Nu de mult s-a făcut marele anunț “Mult dezbătutul proiect al dării în plată va deveni lege”, proiectul trecând cu doar un vot împotrivă. Din momentul în care legea va fi promulgată, cei care au credite ipotecare mai mici de 250.000 de euro și dovedesc că nu mai au cum să își plătească ratele pot să ceară preluarea imobilelor și ștergere creanțelor.

Cum momentan zeci de mii de români au se confruntă cu astfel de situații și au restanțe la creditul pentru casă, mulți fiind deja în executare silită, acest proiect de lege este o adevărată mană cerească.

Efectele dării în plată

Cumva ironic, legea dării în plată a dus la o creștere a tranzacțiilor pe piața imobiliară din România. Cumva speriați de o eventuală creștere a ratelor și a depozitului inițial românii s-au înghesuit să acceseze din ce în ce mai multe credite imobiliare, fapt ce a dus și la o creștere a prețului apartamentelor.

În Sibiu, de exemplu, asistăm la o creștere de 1-2% față de anul trecut numai în luna martie, dar mari orașe precum Bucureștiul au văzut o creștere de până la 4-5%.

Ce se cumpără?

Se cumpără deopotrivă apartamente vechi și apartamente noi. Clientul român devine din ce în ce mai informat și mai atent la orice urmă de îndoială, precum și la factorul monetar. În ziua de azi, datorită afluenței de informație, clienții caută cel mai bun raport calitate preț, fie pentru apartamente, fie pentru case. Un „preț umflat” nu prea mai trece neobservat, iar dezvoltatorii imobiliari trebuie să aibă toate acestea în vedere în momen6tul pregătirii ofertei.

Estimări și previziuni după darea în plată

Deși mulți au vehiculat scenarii apocaliptice, cu prăbușiri de piață și falimente ale dezvoltatorilor, momentan lucrurile merg destul de bine. Cel mai probabil vom asistă la o regresia a pieței în prima perioadă a implementării legii, poate chiar o scădere a prețului pentru locuințe, băncile își vor mai schimbă ofertele, dar lucrurile vor continuă în mare parte că până acum.

Între timp, calitatea va începe să conteze din ce în ce mai mult. Clienților nu le mai este frică să se informeze și să ceară informații, să verifice calitatea imobilului și să decidă în ce va investi, așadar calitatea va face diferență între un dezvoltator ce vinde și unul ce va da faliment.

Că tot vorbim de calitate, dacă sunteți din Sibiu, sau vă gândiți să investiți în Sibiu, WOLF Imobiliare vine cu cele mai bune garsoniere, apartamente 2 și 3 camere, la cele mai bune prețuri.

Programează o vizionare acum!