La ce te gândești când spui scaun? Probabil că majoritatea românilor au în minte imaginea scaunului de lemn cu arcuri, ori poate a scaunului pliabil de lemn. Mai e scaunul pentru bebe, scaunul auto, ori un taburet simplu de lemn, iar lista poate continua.

Cumva lemnul primează în mintea românului, dar există și alte soluții, soluții care au făcut istorie și care încă inspiră designerii din întreaga lume în căutarea unui design modern de scaun.

Există cam de când au început oamenii să umble pe acest pământ, simboluri ale puterii sau simple obiecte de decor, scaunele și-au avut rolul în istoria umanității. Deși scaunele au fost folosite din timpuri imemoriale, abia în secolul al XVI-lea au devenit obiecte de uz general. Odată cu apariția noilor materiale, scaunele au încetat a mai fi simple obiecte de uz zilnic și au devenit adevărate opere de artă, dar și asta s-a întâmplat în timp, încet și sigur.

Iată șapte scaune moderne care au făcut istorie și care ne-au influențat percepția asupra designului de interior:

1. Modelul B3

Marcel Breuer creează în 1920 un scaun inspirat din forță și simplitatea stilului de design german. Un scaun transparent ce îmbină un design tubular și pielea de calitate.

B3 scaune moderne istorie wolf imobiliare

2. Scaunul Lalea

Oarecum similar cu celelalte scaune de plastic, pe care le veți vedea mai peste tot în ziua de azi, această piesă a fost creată de Eero Saarinen în 1940. Extrem de confortabil, scaunul lalea îmbină rigiditatea plasticului sau a fibrei de sticlă cu o pernă moale și catifelată.

lalea scaune moderne istorie wolf imobiliare

3. Scaun de plastic turnat

Charles și Ray Eames creează în 1948 un scaun de plastic ce îmbină noul cu vechiul, plasticul cu lemnul și metalul. Extrem de popular și în zilele noastre, acest scaun a suferit multe schimbări în materie de material, dar extrem de puține în ceea ce privește designul.

scaun plastic turnat scaune moderne istorie wolf imobiliare

4. Scaunul Diamant

Harry Bertoia creează în 1952 scaunul diamant. O combinație de metal cu o textură delicată și dură, acest scaun a fost un succes imediat ce i-a adus notorietatea lui Bertoia în lumea designului interior și a designului de obiect.

diamant scaune moderne istorie wolf imobiliare

5. Scaunul Ou

Arne Jacobsen creează in 1956 acest scaun ce a devenit sinonim cu idea de creație de inspirație daneză. Confortabil și de modern, acest scaun ou încă mai inspiră tinerii designeri și nu numai.

scaun ou scaune moderne istorie wolf imobiliare

6. Scaunul Eames

In același an ca și scaunul ou, apare și preferatul meu, Scaunul Eames. Acest model este chintesența designului de scaun. Extrem de confortabil, acest scaun vine în întâmpinarea tuturor dorințelor posesorului, oferind deopotrivă un scaun ajustabil, dar și un otoman așezat la un unghi perfect pentru a oferi un maximum de confort. Mulți au încercat să-l reinventeze, dar puțini au reușit.

scaun eames scaune moderne istorie wolf imobiliare

7. Scaunul în forma de S de la Pantone

In 1967, când plasticul era în trend, Verner Panton marchează pop age-ul cu un scaun de plastic, extrem de simplu și de colorat:

pantone S scaune moderne istorie wolf imobiliare

Acestea sunt numai câteva dintre cele mai importante modele de scaune. Probabil că de acum vei privi scaunele din Ikea cu alți ochi, probabil că te vei mai gândi atunci când iți vei alege scaunele pentru sufragerie. Oricum ar fi, ne-ar plăcea foarte mult să vedem care sunt preferatele voastre. Nu uitați să comentați în secțiunea de comentarii de mai jos.