Paştele este a două sărbătoare favorită la nivel naţional şi internaţional. Gospodinele şi gospodinii intră în bucătării cu măcar o săptămâna înainte pentru a reuşi să termine totul la timp, mirosuri care mai de care mai îmbietoare şi îmbătătoare, ouă colorate şi iepuraşi pretutindeni…este clar că ne pregătim de Paşte.

Dar ce te faci când ai invitaţi, ai rezolvat tu cumva toată treaba, dar ai uitat de ceea ce este cel mai important: decorarea casei. Nu poţi intră în atmosfera festivă fără un pic de culoare. Măcar o tuşa colorată, un iepuraş, ceva care să schimbe un pic aerul casei. Din nefericire, decorarea apartamentului sau a mesei este ultimul lucru pe care îl facem, nu neapărat din rea-voinţă ci, mai degrabă din cauza inversării priorităţilor. Ai terminat totul şi ai o jumătate de oră până la sosirea invitaţilor? Iată câteva idei de decoraţiuni care se pot face repede şi fără prea multă mizerie:

Flori de Paşte la borcan

Cei ce au urmărit acest blog, ştiu cât de mult ne plac borcanele şi cât de utile pot fi la casă omului. Leagă borcanul cu un pic de sfoară şi pune câteva flori în el. Nu trebuie să fie ceva foarte fancy. Merg chiar şi câteva sticle pe care nu le mai foloseşti. Pentru o atingere mai primăvăratică, foloseşte floricele de primăvară: lalele, narcise, frezii, etc. Florile se pot combină cu ouă de paşte pentru a păstra tema pascală. Din nou, nu ai nevoie de foarte mulți bani sau de extrem de mult timp pentru a face asta. Poți merge până la a pune floricele în coji de ouă...nimic nu este interzis atâta timp cât arată bine.

Multe ouă de Paști

De Paşte, ouăle sunt un must-have. Fie că sunt de ciocolată, ori tradiţionalele ouă roşii, acestea trebuie să fie pe masă. Anul acesta poţi să nu le mai aşezi pe un coş plictisitor, ci să vii cu o idee inovativă. Ia câteva castronele (în funcţie de numărul de invitați) umplele cu un pic de muşchi de copac, fân sau chiar hârtie tăiată şi apoi aşează ouăle deasupra. Sfatul nostru ar fi să mergi pe castroane sau coşuleţe mai micuţe şi să pui maximum 3 sau 4 ouă per coş. Completează designul cu flori de primăvară. Ai putea chiar să iei suporţi de ouă, să scrii numele invitaţilor pe ouă şi apoi să te distrezi în timp ce ei îşi caută locaţia.

3. Se poartă pastelurile

Am fost obişnuiţi să învelim masa într-o faţă de masă, de obicei albă. Nu ştiu de ce avem nevoie să punem pe masă de fiecare dată Giulgiul din Torino. Înţeleg că este învierea, dar totuşi… Ca să fie totul şi mai bine, se aduce coşul de pâine, oală de mâncare şi hai la mâncat. Suntem militanţii scoaterii mesei din anonimat. Nu are nici un rost să o ţii ascunsă sub metri de material anost. Dacă nu ai o faţă de masă mai pastelată, încearcă măcar câteva şerveţele sau compensează cu ceva colorat. Din nou, este o sărbătoare a bucuriei şi a luminii, nu vice-versa.

Fiind o sărbătoare primăvăratică, Paştele se îmbracă în culori primăvăratice. Rozul cuarţ şi serenity revin în topul preferinţelor designerilor, urmate fiind de peach, verde şi turcoaz. Nu uităm nici de roşu, dar fără a exagera. Roşul este o culoare asociată îndeosebi Crăciunului, aşadar, de această dată având de-a face cu o celebrare a vieţii, pastelurile ar fi mult mai indicate.

Fie că este vorba de veselă, de şerveţele, ori chiar de piesă centrală, un element trebuie să spargă notorietatea. Dacă eşti în criză de timp, caută un material de altă culoare şi pune-l pe centru sau taie-l şi fă traverse. Atenţie la finisaje, însă....nu vrem franjuri și scame pe masă.

Decoraţiuni din ouă

În unele zone ale României, ouăle sunt folsite pentru a a împodobi copăcei sau crenguţe de răchită. Ouălelor li se pun panglici şi mai apoi sunt atârnate asemenea globurilor de Crăciun. Acest element decorativ va da un plus de gingăşie casei tale şi este perfect pentru a împodobi de exemplu măsuţă cu gustărele sau că o piesă centrală pe masa de Paşte.

Cu o batistă, un ou şi patru elastice micuţe (cele din care se fac brăţări sunt cele mai bune) poţi să faci păpuşele de Paşti. Pune oul pe un suport de ouă, aşează şerveţelul deasupra, leagă şi formează capul şi mâinile Dacă nu, transformă şerveţelele în iepuraşi, folosidu-te de indicaţiile de mai jos, iar la sfârşit adaugă un pic de vată pe post de codiţă pufoasă:

Lumânările nu trebuie uitate

Până la urmă, Paştele este sărbătoarea luminii. Credincioşii merg să ia lumina pe care o aduc în casă şi mai apoi o păstrează în suflet. Aşadar, lumânările sunt decoraţiuni aproape obligatorii pentru sărbătoarea Paştelui. Dacă ai uitat să iei lumânări în formă de ouă, poţi folosi chiar şi lumânările tip pastilă, dându-le totuşi o notă pascală. Întoarce câteva pahare cu picior ca în imaginea de mai jos, umple cupa fie cu un ou, fie cu iepuraşi de ciocolată şi voila: o lumânare deosebit de pascală în timp record.

Unele din ideile de mai sus, pot fi adaptate şi folosite oricând, fie că vorbim de Paşte, Înălţare sau o simplă cină drăguţă. Ştim că ai gătit, că vrei să impresionezi şi că te-ai pregătit îndelung, aşadar ar fi păcat să eclipsezi toată muncă din cauza unui aranjament ce lasă de dorit. Astfel, sperăm că ideile noastre te vor ajută şi că într-adevăr vei avea sărbătoarea exact aşa cum ţi-o doreşti, iar dacă da, ne-am bucura dacă ne-ai trimite și nouă o poză cu aranjamentul tău.

Photo Source: www.paaseastereggs.com, www.marthastewart.com, www.thepartydress.net, pinterest