Odată cu apariția încălzirii prin pardoseală, covorul a devenit mai mult o necesitatea a designului de interior, decât o realitate utilă căldurii casei tale. Totuși, pentru cei ce nu și-au achiziționat un apartament de la WOLF sau cei ce nu și-au montat această formă de încălzire, covorul este încă o necesitate viabilă.
Designerii accentuează importanța unui covor bine ales pentru designul de interior, atenționând că un covor poate să dea sens unui design de interior și să “lege” piesele alese. La fel de bine, un covor într-o culoare neinspirată, sau de dimensiuni nepotrivite, poate să distrugă ceea ce ai încercat să creezi în materie de design de interior.
De găsit găsim covoare mai peste tot...de la magazine specializate de covoare, precum deja arhi-cunoscutul Pierre Cardin, până la magazinele de tip Ikea care ne oferă la rândul lor a gamă destul de variată. Putem găsi destul de multe modele și alternative, dar asta nu înseamnă că sunt neapărat cele mai bune sau cele mai potrivite pentru casa ta sau pentru dimensiunile apartamentului tău.
Tocmai de aceea, ne-am gândit să sintetizăm informațiile de bază ce trebuie avute în vedere atunci când căutăm un covor. Vom reveni cu și mai multe detalii, dar pentru moment este bine să nu ne complicăm și să rămânem la strictul necesar.
Antiderapantul ce nu te lasă să zbori
Oricare ar fi covorul folosit, nu uita de antiderapant. Unele covoare s-ar putea sa aibă un strat antiderapant sau câteva puncte antiderapante, dar majoritatea nu beneficiază de acest lux. Antiderapantul este foarte util, prevenind eventuale alunecări ale covorului pe parchet, gresie sau piatră. Acesta se găsește de obicei la rolă în magazinele de profil la prețuri variind in jurul sumei de 9-12 lei/m liniar.
Amintiți-vă că antiderapantul ar trebui să fie cu 10 cm mai mic decât marginile covorului și este foarte util mai ales în cazul familiilor cu copii. Ai grijă să pui antiderapantul pe o suprafață cât mai curată, căci altfel acesta nu-și va face treaba.
Cum alegem dimensiunea covoarelor
Covorul poate fi un simplu accent, sau poate fi o piesă în sine. În acest articol ne vom concentra pe covoare și vom lăsa ideea de mochetă deoparte. Deși extrem de la modă acum vreo 10 ani, mocheta este destul de greu de îngrijit și mult prea mare pentru gustul nostru, mai ales în contextul unui apartament.
Într-o sufragerie mică de apartament, de exemplu, covorul va fi mai mult un accent, atent pus ca să nu dea camerei un aer închis. Un truc bun de folosit pentru a da senzația de spațiu, ar fi să lăsăm minim 45cm spațiu liber de jur împrejurul covorului. Podea vizibilă înseamnă senzația de spațiu, de loc liber ce nu a fost abuziv ocupat. Acest truc merge foarte bine în cazul sufrageriilor decomandate, dar și în cazul altor încăperi, precum biroul sau dormitorul. Atenție, căci în cazul dormitorului, regulile sunt un pic diferite, dar totuși cei 45cm ar trebui respectați.
Pentru o sufragerie open-space, cel mai indicat ar fi să căutați un covor accent, pe care să poată sta o măsuță de cafea sau elementul central al camerei.
Ca să găsești covorul perfect pentru sufragerie, mai întâi de toate măsoară zonă centrală a camerei și apoi mărimea canapelei. Un covor accent ar trebui să fie cu măcar 15 cm mai mare, de-o parte și de alta a canapelei (adică cu 30 cm mai mare decât canapeaua).
Covor de mari dimensiuni
În copilărie, bunica avea un covor persan ce acoperea toată sufrageria și nu cred că sunt singura cu această amintire. În timp ce un covor foarte mare poate fi tentant, este și destul de periculos. O cameră cu un covor mult prea mare, pe care mobila stă în totalitate, va da senzația de lipsă de spațiu și de închidere. Că regulă generală, dacă aveți un covor mai mare și o zonă centrală, ar trebui ca mobila (scaune, măsuță de cafea și canapea) să fie jumătate pe covor și jumătate afară, sau să fie cu toate picioarele pe covor. Din nou, se respectă regula spațiului față de pereți și față de șifonier.
Apoi, diagrama de mai jos s-ar putea sa vă ajute în alegerea covorului. Este o reprezentare simplistă a mai tot ce am deschis mai sus.
Un covor, maxim două per cameră
Sunt persoane care, dat fiind că nu au un covor suficient de mare, aleg să folosească în loc de un covor mai mare, două, trei...10, mai mici. În afară de motive estetice, o astfel de alegere dă senzația de magazin de covoare, ca să nu mai spunem că te poate pune în pericol, dând frâu liber împiedicăturilor și căzăturilor.
Dacă ai un hol mai lung, se ia un covor pe lungimea necesară sau o traversă - ceva nici prea lat, și nici prea pufos. Magazinele de home depot vând și traverse sau așa-numitele “covoare la metru” și, deși nu sunt cele mai dichisite sau cele mai recomandate de designeri, atâta timp cât respectă dimensiunile și gama de culori aleasă pentru design, nu vedem ce ar fi așa de rău.
Cum aleg culoarea covorului
Culoarea covorului este în general dictată de ce avem în împrejurimi. Dacă ești extrem de îndrăzneț, poți alege o culoare mai modernă...albastrul se poartă foarte mult anul acesta, dar merge și culoarea ta preferat, dacă este asortată cu o altă culoare.
Trebuie să recunosc că selecția de covoare ieftine și bune este destul de limitată, așa că de multe ori ești nevoit să respecți un buget și să te mulțumești cu ce găsești. Cât se respectă dimensiunile covorului și indicațiile de mai sus, personal nu am ceva împotrivă lipsei de textură sau de adâncime.
Covoarele uni sunt foarte drăguțe, atâta timp cât nu închid prea tare și nu ascund prea tare mobila.
Dacă nu știi ce culori să alegi pentru apartamentul sau camera ta, iată un tool care sigur te va ajuta să încerci să-ți găsești culorile - https://coolors.co/https://coolors.co/
Setezi culoarea principală; pe măsură ce găsești ce vrei, le blochezi și gata...ai o paletă de culori.
Covorul din dormitor
În dormitor totul depinde și de al cui este dormitorul. Pentru copii, se recomandă o mochetă mai rezistentă pe care copilul sa se poată juca în voie fără frică de a păta ceva sau de fi acaparat în praful reținut de un covor prea pufos. Știm că vrei ceva cat mai pufos, dar pentru un copil nu este indicat. La fel și blana sau covoarele cu aspect de blăniță. Probabil că ați avut vreo poză pe blăniță, dar acum chiar nu este cazul să-și pui copilul in pericolul de a înghiți păr sintetic doar de dragul designului.
În general, covorul din dormitor poate fi un accent ce să-ți întâmpina picioarele atunci când te dai jos din pat dimineață, sau poate fi o piesă centrală care să dea sens și unitate camerei.
Sperăm că v-am ajutat. Dacă aveți întrebări sau nelămuriri, postați un comment și noi vom răspunde în cel mai scurt timp.
Adaugă un comentariu