Aragazul și cuptorul încasează toate petele posibile atunci când folosim bucătăria. În casele românilor este de departe cel mai folosit aparat electrocasnic, așadar mizeria apare fără doar și poate. Legile lui Murphy ne spun chiar că de îndată ce curățăm aragazul, ceva se va vărsa pe acesta, re-murdărindu-l. Credeți-ne că acest Murphy stie el ceva.

Unele gospodine folosesc folia de aluminiu pentru a curăța mai ușor aragazul. În timp ce poate nu este cea mai coerentă opțiune din punct de vedere estetic, este o idee bună pentru aragazul convențional pe bază de gaz. Totuși, ideea este o glumă pentru o plită.

Curățare ochiuri și grătare

Cel mai simplu mod de a curăța aragazul este să cumpărați cea mai ieftină sticlă de oțet de pe piață. Luați un sac de gunoi mai rezistent și băgați grătarele și ochiurile. Cel mai eficient ar fi să faceți aceste operațiuni în cadă pentru a le putea curăța mai apoi cu dușul. Apoi turnați oțetul și apa și legați sacul. Aveți grijă să folosiți un sac cât mai rezistent pentru a nu se rupe. Lăsați-le așa timp de jumătate de oră sau o oră, timp în care puteți să curățați restul aragazului.

După jumătate de oră scoateți grătarele și ochiurile. Dacă este nevoie, puteți folosi și un produs de curățat pentru bucătărie pentru și mai bune rezultate. Clătiți elementele cu dușul și lăsați-le la uscat.

Curățarea propriu-zisă a aragazului sau a plitei

Pentru petele cu adevărat încăpățânate, există soluții de curățat specializate. Mare atenție să purtați mănuși și să folosiți produsul indicat pentru tipul de aragaz sau de plită. Dacă de exemplu, este vorba de un aragaz de inox, anumite produse vor păta iremediabil aragazul, așadar mare atenție la specificațiile de pe ambalaj. O soluție ecologică ar fi un pic de oțet, combinat cu praf de copt. Se pune oțet peste aragaz, iar apoi se presară praf de copt pe deasupra. Pentru și mai bune rezultate, luați un prosop gros și înmuiați-l în apă caldă. Apoi acoperiți aragazul sau plita cu respectivul prosop. După 15 min îl puteți înlătura. Tot ce vă rămâne este să stergeți eventualele urme rămase.

Aragazul se șterge cu o lavetă curată după fiecare utilizare pentru a scădea timpul de curățenie și a eficientiza munca.

Aceeași pași se pot urma și în cazul cuptorului.

Curățarea hotei de aragaz

Hota ar trebui ștearsă după fiecare utilizare și curățată măcar o data pe luna, în funcție de cât de des se gătește. A nu se uită partea de schimbare a filtrelor. Dacă hotă are astfel de filtre, acestea ar trebui schimbate la 3 sau șase luni. În unele cazuri, acestea pot rezistă chiar și șase luni fără probleme, dar acestea sunt cazurile fericite în care nu se gătește foarte mult.

O dată pe lună, tot complexul de gătit ar trebui curățat mai amănunțit, folosind inclusiv aparatul de curățat cu aburi. Aragazul și cuptorul nu ar trebui niciodată lăsate necurățate mai mult de o luna în cazul în care se gătește mai des și trei luni pentru gătitul ocazional.

Desigur, dacă nu se gătește în casă, tot ce va trebui făcut este o simplă ștergere a prafului.

Citește și Curățarea eficientă a cuptorului cu microunde în 7 pași