Oricine a avut de-a face cu un credit cu dobândă variabilă, a auzit de ROBOR. Mai ales în cazul împrumuturilor imobiliare, acest indice poate crește sau descrește ratele lunare la creditele variabile luate în lei. Pentru mulți, chiar dacă au deja credite, acest ROBOR rămâne o enigmă. Pentru a înțelege mai bine de ce fluctuațiile de ROBOR agită deopotrivă economiștii și persoanele ce planifică să ia un credit, iată ce trebuie să știi despre ROBOR.

Ce este ROBOR?

Este un indice de referință care are la bază media aritmetică a cotațiilor de dobândă folosite de o serie de bănci selectate de BNR. ROBOR vine de fapt de la Romanian Interbank Offer Rate și se calculează zilnic. Orice dobândă variabilă este calculată folosind acest indice ca referință.

Practic, în cazul dobânzii variabile, calculul se face luând o dobândă fixă, la care se adaugă indicele ROBOR. În acest mod, cei ce accesează astfel de credite, se asigură că nu vor mai plăti taxe pentru rambursarea anticipată și că vor avea o rambursare anticipată gratuită, aceasta fiind partea pozitivă a acestui tip de credite.

Cel mai adesea, dobânda variabilă se calculează în funcție de ROBOR la o perioadă de 3 sau chiar 6 luni. Majoritatea băncilor calculează la trei luni.

Dacă până de curând aveam un ROBOR situat sub 1%, iată că acum indicele ROBOR depășește pragul de 1%. Dacă un analist economic ar fi spus în 2014 (an la nivelul căruia s-a atins chiar și valoarea de 3,5%) că vom avea un ROBOR mai mic sau mic sau egal cu 1%, cel mai probabil ar fi fost acuzat de un optimism cronic.

Ce înseamnă variațiunile de ROBOR pentru creditele imobiliare

Mai pe scurt, creditele vor crește...din nou am putea adăuga. De la lună la lună, de la an la an, în funcție de ROBOR, dobânzile au crescut sau au scăzut.

Dincolo de panica generală, cauzată de orice creștere a ratelor, situația nu este chiar atât de disperată. De fapt, la o rată totală de 700 lei/luna, la creșterile actuale cel mai probabil veți vedea o creștere lunară cuprinsă între un leu și 10 lei.

Trebuie să amintim că la sfârșitul lui 2014, ROBOR se situa la nivelul de 3.5%, cu aproximativ 2% mai mult față de nivelul actual.

Variațiuni vor mai fi și nu ar trebui neglijate

În contextul actual de inflație și sub auspiciile economice tot mai tensionate, am putea avea nenorocul de a asista chiar la creșteri mai mari, dar și la scăderi în scenariul fericit în care situația economică devine mai favorabilă. Specialiștii vorbesc în schimb de un așa-numit colac de salvare.

Colacul de salvare trebuie luat în calcul

Specialiștii ne recomandă ca în momentul accesării unui credit mare, să calculăm valoarea totală a creditului, la care să mai adăugăm o barieră de siguranță.

“Atunci când cineva vine la noi cu dorință de a face un împrumut lunar, îi sfătuim să adauge la credit încă 5 sau 10% din valoarea ratei, în funcție și de valoarea creditului.

Dacă o astfel de sumă destabilizează bugetul persoanei sau al familiei respective, atunci poate creditul respectiv nu este cel mai indicat.”

Este vorba de un așa-numit colac de salvare care îți garantează că indiferent ce s-ar întâmpla, vei reuși să plătești rata și să duci creditul până la capăt.

Sperăm că cele de mai sus vă vor ajuta. Dacă aveți întrebări sau nelămuriri, nu ezitați să ni le adresați în rubrica de comentarii de mai jos.