În România, în prezent, aproximativ 99% de kg de gunoi merg la groapa de gunoi. Un român din mediul urban generează aproximativ 350 de kg de gunoi din care mai mult de jumătate poate fi reciclat. La un calcul simplu ajungem la un total de aproximativ 1kg de gunoi pe zi pe locuitor, ceea ce este extrem de mult.

Pentru a scădea semnificativ amprenta asupra mediului, o soluție viabilă este o simplă lădiță de compost. Acestea sunt mai indicate celor ce locuiesc la casă, dar o astfel de lădița poate fi ținută și pe balcon. Nu este greu de făcut, vei elimina mare parte din deșeuri. Apoi vei avea și un pământ foarte fertil pentru plante sau pentru grădină.

Ce este o ladă de compost

Compostul este rezultatul dezintegrării materiei organice, dezintegrare în urma căreia se obține un produs foarte nutritiv numai bun de folosit pentru plante. Crearea compostului este o sursă foarte bună de diminuare a cantității de gunoi produs de o casă și de diminuare a costurilor de fertilizare a grădinii.

compost facut in curte

Compost - primii pași

Mai întâi de toate trebuie să găsești un container suficient de mare și de aerisit pentru a putea pune deșeurile. Chiar dacă este nevoie de un container aerisit, mare atenție să fie acoperit. Prea multă umezeală v-ar putea strica bunătate de compost. În curte este preferat un container de lemn (ca o cutie mai mare de lemn sau chiar de plastic), dar dacă plănuiești să faci o astfel de lădiță în casă, o idee ar fi o cutie mare de depozitare găurită (numai în capac).

Pentru a face compost indoor, noi am folosit o cutie samla de la IKEA de 65 litri, dar se poate începe și cu o cutie de 30 litri. Ne-a costat cam 35 lei, dar sunt sigură că se pot găsi și variante mai ieftine sau se poate recicla ceva. Noi am preferat această variantă pentru că aveam beneficiul transparenței și puteam vedea exact gradul de umezire al compostului și interveni la nevoie.

Nu uita să dai câteva găuri de aerisire în capac. Este foarte important ca lada (fie ea indoor sau outdoor) să permită schimb de gaze (oxigen și dioxid de carbon), pentru a lăsa râmele să trăiască.

rame pentru compost

Am spus râme? Da, pentru un compost de calitate, vei vrea să ai măcar o mână de râme. Totuși, se poate face și fără acestea. Râme de compost se găsesc la magazinele de pescuit. Se pot folosi orice râme, dar cele mai bune sunt Eisenia fetidă (râmele roșii).

Un compost de calitate rezultă în minimum două luni, dar în funcție de materia organică pusă în container și de mărimea acesteia, poate dura până la 9 luni. Atunci când ai nevoie de compost, acesta ar trebui luat de la baza lăzii de compost. Eventual, mai ales în cazul compostului făcut indoor, o idee ar fi să amestecați ușor compostul pentru a-l aerisi, cam o dată la două luni.

Materii care pot fi puse în compost

Lista este destul de lungă, așa că nu le vom spune pe toate. Materiile de adăugat în compost pot fi grupate în verzi și maro. Vei vedea că denumirea nu are neapărat legătură cu materialele adăugate în compost. Totuși, ajută să știi că într-un compost sănătos trebuie făcută o alternare a straturilor.

lada compost gradina straturi

Materiile verzi includ plante și alte părți vegetale, dar și coji de fructe și legume taiate mai micuț. Atenție la citrice și la fructe sau legume cu foarte multă apa. Un bun exemplu este pepenele roșu. Acesta nu este o idee bună indoor, căci vă va umezi prea tare compostul și va da nastere la un miros neplăcut. Dacă este vorba de o lădiță de compost pusă afară, pepenele v-ar putea ajuta să treceți de vară cu bine. Cu cât mai multe verzi avem, cu atât mai multă parte maro va trebui adăugată.

Materii maro: hârtie, cartoane, talaj, frunze uscate, cafea și filtre de cafea. Acestea sunt menite să absoarbă umezeala din materiile verzi și să creeze un mediu propice pentru crearea compostului.

Atenție! În compost nu se adaugă carne, grăsime, lapte sau orice altă componentă de origine animală. Aceste materii nu vor fi dizolvate, iar compostul va începe să miroasă urât. De asemenea, nu se adaugă materii fecale sau cărbuni de orice fel! Dacă stai la curte și ai un munte de compost în spatele casei, se pot folosi materii fecale de la erbivore (cai și vaci în special).

O să mai ai nevoie de niște pământ care să asigure scăderea umidității și un mediu propice pentru râme.

Aranjarea compostului în ladă

Pentru crearea straturilor compostului se va începe cu un strat de pământ peste care se va pune un strat de materii maro. Apoi se pot adaugă materiile verzi, peste care se adaugă încă un strat de materii maro. Mare atenție ca după ce gătești și obții o cantitate mai mare de materii verzi, să adaugi un strat de materii maro. La două sau trei alternări de straturi și pune un strat de pământ. Râmele se pun direct în pământ. Pentru un compost mai mic sunt de ajuns chiar și cinci râme. Apoi ele se vor înmulți și își vor face o adevărată uzină de prelucrare a gunoaielor tale. Nu uita să aerisești lada de compost și să o amesteci din când în când. Altfel vei putea observa cum se descurcă râmele, dar și o eventuală creștere nedorită a umezelii din ladă.

Sper că cele de mai sus te-au ajutat. La noi compostul stă deja de patru luni și abia așteptăm ca plantele noastre să se bucure de toate substanțele nutritive din pământul rezultat.