Atunci când facem trecerea de la vară la toamnă, casele noastre au nevoie de o atenție deosebită. Dacă citești acest articol deja vezi câteva frunze arămii pe geam, parcă nu mai este chiar la fel de cald și ceva în aer prevestește frigul din iarnă.

Pe mulți frigul îi ia pe nepregătite, așadar, noi îți spunem cum să-ți pregătești casa de toamnă, astfel încât să nu te ia prin surprindere anotimpul rece:

1. Curăță mobila (mai ales canapeaua)

Știm că nu ai avut timp toată vara, așa că poate la începutul toamnei ar trebui să te gândești la curățarea mobilei. Toată vara o sumedenie de particule de praf sau chiar câteva pete și-au făcut apariția în canapeaua sau în patul tău. Acestea fac loc la apariția acarienilor și a unui miros de statut, atât în casă, cât și pe haine

Înainte ca umezeala tipică anotimpului ploios să amplifice efectele prafului existent, mai ai o șansă de a repara această greșeală. În foarte multe cazuri, mucegaiul își face loc sub mobilă și pătrunde chiar și pe haine. Pentru a preveni acest aspect, poți folosi un antifungic care să omoare eventualele urme de mucegai.

Umezeala din casă reprezintă o șansă în plus pentru mucegaiuri să se înmulțească. O eventuală curățare atentă a mobilei va fi mai anevoioasă în iarnă din cauza imposibilității de aerisire. Profită cât mai mult de ultimele zile în care poți dormi cu geamul deschis, ca să faci această curățenie.

Iți spunem cum să-ți pregătești casa de toamnă, astfel încât să nu te ia prin surprindere anotimpul rece:

2. Covoarele au nevoie de atenție în plus

Tot la capitolul curățenie, intră și covoarele. Știm că le vei aspira foarte atent măcar o dată la o lună, indiferent de anotimp. In covoare se adună deopotrivă praf, mizerii, dar și eventuali spori sau chiar larve de insecte. Pentru a fi sigur(ă), înainte de intrarea în anotimpul rece, poate ai vrea să mai faci o ultimă verificare. Mai ales dacă ai copii mici, niciodată nu poți fi prea sigur în legătură cu praful și bacteriile ce se adună în covoare.

Profită de ultimele zile cu soare pentru a putea lasă covoarele în voie la uscat fără a îngreuna atmosferă casei cu un plus de umezeală.

3. Spălați garderoba de toamnă-iarnă

“Ce treabă are garderoba cu locuința mea?”

Probabil că aceasta este prima întrebare ce v-a trecut prin cap. Ei bine, are. În anotimpurile mai reci tindem să punem rufele la uscat în interior, asta însemnând un plus de umezeală pentru casa ta. Acum, gândiți-vă câtă umezeală iese dintr-o pufoaica. Are sens?

Mai este și faptul că hainele, indiferent de depozitare tind să adune praf, acarieni și un miros de statut care pătrunde și în casă. Odată ce garderoba familiei tale este pregătită...frigul poate veni fără probleme.

Spălați garderoba de toamnă-iarnă

4. Micile reparații trebuie făcute înainte de iarnă

Fie că este vorba de un perete pe care voiai să îl împrospătezi cu niște vopsea, o șipcă de parchet sărită, o ușă sau un geam de înlocuit...toate acestea sunt mai ușor de făcut atunci când putem să lăsăm geamurile deschise și să aerisim. Limitați lucrările din perioadă friguroasă la minim printr-o trecere în revistă a necesarului imediat de reparații din casă. Încercați să le faceți până la venirea frigului, iar dacă nu sunt urgente, să le lăsați pe vară.

5. Benzile de etanșare sunt cele mai bune prietene

Dacă reușiți să fixați benzile de etanșare pe uși și ferestre cât încă este vremea uscată, atunci cel mai probabil vă vor ține o perioadă mai îndelungată. Această bandă poate fi din burete sau din alte materiale.

Indiferent de material, aceste benzi vă vor scuti de cheltuieli în plus și de pierderi de căldură. Adio curent și bine ai venit căldură. Cel mai ușor este să le montați în zilele însorite (mai ales în cazul geamurilor și ușilor exterioare), căci veți evita îmbibarea buretelui cu lichid și eventual dezlipirea benzilor.

6. Inspectează acoperișul și repară eventualele fisuri

Dacă stai la casă, profită de ultimele zile pentru o revizie a acoperișului. Nimic nu este mai neplăcut ca eventualele scurgeri și probleme cauzate de un acoperiș spart, iar reparația în condiții neprielnice este anevoioasă, costă mult și durează destul de mult.

verificare acoperis toamna

7. Curată jgheaburile casei pentru un plus de siguranță

Dacă stai la casă, acesta este probabil punctul cel mai important pe lista ta. În timpul verii, jgheaburile se umplu de frunze și praf. Pentru a asigura o mai bună curgere a apelor pluviale, ar fi bine ca înainte de primele ploi mai însemnate cantitativ, să vă asigurați că ploaia are pe unde se scurge.

Probabil va mai trebui să curățați o dată jgheaburile și înainte de primele ninsori, dar cu cât mai des se face această procedura, cu atât este mai simplă de făcut.

8. Mentenanța sobei și a centralei

Înainte de a pune sistemele de încălzire în funcțiune, sunați la o firmă certificată și faceți mentenanța acestuia. Este foarte probabil să găsiți nereguli, dar este mai bine să le rezolvați din timp și nu în timpul unei zile friguroase în care stați fără apă caldă și căldură.

9. Mai verifică izolația o dată

Această regulă se aplică mai ales în cazul caselor. Verificați-vă izolația încă o dată înainte de primele zile friguroase. Eventuale hibe de izolație pot să apăra în timpul verii și, din nou este mai bine să le descoperiți înainte de a vedea în fața faptului împlinit.