În contextul abrogării legii dării în plată tot mai mulți cumpărători au început să se reorienteze către soluții complementare la creditele obișnuite. Prima Casă a avut o oarecare scădere în ultimele luni, fapt pentru care tot mai mulți dezvoltatori imobiliari și cumpărători privați s-au reorientat către soluția unui sistem de rate de la dezvoltator.

Acest sistem ar putea deveni noul mijloc de finanțare, o modalitate de finanțare accesibilă mai ales celor ce nu mai pot plăți avansul pentru creditul imobiliar din ce în ce mai mare.

Această soluție vine mai ales în ajutorul persoanelor ce încasează sume destul de mari la anumite perioade de timp, persoane precum freelancerii, sezonierii sau chiar persoanele cu contracte la termen. De obicei acestor tipuri de posibili cumpărători sau investitori imobiliari le este greu dacă nu imposibil să acceseze un credit imobiliar standard, așadar această ar putea fi cam singura soluție imobiliară viabilă în contextul pieței imobiliare românești.

Analiștii imobiliari preconizau emergența acestei soluții încă de când darea în plată era numai un zvon, iar acum asistăm la o cerere tot mai mare.

Până la urmă ce este plata în rate de la dezvoltator?

Este un sistem prin care cumpărătorul decide de comun acord cu dezvoltatorul o modalitate de a plăti un apartament de vânzare. În genere clientul ar trebui să aibă un avans de câteva mii de euro, avans ce poate varia de la 3.000 de euro și poate ajunge până la 20.000, în funcție de valoarea apartamentului.

Durata de plată diferă în funcție de dezvoltator și de cumpărător: în timp ce unii doresc să scape cât mai repede cu putință, alții acceptă chiar și rate pe o durată de 10-15 ani fără nici o problemă.

Problema este că, pe măsură ce durata crește, crește și dobândă, clientul ajungând să plătească chiar și până la 40% în plus pentru apartamentul pe care și-l dorește.

Pentru cine este sistemul de rate de la dezvoltator?

Am vrea să spunem că este pentru oricine, dar nu este chiar așa. În genere, acest sistem este accesat de persoane care știu cât mai exact posibil ce sume de bani trebuie să încaseze, și cam la ce moment ar putea face o plată. Pe bază acestor informații, clientul va putea să determine capacitatea sau incapacitatea de plată. Cel mai adesea vom vedea în rândul clienților ce preferă această variantă, persoane care așteaptă să vândă un apartament sau un teren (variantă cunoscută și că bridging), sau, uneori, un credit care necesită să fie aprobat de bancă.

Minusurile acestei plăți

Nu este o condiție generală, dar, ca în cazul tuturor modalităților de plată, există și părți negative, care apar mai ales atunci când plata se întinde pe o perioadă mult prea mare sau când intențiile dezvoltatorului nu sunt chiar cele mai loiale.

Mare atenție la dobânzile practicate de dezvoltator. În baza unei perioade de timp îndelungate, anumiți dezvoltatori pot practica o dobândă extrem de ridicată ce va ridica prețul apartamentului la o cotă mult prea mare pentru a merita osteneala.

Verificați dezvoltatorul, căci dacă acesta va intră în insolvență sau faliment, procedura de transfer de proprietate va fi preluată de o instituție de credit și îngreunată, dacă nu chiar blocată.

De asemenea, nu ar fi rău să examinezi toate clauzele contractului. Există un contract stas la această procedură, dar au fost și cazuri în care dezvoltatorii și-au alocat clauze suplimentare care îi scuteau de la plata unor penalități sau obligații asupra imobilului.

Dacă doriți să achiziționați o garsonieră sau un apartament în Sibiu, WOLF Imobiliare va poate ajută. Nu ezitați să ne contactați pentru și mai multe detalii.