Faptul că România are un număr impresionant de persoane care sunt dețin proprietatea propriilor locuințe nu mai este o surpriză pentru mulți. Față de alte țări similare din Europa, românii par mai preocupați să dețină o locuința, fie apartament sau casă, decât clasica închiriere. Ne-am pus întrebarea de ce se întâmplă așa ceva și după ce am vorbit și cu o parte din clienții noștri, am tras câteva concluzii. Unele ne-au uimit, dar altele nu.

Comunismul ne-a făcut proprietari de vocație

Poate acesta este singurul motiv pentru care părinții noștri au cuvinte de laudă pentru era comunistă, fără să știe că de fapt căderea comunismului a făcut mai mulți proprietari în România decât în oricare altă țară.

În momentul în care o persoană se angaja, i se oferea șansa de a sta într-un apartament al fabricii, a cărui mărime diferea în funcție de numărul de membri ai familiei. Pentru acest apartament, persoanele plăteau o chirie, care adesea era automat scăzută din salariu, astfel că de foarte multe ori persoanele nu înțelegeau faptul că de fapt ei chiar plăteau pentru locul în care stăteau. Trebuie să recunoaștem totuși că la vremea respectivă chiriile erau mult sub media de azi, ceea ce le făcea mai mult decât acceptabile.

Ceea ce mulți uită este că aceste persoane nu au primit proprietatea imobilelor în epoca ceaușistă, ci abia după căderea comunismului.

Cumpăr apartament –vs– închiriez apartament

După căderea comunismului, celor ce stăteau în chirie li s-a oferit șansa de a cumpăra apartamentele în care stăteau în chirie, la prețuri extrem de mici. De exemplu, pentru un apartament 2 camere într-o zonă bună a Bucureștiului, la vremea respectivă părinții unor buni prieteni au plătit 5000 de dolari, pentru un apartament ce acum valorează peste 80.000 de euro.

Conform Strategiei Naționale a Locuirii, în 2015, România are proprietari în procent de 96,6% din totalul populației, cu aproximativ 26% mai mult decât media europeană ce se situează momentan la 70,7%.

Siguranța dată de un apartament la pensie

Cum pensiile sunt destul de mici în România, cei mai mulți sunt conștienți că la bătrânețe s-ar putea să nu fie capabili să plătească o chirie. Această frică pare să-i impulsioneze chiar și pe cei mai tineri să se orienteze către achiziționarea unui apartament, lăsând chiria mai ales pentru studenți, străini sau tineri la început de drum. Adrian, unul dintre clienții noștri, concluzionează:

Toate-s bune și frumoase acum, dar cine știe ce va fi mâine. Știu cât de greu este să-ți găsești un serviciu bun după o anumită vârstă, iar la pensie în niciun caz nu cred că voi mai fi capabil să plătesc o chirie. Un apartament reprezintă pentru mine siguranța faptului că nu voi ajunge pe străzi...chiar dacă mâine poimâine rămân la un salariu minim, măcar am unde să stau, iar cu restul mă descurc eu cumva.

Dat fiind că la momentul actual, media chiriilor în marele orașe este aproape cât salariul minim pe economie, această teamă este mai mult decât justificată. Salariul minim pe economie înscris în luna Mai 2016, este de 1250 lei (brut) și 925 lei (net), adică aproximativ 205 euro. În condițiile în care minimul chiriilor este între 100 și 200 de euro, teama românilor este mai mult decât justificată.

Cumpăr apartament –vs– închiriez apartament

Nesiguranța de pe piața muncii din România

Dincolo de valorile salariului minim pe economie, un alt factor de influența este nesiguranța de pe piața muncii. Restructurările făcute în ultimii ani, schimbarea tehnologiilor, dispariția unor locuri de muncă și apariția a tot mai multe locuri de muncă tehnice, au creat un sentiment de nesiguranță pe piața muncii, dar și pe piața imobiliară din România.

Libertatea de mișcare oferită de o chirie pălește în fața fricii zilei de mâine, iar asta se vede cel mai bine pe piața imobiliară, așa cum ne atestă și Radu:

Sunt vremuri nesigure...azi ai un salariu bun și forță de muncă, mâine cine știe ce se va întâmpla. Așa, măcar știu că nu voi ajunge într-o cutie de carton, sau, mai rău...pe la rude (râde). 15 ani de acum, nu este o perioadă chiar atât de lungă…

Sistemul diferit de pe piața chiriilor

Cheltuielile cu o chirie sunt mari. Plătești garanția, o chirie în plus, comisionul agenției, iar la sfârșitul zilei aparenta libertate dată de o chirie pălește și se transformă într-un coșmar logistic cu mari consecințe asupra portofelului tău.

Reticența față de chirii este alimentată și de unii proprietari care întârzie să-și onoreze responsabilitățile contractuale, așa cum ne spune și Ioana, o tânără care după ce și-a terminat studiile în Franța, s-a întors în România.

În România simți că arunci banii atunci când îi dai pe chirie. În Franța de exemplu, da, dai între 350 și 500 de euro pe lună, dar în banii ăștia intră mare parte din utilități….tot ce mai ai de plătit după este internetul sau mai știu eu ce adiție pe care o vrei tu. În România, dai 250 de euro chiria și în banii ăștia nu intră absolut nimic….poate eventual o reparație la vreo țeavă din când în când, dar și pe aia ajungi să o plătești din banii tăi, după ce te-ai săturat să suni în disperare la proprietar.

Cei mai mulți chiriași simt că aruncă banii pe fereastră și că nu au nici un fel de finalitate sau de beneficiu pentru banii dați. La acestea se adaugă și limitările impuse de statutul de chiriaș și un oarecare sentiment de dezrădăcinare menționat de românii care stau în chirie.

Există chiar cazuri de chiriași care spun că se simt ca niște musafiri în apartamentele închiriate, chiar dacă au un contract pe 6 luni sau pe un an. Nu pot să investească în apartamentele respective pentru că nu le aparțin. Știu că oricând se pot muta, fie dacă găsesc ceva mai bun, fie dacă proprietarul se hotărăște să vândă apartamentul….așa cum ne atestă și Ionuț.

Nici nu-ți mai vine să despachetezi, nu iei multe lucruri ci numai strictul necesar și te simți ca parte a unui popor nomad, fără partea socială caracteristică popoarelor de nomazi.

Tocmai pentru a veni în ajutorul persoanelor ce își caută un apartament în Sibiu, WOLF Imobiliare oferă apartamente noi la prețuri pentru toate buzunarele, valabile și prin Prima Casă. Garsoniere, apartamente 2 sau 3 camere situate pe Calea Cisnădiei, într-un cartier nou plin de oameni tineri.

Vezi oferta completă acum!