Un sentiment de frică și de nostalgie mă leagă de ideea de „curățenie de primăvara”. In fiecare an, înainte de Paște, mama se înarma cu zeci de produse de curățenie, și mai apoi întorcea casa pe dos și o curăța pentru a putea întâmpina cum se cuvine atât sărbătoarea Paștelui, cât și ceea ce ea numea „adevăratul început al anului”, adică primăvara. Deși la acea vreme, mi se părea totalmente inutilă toată munca depusă, când ajungi la o vârstă și ai propria familie, îți dai seama că această curățire a casei este vitală pentru sănătatea membrilor unei case.

Medicii o recomandă

Curățenia de primăvara este un factor crucial pentru a asigura sănătatea familiei. In timpul lunilor de frig, acarienii, acele creaturi microscopice care cauzează peste 44% din numărul total de cazuri de alergii și boli respiratorii, se înmulțesc exponențial din cauza umezelii și a lipsei aerisirii. Da, curățăm și în timpul iernii, dar umezeala și lipsa unei aerisiri constante, sunt principalii factori ce duc la creșterea numărului de acarieni, la apariția mucegaiului și la creșterea riscului de probleme respiratorii. Aceste riscuri trebuiesc îndepărtatate încă de la începutul primăverii, pentru a păstra sănătatea apartamentului sau casei tale.

Este adevărat că nu avem foarte mult timp la dispoziție, așadar în majoritatea timpului ne limităm la o curățenie superficială și apoi trudim în timpul acestei curățenii mai aprofundate, fapt care ne face să amânăm și mai mult momentul cu pricina. Totuși, există câteva modalități prin care putem face curățenia de primăvară mai ușoară, fără a apela la o firmă de curățenie. Cel mai probabil că doamnele cu experiență într-ale curățeniei, vor spune că nu am inventat apa caldă. Este perfect, pentru că nici nu încercăm asta. Mai jos veți găsi câteva sfaturi pentru eficientizarea curățeniei, sfaturi care au mers în cazul nostru și care v-ar putea ajuta în această curățenie de primăvară:

Fă o listă

Înainte de a te apuca, fă-ți o listă. Prepară-ți un ceai, ascultă muzica preferată și fă o trecere în revistă a tuturor lucrurilor pe care trebuie să le faci, începând cu cele mai dificile puncte și terminând cu cele mai simple. Lista diferă în funcție de mărimea casei sau a apartamentului, de schimbările pe care dorești să le faci și de nevoia de materiale și de ajutoarele. Știm că ești o super eroină, dar încearcă să ceri ajutorul celor din jur. Unele mame mai curajoase, creează jocuri de curățenie prin care își încurajează copiii să le ajute și, totodată îi responsabilizează, lăsându-i să se ocupe de propriile lucruri.

curățenia de primăvară Wolf Imobiliare

Oricum ar fi, creează-ti propriul TO DO list. Lista te va ajuta să te apuci de mai multe lucruri odată și să le duci la bun sfârșit, fără a uita ceva. De multe ori atunci când începi curățenia de primăvara te vei simți copleșit. Nu știi ce să mai faci că să termini mai repede și pe măsura ce trec orele, ti se pare că nu ai făcut nimic? Stai liniștit(ă). Nu ești singurul sau singura. Toată lumea trece prin asta, chiar și profesioniștii. Totuși, în momentul în care termini ceva și bifezi sau tai o sarcină de pe listă, acest simplu gest îți va da încrederea necesară, precum și sentimentul că ești aproape de linia de sosire.

Începe cu ce este mai greu

In momentul în care începem curățenia, tindem să ne apucăm de lucrurile care ni se par mai ușor de făcut, gândind-ne că este un fel de încălzire. Îmi cer scuze în avans tuturor profesorilor de sport, dar în cazul curățeniei, cel mai bine este să-ți începi ziua de curățenie cu un ceai, o gură de aer, un zâmbet și cu elefantul din cameră. Fie că vorbim de peretele ălă mucegăit care trebuie tratat de 5 ori, ori de petele de grăsime din bucătărie, apucă-te de ce consideri că o să-ți ia cel mai mult timp și energie. De obicei, încăperea care ocupă cel mai mult timp este bucătăria, în unele cazuri, și în altele este baia. Ce-i drept, e drept; nu avem timp mereu să ștergem faianța, să curățăm cuptorul și aragazul, să aerisim dulapurile, așadar grăsimea și mizeria se adună și nu prea ai ce-i face. Desigur, această realitate diferă de la persoană la persoană, dar cert este că cel mai bine ar fi să începi cu acea cameră și, eventual să împarți curățenia pe zile, că doar vorba ceea din popor nu au intrat zilele-n sac.

Oricare ar fi sarcina cea mai dificilă, adu-ți aminte să faci curățenie pe verticală, de sus în jos și nu vice-versa.

Curățenia se face de sus în jos

Începe cu tavanul și pereții. Șterge praful de pe corpurile de iluminat, înlătură eventualii păianjeni și praful adunat pe la margine de tavan. Astfel, chiar dacă mizeria va cădea pe jos, nu vei avea nici o problemă. Oricum, vei șterge praful din nou, așadar nu trebuie să te îngrijorezi.

Nu polua apa și aerul și protejează-te

Aerisește și încearcă să folosești produse non-invazive. Poate este numai cazul meu, dar țin minte că mama folosea mai mereu cele mai toxice produse. Deviza ei, dacă arde, distruge microbii și curăță. Timpurile s-au mai schimbat, așadar rog să nu faceți ca ea.

Alege produse non-invazive și pe cât posibil bio. Vrei să cureți aerul și să înlături acarienii, nu să-i înlocuiești cu produse mult mai nocive, mai ales dacă ai un copil. Cu cât produsele sunt mai naturale, cu atât va fi mai bine pentru familia ta. Un înlocuitor bun pentru produse periculoase este aburul, cu condiția să aerisești bine după curățenie și să înlături toata umezeala. Aburul nu poluează, deoarece este vorba numai de apă și de căldură, așadar poate ai vrea să investești într-un aparat de curățat cu abur.

De asemenea, orice produse ai folosi, protejează-ti pielea. Poarta îmbrăcăminte lejeră, bluze cu mâneci lungi și pantaloni lungi, mânuși de menaj și chiar ceva pe cap. In cazul în care înlături mucegaiul cu produse anti-mucegai, ia o mască hipo-alergenică, o mască chirurgicala sau ceva asemănător pentru a-ți proteja căile respiratorii. Daca plănuiești o astfel de acțiune, asigură-te că nu va dormi nimeni în camera respectivă peste noapte și chiar plănuiește o seară petrecută în altă parte (la soacră, la niște prieteni sau chiar să plecați într-o mini-vacanță). Cel mai important este să vă protejați familia pe cât posibil de orice factor nociv.

curățenia de primăvară Wolf Imobiliare

Mare atenție la depozitele de praf

In medie, cei mai mulți acarieni se află în covoare, în saltele, în pernele de puf și în…dulapul cu haine. Specialiștii precizează că primăvara hainele ar trebui scoase din dulap și spălate la 60°C sau măcar aerisite. De asemenea, covoarele ar trebui scuturate și chiar spălate pentru a înlăturai eventualele particule dăunătoare. In cazul saltelelor, acestea ar trebui scuturate și lăsate să stea măcar o zi la aer, fie afară, fie într-o camera aerisita.

Schimbă decorul

S-a terminat cu decorul de iarnă, așadar încearcă să aduci primăvara și în casa ta. Aruncă ce nu mai este necesar, fă loc pentru lucrurile care îți sunt necesare și adăuga câteva pete de culoare, fără a exagera. Ai putea chiar sa pregătești câteva decorațiuni de Paște, dar deja vorbim de un cu totul alt articol.

curățenia de primăvară Wolf Imobiliare

 

Ceva nou – casa ta îl merită după iarnă

Nimeni nu zice sa schimbi mobila cu totul, deși dacă asta ai în plan, primăvara este cel mai bun anotimp. O pernă noua, o cuvertură, chiar si un lampadar nou, va da atât un aer proaspăt, precum și va înlătura pe cât posibil problema acarienilor…măcar pentru o perioadă. Fă un ritual de curățire și aruncă ceva vechi de care nu mai ai nevoie, iar apoi înlocuiește-l cu ceva care să reprezinte noua primăvară. La început s-ar putea sa doară, dar pe urmă te vei obișnui și totul va fi bine.

Sperăm că vă prind bine aceste sfaturi. Dacă aveți întrebări, nu ezitați să ni le puneți, iar noi vom răspunde cat mai repede cu putință. În rest, spor la curățenia de primăvara…