sine qua non...digitalizarea informației a dus la un adevărat trend printre tineri și nu numai. Ce-i drept, în ziua de azi se poate lucra de oriunde, oricând, iar, în cazul tinerilor, dacă tot ai investit într-un apartament nou, de ce nu l-ai folosi la maximum. Primii care au dat startul acestui trend au fost freelancerii, cu precădere programatorii și content writerii. Oameni cu spirit liber și pentru care deplasarea la locul de muncă reprezintă numai o pierdere de timp, aceștia au optat trecerea spre un regim auto-impus de muncă acasă.

Unii își rezervă o cameră în apartament strict pentru muncă, ații, mai puțin norocoși sau cu mai puțin spațiu, aleg să muncească în sufragerie sau în dormitor. Dacă pentru prima categorie totul este destul de simplu, pentru cei cu spații mai mici, situațiile sunt destul de complicate. În anii de facultate, lucrând că freelancer ajunsesem la un moment dat să scriu în cadă, tocmai din cauza lipsei de spațiu, dar și din cauza oboselii mentale și a incapacității de a schimbă spațiul de muncă.

Tocmai, gândindu-ne la persoanele care se află în acest impas, am venit cu o serie de idei de amenajare a unui spațiu dedicat muncii. Acesta se poate face într-un spațiu relativ restrâns, fără prea mult efort sau chin.

De asemenea, dacă în momentul în care amenajezi apartamentul știi că vei lucra destul de mult și de acasă, ar trebui să incluzi această posibilitate în planurile de amenajare a interiorului.

Un spațiu cât o cămară

Am cunoscut persoane care au dărâmat cămara și au transformat-o în spațiu de lucru. Nimic prea pretențios...doar un mic colț în care să-și poată pune toate cele necesare și să muncească în voie fără să mai fie distrași. Pentru numai câteva sute de lei îți poți face un spațiu intim și foarte plăcut în care să te poți desfășura în voie. S-ar putea totuși să ai nevoie de mobilă pe comandă pentru această ghidușie, precum și câteva calcule destul de precise.

Lasă-ți un colțișor de cameră și pentru ține

Ca să nu fii chiar în văzul tuturor, poți delimita spațiul cu un mic separeu. Soluție folosită și inventată mai ales de orientali, un separator poate fi soluția optimă pentru o casă mică. Acest colț poate fi amenajat oricum îți dorești. Important este să se pună accentul pe funcționalitate, fără a se uită ideea de design.

Dă-i un aer modern

Nu, nu ne gândim să alegi o navă spațială în care să te pui la scris. De cele mai multe ori, modern este sinonim cu minimalist, așadar, păstrează strictul necesar și folosește-l la maximum.

O idee pentru un spațiu modern ar fi un hamac. Multe companii și unii designeri de azi au optat pentru această soluție economică atât la nivel financiar, cât și în ceea ce privește spațiul. Partea cea mai bună este că nu ți se va supra-încălzi partea inferioară a corpului și că nu vei riscă eventualele iritații de care se izbesc mai toate persoanele care lucrează foarte mult timp la calculator. Inconvenientul major este poziția destul de ciudată care pe termen lung te-ar putea afecta și rezultă în probleme medicale la nivelul coloanei vertebrale….cam aceleași probleme pe care le asistăm și în cazul scaunelor așa-zis “ergonomice”.

Tot din gamă ideilor moderne, plusăm cu un fotoliu din ratan sau din mesteacăn lăcuit. Acestea nu sunt foarte mari, dar sunt destul de potrivite pentru a munci în ele. Dat fiind că suprafața moale este de cele mai multe ori din material textil, nu v-am sfătui să beți sau să mâncați pe ele, dar până la urmă, acest aspect se poate rezolva cu un suport de pahare și cu un pic de atenție. Pentru un plus de confort, la aceste fotolii se poate adaugă și un otoman și gata spațiul de muncă.

Idei D design pentru spatiul de lucru

Prefer să lucrez la un birou

Nici o problemă. Birouri mici există la majoritatea distribuitorilor mobilă, precum și la mari nume precum MobExpert, Ikea sau Jysk, iar dacă chiar nu se găsește ceva care să vina în întâmpinarea problemelor tale, poți oricând să optezi pentru o soluție custom.

Dacă ai un apartament destul de mic, nu irosi colțul. Deși când eram mici ne temeam de o punere la colț, acum ar trebui să ne dăm seamă cât de folositor poate fi. Când ai un apartament de mici dimensiuni, colțurile devin cele mai bune prietene. Birourile de colț sunt destul de răspândite în magazinele de profil și ar trebui complimentate cu o varietate de dulăpioare tot pe colț.

Idei D design pentru spatiul de lucru

Lumina - nu uita de ea

Orice ai face, nu uita de lumină. Alege o lampă care să nu ocupe prea mult loc, fie el pe birou sau pe podea...știm că nu inventăm apa caldă atunci când spunem asta, dar lumina este un must atunci când muncești, chiar dacă ești pe calculator sau nu, lumina tot trebuie să fie inclusă în designul general.

Când vorbim de un spațiu destul de limitat ai numai 2 opțiuni cu adevărat viabile: o lampă de birou minimalistă sau o lampă mare de citit cu picior. Am găsit câteva lămpi foarte interesante la Ikea. Ai grijă că bază să nu fie prea mare și să nu ocupe prea mult loc, dar totuși încearcă să alegi o lampă destul de stabilă.

Ai grijă la lumină să nu fie prea deschisă. În medii de stres, lumina caldă este cea mai bună, avantajul cel mai mare fiind că veți putea munci mai mult fără a obosi prea tare.

Idei D design pentru spatiul de lucru

Bean bags și alte soluții amuzante

Am învățat să lucrez stând pe beanbags în facultate. Având norocul de a studia într-o facultate progresistă, în bibliotecă toți studenții lucrau stând pe acești saci. Nu ocupă foarte mult loc, sunt ușor de transportat, există soluții ingenioase de depozitare și sunt extrem de comozi. Singurul dezavantaj al acestui fotoliu este faptul că ți se va încălzi partea dorsală, dar și asta se poate rezolva destul de simplu.

O altă idee este anexarea balconului. Dacă ai norocul să ai un balcon precum cel al apartamentelor WOLF, ai putea profita de vremea bună lucrând la aer.

Poate preferata mea, este fortul de muncă. Poate vă mai amintiți când eram mici și făceam forturi în care ne ascundeam ca să ne jucam….asta demonstrează că uneori oamenii nu se maturizează ci doar cresc în înălțime. Până la urmă, dacă tot muncești, de ce nu te-ai și distra un pic, nu-i așa?

Idei D design pentru spatiul de lucru

Spuneți-ne care este locul vostru preferat în care munciții, iar noi vom caută idei numai bune pentru spațiul respectiv.

Photo Source: www.hellowonderful.co, www.altitudelondon.com, ikea.com, www.homedit.com, www.ultimatehomeideas.com