Disputată și răs-disputată, darea în plată a fost promulgată la data de 28 aprilie 2016 de președintele României, spre marea indignare a contestatarilor. După ce a trecut și re-trecut de Parlament, s-a ajuns la concluzia că Prima Casă nu va fi afectată de această lege, iar plata se va putea face retroactiv, spulberând astfel teama cea mai mare a persoanelor din mediul bancar precum și a celor ce doresc să-și achiziționeze o locuință în acest an.

Așadar, în mare, totul va fi exact la fel, nu-i așa?

„prezenta lege se aplică atât contractelor de credit aflate în derulare la momentul intrării sale în vigoare, cât și contractelor încheiate după această dată.” Mai pe scurt, legea este retroactivă și oricine dorește să încerce aplicarea acesteia, ar trebui să se grăbească un pic pe la un notar și mai apoi pe la bancă și să întrebe în ce condiții s-ar putea aplica.

Spre marea dezamăgire a celor ce deja se luptă cu pierderea casei, legea nu se va aplica creditelor acordate prin programul Prima Casă. Bila albă la această decizie este că programul ar trebui să meargă mai departe ca și până acum, în timp ce bila neagră ar fi reprezentată de câteva zeci de familii ce momentan se află în incapacitate de plată, dar trebuie în continuare să achite dobânzile aferente împrumutului făcut.

Plafonul maxim al legii de dare în plată

Plafonul maxim al legii este de 250.000 de euro, o sumă cu mult mai mare decât sumă inițială de 150.000 de euro vehiculată de specialiști. În timp ce unii încă mai contestă acest plafon maximal, alții afirmă că ar fi mult prea mic pentru anumite orașe în care prețul apartamentelor și al spațiilor de vânzare crește pe zi ce trece. 

wolf imobiliare apartamente darea in plata

Cine poate face cererea de dare în plată

Debitorul poate face respectivă cerere de „dare în plată” a unui imobil sau al unui spațiu și tot acesta se angajează să acopere costurile notariale și eventualele costuri de judecată imputate de respectiva procedură.

În schimb, banca are tot dreptul de a refuza/contesta cererea debitorului, iar în termen de 10 zile lucrătoare de la data pronunțării deciziei, debitorul poate face contestarea deciziei în instanță. După încheierea procedurilor de judecată sau la momentul încheierii actului translativ de proprietate, datoriile debitorului către debitor vor fi stinse.

Citiți și textul integral al legii.

Efectele legii asupra achiziționării de imobile

Încă nu știm. Globul de cristal nu ne-a spus nimic despre asta. Până la acest moment s-ar părea că speculațiile apărute în jurul acestei legi au dus numai la o creștere a numărului de cereri depuse pentru accesarea programului „Prima Casă” și respectiv a numărului de apartamente cumpărate sau în curs de cumpărare.

Cel mai probabil vom asista în următorul trimestru la o creștere a numărului de apartamente vândute, chiar și în afara programului Prima Casă. Unii analiști chiar menționează că vom asista la un declin al vânzărilor prin acest program și la o ascensiune a altor tipuri de credite, dar asta rămâne de văzut.

Oricare ar fi rezultatul promulgării acestei legi, vă invităm totuși să vizitați câteva apartamente ieftine, dar construite la cel mai înalt standard de calitate în Sibiu. Apartamente 2 sau 3 camere cu prețuri sub 39.000 euro. Programează o vizionare acum!